Ciasto Owocowa Balerina




Dziś dla odmiany ciasto bez kremu, a z pysznymi owocowymi masami- w sam raz na wiosnę( i lato). Historia tego przepisu jest prosta: moja ciocia przywiozła pewnego razu kilka porcji.. Hmm..błyskawicznie zniknęły, a głównym sprawcą ich szybkiej absencji byłam ja:) Zdarzenie miało miejsce kilka dobrych lat temu, a ja postanowiłam, że tym razem zrobię je sama. Oczywiście wprowadziłam "coś swojego" a mianowicie warstwę ananasową, która sprawia, że ciasto jest podwójnie owocowe i lekko egzotyczne. Kolor masy truskawkowej natchnął mnie do zrobienia różowej,"księżniczkowej" dekoracji, która kojarzy mi się ze strojami wielkich primabalerin-stąd nazwa.

Składniki na biszkopt:
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 4 jaja
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki letniej wody
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier. Miksujemy na sztywno, dodajemy po 1 żółtku.Miksujemy na najniższych obrotach. 
Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy. Dodajemy wodę.Ponownie delikatnie mieszamy.
Wykładamy na małą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. .
Kroimy na dwa równe blaty

Składniki na masę ananasową:

  • 4 duże jabłka 
  • 2 łyżki cukru
  • galaretka ananasowa

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wykładamy do garnka z cukrem.Chwilę gotujemy.Do gorących jabłek wsypujemy galaretkę. 
Dokładnie mieszamy. Lekko studzimy.
Wykładamy na blat ciasta biszkoptowego. Wstawiamy do lodówki na godzinę.

Składniki na masę różową( truskawkową):
  • 2 kisiele z cukrem o smaku truskawkowym
  • 2 galaretki o truskawkowe
  • 1/2 l wody do gotowania kisielu
  • 0,5 szklanki gorącej wody do rozrobienia galaretek
  • 125 g margaryny
Kisiele rozrabiamy w 0,5 szklanki zimnej wody. Galaretki rozrabiamy w 0,5 szklanki gorącej wody.
Margarynę rozpuszczamy w garnku. Odstawiamy.
Gotujemy kisiel.Następnie wlewamy rozrobioną ciepłą galaretkę i mieszamy energicznie. 
Dodajemy roztopioną margarynę. 
Znów mieszamy.
Chwilę studzimy ( ok.3 minuty) i wylewamy masę na biszkopt z masą ananasową. (Radzę umieścić w formie w której pieczemy biszkopt, bo masa zanim na dobre stężeje może lekko wypływać)
Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Lekko uciskamy i odstawiamy do chłodu na 3 godziny.

Lukier biały:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 łyżki mleka lub wody
  • 3 krople olejku pomarańczowego
Cukier puder mieszamy z mlekiem. Dodajemy aromat pomarańczowy.
 Miksujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji( jogurtowej)

Lukier różowy:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 łyżki soku owocowego( truskawkowy)
Cukier puder mieszamy z sokiem, a następnie miksujemy mikserem do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Wykonanie ciasta Balerina:

blat biszkoptowy+masa ananasowa
masa truskawkowa
blat biszkoptowy
lukier biały
"kratka" z lukru różowego

Ciasto można także udekorować różowym cukrem błyszczącym. 


Smacznego!
Piknik majowy

5 komentarzy:

  1. Super ciasto , a jaki ładny biszkopt wyrósł.

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciasto na piknik zawsze idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. oj taaak to zdecydowanie moje smaki, aż ukradnę sobie przepis i sobie upiekę przy najbliższej okazji :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Gdzie tam balerina, to prawdziwa diwa :)

    OdpowiedzUsuń