Ciasto: czekolada-jabłko-wanilia



No to kolejne ciasto:) Tym razem na specjalną okazję wykombinowałam taki oto dość wysoki przekładaniec. Dominującym smakiem w cieście jest połączenie czekolady z wanilią( biszkopt kakaowy i krem waniliowy), całość ciekawie przełamana lekką kwaskowatością podwójnej warstwy masy jabłkowej, przełożonej z kolei warstwą maślanych ciasteczek:) Wierzch przekładańca oblany jest polewą deserową. 
Składniki na biszkopt kakaowy:
  • 8 jaj
  • szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka mąki pszennej 
  • 3 łyżki kakao
Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. 
Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. 
Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.
Kroimy na dwie równe części.
Składniki na krem waniliowy:
  • 2 szklanki mleka
  • niepełna szklanka cukru (7/8)
  • 5 żółtek
  • cukier waniliowy lub ekstrakt wanilii
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła
Żółtka miksujemy z cukrami, mąkami i 1/2 szklanki mleka.Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy. 
Miksujemy z masłem.
Składniki na masę jabłkową:
  • 1 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłka dusimy z cukrem ok. 5 minut( aż będą miękkie).
Dodajemy suche galaretki. Mieszamy. Gotujemy jeszcze 2 minuty. Lekko studzimy.
Dodatkowo:
  • paczka ciasteczek maślanych( ok.30 sztuk)
  • polewa np. według tego przepisu
WYKONANIE CIASTA:
blat biszkoptu kakaowego +1/2 kremu waniliowego
warstwa herbatników
1/2 masy jabłkowej
warstwa herbatników+1/2 masy jabłkowej
1/2 kremu waniliowego
blat biszkoptu kakaowego+polewa


Ciasto schładzamy w lodówce min. 3 godziny: ciasteczka maślane dobrze miękną pod wpływem masy jabłkowej, krem tężeje, a ciasto lepiej się kroi:)

Smacznego!
Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2014

15 komentarzy:

  1. ale bym zjadła takie ciacho:) rewelacja:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Poproszę kawałeczek :) wygląda obłędnie !!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mariola kochana...to ja już się wpraszam na to piękne ciacho. :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Matko kochana! Ale sie napracowalas! Ale widze, ze bylo warto, bo ciasto niesamowicie efektowne!
    :)
    Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w mamowej akcji na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto pracochłonne, ale prezentuje się genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. piękny przekładaniec! a połączenie jabłek wanilii i czekolady to sama słodycz :)

    ps. fajnie tu u Ciebie więc dołączam do podglądaczów :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaki wymiar blaszki

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajne połączenie i przyznam, że jak najbardziej musi to smakować wyjątkowo dobrze. Ja czasami również lubię wykonać klasyczne ciasteczka czekoladowe https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-klasyczne-ciastka-czekoladowe/ i jestem zdania, że takie ciastka lubi raczej każdy z nas.

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo piękne i pyszne ciacho chętnie bym zjadła jak by ktoś podrzucił do kawki

    OdpowiedzUsuń