Egzotyczno- ziołowy filet drobiowy



Egzotyka to pierwsze co ciśnie się na usta, smakując tego zawijańca:) A to za sprawą ananasa i borówki amerykańskiej w połączeniu z serem feta, które są nadzieniem drobiowej miniroladki. Jednak kotlet za sprawą dużej ilości rozmarynu( położonego na niego podczas smażenia) oraz majeranku dodanego do panierki zyskał także ziołowy wymiar.

Składniki na kotlety:( 2 porcje)

  • 1 filet z kurczaka
  • ok. 30 g sera feta
  • łyżka borówek ze słoika
  • pół plastra świeżego ananasa
  • 2 łyżeczki zmielonych orzechów włoskich
  • 5 listków świeżego szpinaku
  • sól 
  • pieprz
  • czosnek granulowany

składniki na panierkę:
  • 1 jajo
  • papryka w proszku
  • sól 
  • pieprz
  • majeranek 
  • rozmaryn
  • 4 łyżki bułki tartej
Jajo roztrzepujemy i doprawiamy przyprawami według uznania( moim zdaniem im więcej ziół, tym lepiej:) W osobnym talerzy przygotowujemy bułkę tartą.

dodatkowo:
  • 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
  • olej do smażenia

Ananasa i szpinak kroimy w drobną kostkę, ser feta kruszymy w palcach, dokładamy orzechy i borówkę. Mieszamy.

Filety delikatnie rozklepujemy młotkiem do mięsa. Na każdym rozkładamy warstwę nadzienia.
Zwijamy w roladkę.
Zanurzamy w panierce.
Następnie w bułce tartej.
Kładziemy na dość głęboki, rozgrzany olej.Na kotlety kładziemy także dwie świeże gałązki rozmarynu. 


Przykrywamy pokrywką. Smażymy ok. 4-5 minut z każdej strony.


Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz