Ciasto o ciekawej nazwie, intrygującym wyglądzie, strukturze( zupełnie odmiennej od typowego biszkoptu czy bezy) i niebiańskim brzoskwiniowo- bakaliowym smaku...Mnóstwo dodatków w cieście bakaliowym gwarantuje doznania podniebienia, jakich nie daje zwykła beza orzechowa:)Naprawdę niepowtarzalny jest jego smak - połączenie kilku rodzajów bakalii( kokosu, orzechów włoskich i rodzynek). Do tego brzoskwiniowy krem na bazie syropu, mocno nasączone ponczem biszkopty i wierzchnia warstwa soczystych owoców pokryta orzeźwiającą galaretką... Przepis bazowy pochodzi z książki siostry Anastazji, mój jest po małych modyfikacjach;)
- 9 białek
- 4 żółtka
- szklanka cukru
- kilka kropel olejku migdałowego
- 200 g orzechów włoskich zmielonych
- 100 g wiórek
- 50 g rodzynek
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy orzechy, wiórki i rodzynki. Mieszamy dokładnie.
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na bezę, dodajemy po 1 żółtku i miksujemy na najniższych obrotach.Dosypujemy mąkę z bakaliami i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.Dzielimy ciasto na dwie części.
Pieczemy osobno w blaszkach (22x25) wyłożonych papierem do pieczenia ok. 30 minut w temperaturze 175 stopni. Studzimy.
Składniki na krem brzoskwiniowy:
- syrop z 1 puszki brzoskwiń o pojemności 550 ml (ok. 2 szklanki)
- 3 łyżki cukru
- 5 żółtek
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- łyżka mąki pszennej
- szklanka wody
- 300 g masła
Żółtka miksujemy z mąką, budyniami i wodą.
Syrop z brzoskwiń gotujemy z cukrem. Masę budyniową wlewamy na gotujący się syrop. Gotujemy chwilę do zgęstnienia. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Syrop z brzoskwiń gotujemy z cukrem. Masę budyniową wlewamy na gotujący się syrop. Gotujemy chwilę do zgęstnienia. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Masło miksujemy na puch. Dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu. Miksujemy do uzyskania gęstego kremu.
Dodatkowe składniki:
- około 20 okrągłych biszkoptów
- poncz( pół szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej i 5 łyżek spirytusu)
- osączone brzoskwinie z puszki
- 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe
Galaretki rozrabiamy w 600 ml gorącej wody.
WYKONANIE CIASTA KORA ORZECHOWA:
Ciasto wstawiamy do schłodzenia na około 3 godziny.
Smacznego!
O matko jakie to ciasto orzechowe jest zarąbiste, nie mogę od niego oderwać oczu. :) Miłego dnia :)
OdpowiedzUsuńahhhh kocham takie intensywne orzechowce :)
OdpowiedzUsuńCiągle mam ochotę upiec to ciacho, a Twoje zachęciło mnie jeszcze bardziej, najgorzej ze czasu brak
OdpowiedzUsuńpieklam ciasto orzechowe ale w wiekszych blaszkach 36x 25 jest wspaniale ale natychmiast po upieczeniu trzeba go wyjac z blachy ja go pieklam w blaszce na papierze do pieczenia pychota joanna
OdpowiedzUsuńRobiłam drugi zaraz ciasto i za każdym razem masa wychodzi za rzadka :/ nawet po całkowitym schłodzeniu
OdpowiedzUsuńWitaj Małgorzato, ale w którym momencie :po zmiksowaniu( to może być wina masła- radzę dać roślinne), czy po ugotowaniu ( masa budyniowa ma mieć konsystencje gęstego budyniu)?
UsuńWygląda obłędnie i pewnie tak smakuje
OdpowiedzUsuń:) Dziękuję i pozdrawiam, Mariola
UsuńCiasto z tego przepisu jest super. Pominęłam olejek migdałowy. Pyszota i smaczności. Krem idealny. Polecam.
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie 🙂Szczęśliwego Nowego Roku 🤗❤️
UsuńPycha
OdpowiedzUsuń