Ciasto Izaura





Jak dla mnie połączenie idealne: czekoladowe ciasto i ser. Taki miks murzynka z sernikiem, który zawsze się udaje. Ciasto czekoladowe jest nasycone aromatem kakao, a w smaku przypomina bardziej prawdziwą czekoladę deserową, niż mleczną, mimo to jest wystarczająco słodkie:) Sernik natomiast jest prosty w wykonaniu, ma prawdziwie serową, zwartą konsystencję, którą wzbogaciłam o dodatek kilku rodzajów bakalii. Całości smakowych wrażeń dopełnia polewa czekoladowa i kokos..
Składniki na ciasto czekoladowe:

  • 1,5 szklanki cukru
  • 250 g margaryny
  • 3 łyżki deserowego kakao
  • cukier waniliowy
  • 5 łyżek wody
  • 5 żółtek
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 i pół łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę, cukry, kakao i wodę gotujemy przekładamy do garnka i gotujemy ok. 5-6 minut na małym ogniu do zgęstnienia.

 ( Ma mieć konsystencję polewy do ciasta). Odlewamy 1/2 szklanki do dekoracji ciasta. Resztę masy studzimy.
Następnie dodajemy 5 żółtek i mieszamy, aż masa będzie jednolita.
Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy dokładnie.
Ubijamy pianę z 5 białek i dodajemy do masy czekoladowej. Znów mieszamy.
Składniki na masę serową:

  • ok. 1 kg sera białego
  • 100 g masła
  • 4 jaja
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki budyniu waniliowego
  • 100 g bakalii

Ser mielimy 1 raz w maszynce. Masło miksujemy na puszystą masę. Dodajemy na przemian cukier, ser, jaja, dokładnie miksując. 
Na koniec wsypujemy 3 łyżki budyniu waniliowego i bakalie. Dokładnie mieszamy.
WYKONANIE CIASTA IZAURA:

Wykładamy ciasto czekoladowe
Wykładamy masę serową
PIECZEMY 60 MINUT W TEMPERATURZE 190 STOPNI.
zostawiamy w brytfance na 2-3 godziny do wystygnięcia,wyjmujemy ciasto
polewamy polewą( ta 1/2 szklanki, które odlaliśmy podczas przygotowywania ciasta) i 
posypujemy wiórkami kokosowymi


Smacznego!




Komentarze

  1. Bardzo je lubię i jest mega efektowne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cóż ja mogę napisać, będę się powtarzać jak zawsze...cudo. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz