Sałatka z chrupiącym bekonem




Sezon świeżych sałat i warzyw uważam za otwarty. A jako , że za rogiem czai się sezon grillowy- zapraszam Was na sałatkę, która łączy oba wydarzenia. Mix świeżych sałat, pyszny chrupki bekon (może być grillowany) i dodatki w postaci jaj, i świeżych pomidorów- kolorowy zawrót głowy idealny na majówkowe przyjęcia na świeżym powietrzu.

Składniki:

  • 200 g sałaty ( zielona, lodowa)
  • 10 dag boczku
  • 3 jaja
  • 2 małe pomidory
  • pół krążka sera camembert
  • mały pęczek rzeżuchy
Sos czosnkowy:
  • zblendowane 2 ząbki czosnku
  • łyżka mojonezu
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól 
  • pieprz
  • kilka chipsów tortilla ( do dekoracji)
Boczek kroimy w 2 cm kwadraty i pieczemy na blaszce w temp 220 stopni przez ok. 25 minut, aby wytopić nadmiar tłuszczu.
Następnie odsączamy na papierowym ręczniku i studzimy.

 Sałatę rwiemy na małe kawałki, jaja kroimy w dość grubą kostkę. Dodajemy do sałaty.

Pomidory kroimy w grubą kostkę lub cząstki.

Ser camembert kroimy w kostkę. Dodajemy do sałatki, posypujemy rzeżuchą.

Na końcu dodajemy ostudzony wypieczony bekon i sos czosnkowy. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.

Sałatkę można udekorować chipsami tortilla.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Mariola jaki masz ładny talerzyk :) następnym razem go podprowadzę :D
    Czasem zamiast boczku dodaję do sałatki spieczone paski skóry z kurczaka...też się sprawdza.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Elu:) Kiedyś wypróbuję wersje z kurczakiem- tym razem był bekon wg. życzenia domowników:)

      Usuń