Schab nadziewany wątróbką pieczony w piwie

Połączenie dwóch rodzajów mięs: szlachetnego schabu i delikatnych wątróbek drobiowych sprawdziło się wyśmienicie. Dodatki w postaci pieczarek, cebuli i boczku dopełniły całości. Rolada ma nasycony aromatem ziół smak i  "podchmielony" piwem zapach:) Myślę, że to ciekawy i mimo wszystko prosty pomysł na obiad lub (w postaci cienkich plastrów) pyszny dodatek do pieczywa.

Składniki na schab nadziewany wątróbką:
  • 600 g schabu bez kości
  • 350 g wątróbki drobiowej
  • 150 g pieczarek
  • 2 cebule
  • gruby plaster boczku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 3-4 gałązki świeżego rozmarynu
  • 3/4 puszki piwa jasnego pełnego
Schab nacinamy po środku i bokach tworząc z niego kwadrat. Rozklepujemy młotkiem do mięsa na cienki płat. Nacieramy solą, pieprzem i oliwą z obu stron.
1 cebulę kroimy i podsmażamy. Dodajemy wątróbkę. Dusimy do miękkości.
Doprawiamy pieprzem i solą.Studzimy. Dodajemy rozmaryn. Mielimy w malakserze.
Boczek kroimy w kostkę, dodajemy do niego cebulkę i pieczarki posiekane w drobną kostkę. Dusimy do miękkości. 
Dodajemy do wątróbki. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku.
Wykonanie:
Na natarty przyprawami płat schabu wykładamy farsz.
Zwijamy jak roladę.
Szczelnie obwiązujemy nicią spożywczą (za nić wciskamy rozmaryn)
Wkładamy do wysmarowanego lekko masłem naczynia żaroodpornego.Polewamy piwem.
Przykrywamy i pieczemy ok. 2 godziny w temperaturze 200-220 stopni ( polewając co jakiś czas mięso piwem z naczynia i kontrolując stopień upieczenia).Ostatnie 15 minut pieczemy bez przykrycia.
Schab powinien "odpocząć" ok. 30 minut, zanim zdejmiemy nić i zaczniemy go kroić:)

Smacznego!

Komentarze

  1. widzę, że mamy podobne smaki;) u mnie dzisiaj podobnie:) ta schabowa rolada wygląda fantastycznie, myślę, że szybko zrobię coś podobnego, bo połączenie smaków jest genialne!

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy dodatek do obiadku, bardzo smacznie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Schab wygląda znakomicie i choć nie jestem fanką wątróbki to jednak bym się skusiła. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny i pewnie bardzo smaczny. Nie umiem chyba rozciąć mięsa, by powstał taki arkusz jak u Ciebie!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz