Znów eksperymentuję z tradycyjną wersją kotletów mielonych-lubię urozmaicenia kulinarne na co dzień:) Dziś mam taki oto wynalazek: maxi wersja mielonego z farszem z kiszonej kapusty i cebuli. Smak pozytywnie zaskoczył domowników na tyle, że były dokładki:)
Składniki na kotlety:
- 500 g łopatki wieprzowej
- cebula
- namoczona i odciśnięta bułka pszenna
- 2 jaja
- sól
- pieprz
- majeranek
Mięso, cebulę i bułkę mielimy w maszynce 1 raz. Wbijamy jaja i przyprawiamy do smaku.
Wyrabiamy dokładnie rękoma.
Składniki na farsz z kapusty:
- 300 g kapusty kiszonej
- 1-2 cebule
- 1 jajo
- sól
- pieprz
- majeranek
Kapustę gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Cebulę siekamy i szklimy. Dodajemy kapustę. Smażymy ok 3 minuty.
WYKONANIE:
Kulkę farszu mięsa mielonego rozpłaszczamy na płaskim talerzu. Wykładamy na środku farsz z kapusty.
Formujemy( zawijając boki) walec( jak kartacz)
Smażymy w dość głębokim oleju( na małym ogniu) pod przykryciem, po 4-5 minut z obu stron.
Smacznego!
Mniam! Super pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńCiekawe :)
OdpowiedzUsuńPycha!
OdpowiedzUsuń