Połączenie dwóch rodzajów mięs: szlachetnego schabu i delikatnych wątróbek drobiowych sprawdziło się wyśmienicie. Dodatki w postaci pieczarek, cebuli i boczku dopełniły całości. Rolada ma nasycony aromatem ziół smak i "podchmielony" piwem zapach:) Myślę, że to ciekawy i mimo wszystko prosty pomysł na obiad lub (w postaci cienkich plastrów) pyszny dodatek do pieczywa.
- 600 g schabu bez kości
- 350 g wątróbki drobiowej
- 150 g pieczarek
- 2 cebule
- gruby plaster boczku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- 3-4 gałązki świeżego rozmarynu
- 3/4 puszki piwa jasnego pełnego
Schab nacinamy po środku i bokach tworząc z niego kwadrat. Rozklepujemy młotkiem do mięsa na cienki płat. Nacieramy solą, pieprzem i oliwą z obu stron.
1 cebulę kroimy i podsmażamy. Dodajemy wątróbkę. Dusimy do miękkości.
Doprawiamy pieprzem i solą.Studzimy. Dodajemy rozmaryn. Mielimy w malakserze.
Boczek kroimy w kostkę, dodajemy do niego cebulkę i pieczarki posiekane w drobną kostkę. Dusimy do miękkości.
Dodajemy do wątróbki. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku.
Wykonanie:
Na natarty przyprawami płat schabu wykładamy farsz.
Zwijamy jak roladę.
Szczelnie obwiązujemy nicią spożywczą (za nić wciskamy rozmaryn)
Wkładamy do wysmarowanego lekko masłem naczynia żaroodpornego.Polewamy piwem.
Przykrywamy i pieczemy ok. 2 godziny w temperaturze 200-220 stopni ( polewając co jakiś czas mięso piwem z naczynia i kontrolując stopień upieczenia).Ostatnie 15 minut pieczemy bez przykrycia.
Schab powinien "odpocząć" ok. 30 minut, zanim zdejmiemy nić i zaczniemy go kroić:)
Smacznego!
widzę, że mamy podobne smaki;) u mnie dzisiaj podobnie:) ta schabowa rolada wygląda fantastycznie, myślę, że szybko zrobię coś podobnego, bo połączenie smaków jest genialne!
OdpowiedzUsuńciekawy dodatek do obiadku, bardzo smacznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńSchab wygląda znakomicie i choć nie jestem fanką wątróbki to jednak bym się skusiła. :)
OdpowiedzUsuńPiękny i pewnie bardzo smaczny. Nie umiem chyba rozciąć mięsa, by powstał taki arkusz jak u Ciebie!
OdpowiedzUsuń