Schabowy to zdecydowanie król polskich stołów. Warto jednak czasem zamiast klasyki postawić na coś innego... Te schabowe mają w sobie coś z Cordon Bleu( jednak zamiast cielęciny występuje schab, a szynkę pominęłam), dodatkowo zamiast klasycznej panierki postawiłam na pokruszone chipsy tortilla, które dodały kotletom chrupkości i nieco pikanterii. Ser pięknie rozpuszcza się w środku dając podniebieniu niezapomniane wrażenia smakowe:)
Składniki na schabowe :
- 500 g schabu bez kości
- 5 plastrów sera żółtego
- 5 łyżeczek musztardy
Składniki na panierkę:
- 2 jaja
- sól
- pieprz
- przyprawa do mięs typu delikat
- majeranek
- ok. 50 g pokruszonych chipsów tortilla
- 4 łyżki bułki tartej
- olej do smażenia
Schab kroimy na kotlety( 5 części) i rozklepujemy młotkiem do mięsa na dość cienkie kotlety.
Każdy kotlet smarujemy łyżeczką musztardy i kładziemy plaster sera żółtego.
Składamy na pół, zaciskając lekko w dłoniach.
Jaja roztrzepujemy i doprawiamy przyprawami. Pokruszone chipsy mieszamy z bułką tartą.
Każdy kotlet zanurzamy w panierce, a następnie w bułce tartej z chipsami.
Kładziemy na rozgrzany olej.
Smażymy pod przykryciem ok 4-5 minut z obu stron.
Smacznego!
Świetny pomysł na obiad ;)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuń