Składniki na ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 żółtka
- cukier waniliowy
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kostka margaryny
do ciasta ciemnego:
- 1 łyżka kakao
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części.
Następnie jedną z połówek dzielimy na pół, dodajemy łyżkę kakao i zagniatamy jeszcze raz.
Wszystkie części wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
Następnie jedną z połówek dzielimy na pół, dodajemy łyżkę kakao i zagniatamy jeszcze raz.
Wszystkie części wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
Masy "serowe":
- 6 białek
- 400 g cukru
- 1 i pół paczki budyniu cytrynowego (60 g)
- 1 i pół paczki budyniu czekoladowego( 60 g)
- 3 śmietany 18% (po 400 g każda)
Czekoladowa:
3 białka miksujemy na sztywno. Pod koniec wsypujemy 200 g cukru. Miksujemy na sztywną bezę. Dodajemy budyń czekoladowy.
Cytrynowa:
3 białka miksujemy na sztywno. Pod koniec wsypujemy 200 g cukru. Miksujemy na sztywną bezę. Dodajemy budyń cytrynowy.
Miksujemy chwilę, aż masa będzie gładka. Dodajemy 1,5 kubka śmietany.Delikatnie mieszamy.
WYKONANIE:
masa serowa cytrynowa
ciasto waniliowe i ciasto kakaowe( ścieramy na tarce o grubych oczkach)
Smacznego!
Kolejna niesamowicie apetyczna wersja niby - sernika w Twoim wykonaniu, bardzo kusząca :)
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie aż ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńWersję wielkanocną już zapisałam, ale ta mi się równie mocno podoba, więc też zapisuję i na pewno skorzystam :) ciasto prezentuje się smakowicie :)
OdpowiedzUsuńNiby niby a wygląda po królewsku. Piękne, naprawdę piękne ciasto :)
OdpowiedzUsuń