Inspiracje do gotowania można odnaleźć wszędzie. Tak było z tymi Tacos. Kiedyś obejrzałam horror "Paranormal Activity"( któraś z kolei część), gdzie przewinął się motyw meksykańskiego jedzenia( tacos lub buritos- nie pamiętam już:)). Zainteresowałam się bliżej składem Tacos. Pokombinowałam i je przyrządziłam. Wyszły bardzo smaczne, pikantne, no i mega pożywne:)
Składniki na tortille:
- 250 g mąki pszennej
- 200 mąki kukurydzianej
- szczypta soli ( spora)
- 150 ml letniej wody
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Mąki z solą przesiewamy. Dodajemy wodę i oliwę z oliwek. Mieszamy. Zagniatamy ciasto.Wyrabiamy jak ciasto pierogowe, wtłaczając do niego powietrze ( około 15 minut).
Odstawiamy na pół godziny do miski posmarowanej lekko oliwą.
Dzielimy na 5 małych kulek.
Każdą rozwałkujemy do średnicy patelni.
Patelnie mocno rozgrzewamy. Kładziemy placek i smażymy ( bez tłuszczu) ok 1,5 minuty z każdej strony.
- 400 g mięsa mielonego
- 2 małe cebule
- sól
- chilli w proszku
- pieprz
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 rozgniecione ząbki czosnku lub łyżeczka czosnku granulowanego
- pół puszki fasoli czerwonej( odsączonej z zalewy)
- pół puszki kukurydzy( odsączonej z zalewy)
Sos:
- 6 łyżek kwaśnej śmietany
- łyżka oliwy z oliwek
Dodatki:
- pomidor
- kilka liści sałaty
Następnie dodajemy kukurydzę i fasolę.Mieszamy i jeszcze chwilę dusimy.
Pomidora kroimy w grubą kostkę, sałatę rwiemy na małe kawałki.
WYKONANIE:
Tortille kładziemy na talerzu. Nakładamy ok. 5 łyżek farszu. Posypujemy pomidorem i sałatą. Polewamy sosem. Zaciskamy dwa brzegi do środka.
Najlepiej jest wcześniej przygotować farsz, a tortille robić na bieżąco( lub usmażone owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki, a przed podaniem do mikrofali na minutę),gdyż placki szybko robią się łamliwe.
Smacznego!
Jakie wyrośnięte i rumiane tacos akurat na leniwy majowy obiad. :)
OdpowiedzUsuńa ja głodna jestem...
OdpowiedzUsuń