No to kolejne ciasto:) Tym razem na specjalną okazję wykombinowałam taki oto dość wysoki przekładaniec. Dominującym smakiem w cieście jest połączenie czekolady z wanilią( biszkopt kakaowy i krem waniliowy), całość ciekawie przełamana lekką kwaskowatością podwójnej warstwy masy jabłkowej, przełożonej z kolei warstwą maślanych ciasteczek:) Wierzch przekładańca oblany jest polewą deserową.
Składniki na biszkopt kakaowy:
- 8 jaj
- szklanka cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach.
- 2 szklanki mleka
- niepełna szklanka cukru (7/8)
- 5 żółtek
- cukier waniliowy lub ekstrakt wanilii
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 250 g masła
Żółtka miksujemy z cukrami, mąkami i 1/2 szklanki mleka.Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy.
Składniki na masę jabłkową:
- 1 kg jabłek
- 3 łyżki cukru
- 2 opakowania galaretki cytrynowej
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłka dusimy z cukrem ok. 5 minut( aż będą miękkie).
Dodajemy suche galaretki. Mieszamy. Gotujemy jeszcze 2 minuty. Lekko studzimy.
Dodatkowo:
Ciasto schładzamy w lodówce min. 3 godziny: ciasteczka maślane dobrze miękną pod wpływem masy jabłkowej, krem tężeje, a ciasto lepiej się kroi:)
Dodajemy suche galaretki. Mieszamy. Gotujemy jeszcze 2 minuty. Lekko studzimy.
Dodatkowo:
- paczka ciasteczek maślanych( ok.30 sztuk)
- polewa np. według tego przepisu
WYKONANIE CIASTA:
blat biszkoptu kakaowego+polewa
ale bym zjadła takie ciacho:) rewelacja:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńPoproszę kawałeczek :) wygląda obłędnie !!!
OdpowiedzUsuńMariola kochana...to ja już się wpraszam na to piękne ciacho. :))
OdpowiedzUsuńMatko kochana! Ale sie napracowalas! Ale widze, ze bylo warto, bo ciasto niesamowicie efektowne!
OdpowiedzUsuń:)
Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w mamowej akcji na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Ciasto pracochłonne, ale prezentuje się genialnie :)
OdpowiedzUsuńpiękny przekładaniec! a połączenie jabłek wanilii i czekolady to sama słodycz :)
OdpowiedzUsuńps. fajnie tu u Ciebie więc dołączam do podglądaczów :)
Jaki wymiar blaszki
OdpowiedzUsuń25 x 26 cm w tym wypadku:) Pozdro
UsuńPrzepyszne jest to ciasto🙂
OdpowiedzUsuńWitaj:) Super -cieszę się. Pozdrawiam!
UsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo fajne połączenie i przyznam, że jak najbardziej musi to smakować wyjątkowo dobrze. Ja czasami również lubię wykonać klasyczne ciasteczka czekoladowe https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-klasyczne-ciastka-czekoladowe/ i jestem zdania, że takie ciastka lubi raczej każdy z nas.
OdpowiedzUsuńBardzo piękne i pyszne ciacho chętnie bym zjadła jak by ktoś podrzucił do kawki
OdpowiedzUsuń😘Pozdrawiam
Usuń