Schabowe nadziewane żółtym serem

Schabowy to zdecydowanie król polskich stołów. Warto jednak czasem zamiast klasyki postawić na coś innego... Te schabowe mają w sobie coś z Cordon Bleu( jednak zamiast cielęciny występuje schab, a szynkę pominęłam), dodatkowo zamiast klasycznej panierki postawiłam na pokruszone chipsy tortilla, które dodały kotletom chrupkości i nieco pikanterii. Ser pięknie rozpuszcza się w środku dając podniebieniu niezapomniane wrażenia smakowe:)

Składniki na schabowe :
  • 500 g schabu bez kości
  • 5 plastrów sera żółtego
  • 5 łyżeczek musztardy 
Składniki na panierkę:
  • 2 jaja
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do mięs typu delikat
  • majeranek
  • ok. 50 g  pokruszonych chipsów tortilla
  • 4 łyżki bułki tartej
  • olej do smażenia
Schab kroimy na kotlety( 5 części) i rozklepujemy młotkiem do mięsa na dość cienkie kotlety.
Każdy kotlet smarujemy łyżeczką musztardy i kładziemy plaster sera żółtego.
Składamy na pół, zaciskając lekko w dłoniach.
Jaja roztrzepujemy i doprawiamy przyprawami. Pokruszone chipsy mieszamy z bułką tartą.
Każdy kotlet zanurzamy w panierce, a następnie w bułce tartej z chipsami.
Kładziemy na rozgrzany olej. 
Smażymy pod przykryciem ok 4-5 minut z obu stron.


Smacznego!

2 komentarze: