Dziś dla odmiany ciasto bez kremu, a z pysznymi owocowymi masami- w sam raz na wiosnę( i lato). Historia tego przepisu jest prosta: moja ciocia przywiozła pewnego razu kilka porcji.. Hmm..błyskawicznie zniknęły, a głównym sprawcą ich szybkiej absencji byłam ja:) Zdarzenie miało miejsce kilka dobrych lat temu, a ja postanowiłam, że tym razem zrobię je sama. Oczywiście wprowadziłam "coś swojego" a mianowicie warstwę ananasową, która sprawia, że ciasto jest podwójnie owocowe i lekko egzotyczne. Kolor masy truskawkowej natchnął mnie do zrobienia różowej,"księżniczkowej" dekoracji, która kojarzy mi się ze strojami wielkich primabalerin-stąd nazwa.
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 4 jaja
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki letniej wody
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier. Miksujemy na sztywno, dodajemy po 1 żółtku.Miksujemy na najniższych obrotach.
Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy. Dodajemy wodę.Ponownie delikatnie mieszamy.
Wykładamy na małą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. .
Kroimy na dwa równe blaty
Składniki na masę ananasową:
- 4 duże jabłka
- 2 łyżki cukru
- galaretka ananasowa
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wykładamy do garnka z cukrem.Chwilę gotujemy.Do gorących jabłek wsypujemy galaretkę.
Dokładnie mieszamy. Lekko studzimy.
Wykładamy na blat ciasta biszkoptowego. Wstawiamy do lodówki na godzinę.
Składniki na masę różową( truskawkową):
- 2 kisiele z cukrem o smaku truskawkowym
- 2 galaretki o truskawkowe
- 1/2 l wody do gotowania kisielu
- 0,5 szklanki gorącej wody do rozrobienia galaretek
- 125 g margaryny
Kisiele rozrabiamy w 0,5 szklanki zimnej wody. Galaretki rozrabiamy w 0,5 szklanki gorącej wody.
Margarynę rozpuszczamy w garnku. Odstawiamy.
Gotujemy kisiel.Następnie wlewamy rozrobioną ciepłą galaretkę i mieszamy energicznie.
Dodajemy roztopioną margarynę.
Znów mieszamy.
Chwilę studzimy ( ok.3 minuty) i wylewamy masę na biszkopt z masą ananasową. (Radzę umieścić w formie w której pieczemy biszkopt, bo masa zanim na dobre stężeje może lekko wypływać)
Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Lekko uciskamy i odstawiamy do chłodu na 3 godziny.
Lukier biały:
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 łyżki mleka lub wody
- 3 krople olejku pomarańczowego
Cukier puder mieszamy z mlekiem. Dodajemy aromat pomarańczowy.
Miksujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji( jogurtowej)
Lukier różowy:
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 łyżki soku owocowego( truskawkowy)
Cukier puder mieszamy z sokiem, a następnie miksujemy mikserem do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Wykonanie ciasta Balerina:
blat biszkoptowy+masa ananasowa
masa truskawkowa
blat biszkoptowy
lukier biały
"kratka" z lukru różowego
Ciasto można także udekorować różowym cukrem błyszczącym.
Smacznego!
Super ciasto , a jaki ładny biszkopt wyrósł.
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńciasto na piknik zawsze idealne :)
OdpowiedzUsuńoj taaak to zdecydowanie moje smaki, aż ukradnę sobie przepis i sobie upiekę przy najbliższej okazji :D
OdpowiedzUsuńGdzie tam balerina, to prawdziwa diwa :)
OdpowiedzUsuń