Meksykańskie Tacos





Inspiracje do gotowania można odnaleźć wszędzie. Tak było z tymi Tacos. Kiedyś obejrzałam horror  "Paranormal Activity"( któraś z kolei część), gdzie przewinął się motyw meksykańskiego jedzenia( tacos lub buritos- nie pamiętam już:)). Zainteresowałam się bliżej składem Tacos. Pokombinowałam  i je przyrządziłam. Wyszły bardzo smaczne, pikantne, no i mega pożywne:)

Składniki na tortille:
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 mąki kukurydzianej
  • szczypta soli ( spora)
  • 150 ml letniej wody
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
Mąki z solą  przesiewamy. Dodajemy wodę i oliwę z oliwek. Mieszamy. Zagniatamy ciasto.Wyrabiamy jak ciasto pierogowe, wtłaczając do niego powietrze ( około 15 minut).
Odstawiamy na pół godziny do miski posmarowanej lekko oliwą.
Dzielimy na 5 małych kulek. 
Każdą rozwałkujemy do średnicy patelni.
Patelnie mocno rozgrzewamy. Kładziemy placek i smażymy ( bez tłuszczu) ok 1,5 minuty z każdej strony.



Składniki na farsz:

  • 400 g mięsa mielonego 
  • 2 małe cebule
  • sól
  • chilli w proszku
  • pieprz
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku lub łyżeczka czosnku granulowanego
  • pół puszki fasoli czerwonej( odsączonej z zalewy)
  • pół puszki kukurydzy( odsączonej z zalewy)
Sos: 
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany
  • łyżka oliwy z oliwek
Dodatki:
  • pomidor
  • kilka liści sałaty

Cebule kroimy w kostkę i szklimy na patelni. Dodajemy mięso mielone. Smażymy ok. 8 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy: czosnkiem, pieprzem, chilli i solą. Mieszamy dokładnie i dusimy, podlewając kilkoma łyżkami wody, ok 5 minut.

Następnie dodajemy kukurydzę i fasolę.Mieszamy i jeszcze chwilę dusimy.

Pomidora kroimy w grubą kostkę, sałatę rwiemy na małe kawałki.


WYKONANIE:
Tortille kładziemy na talerzu. Nakładamy ok. 5 łyżek farszu. Posypujemy pomidorem i sałatą. Polewamy sosem. Zaciskamy dwa brzegi do środka.





Najlepiej jest wcześniej przygotować farsz, a tortille robić na bieżąco( lub usmażone owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki, a przed podaniem do mikrofali na minutę),gdyż placki szybko robią się łamliwe.

Smacznego!

Hola Mexico 4

Komentarze

  1. Jakie wyrośnięte i rumiane tacos akurat na leniwy majowy obiad. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz