Składniki:
- 2 saszetki kaszy jęczmiennej ( po 100 g)
- 200 g boczku wędzonego
- 3 cebule
- strąk papryki czerwonej
- 250 g pieczarek
- 80 g sera żółtego
- majeranek suszony
- majeranek świeży
- lubczyk
- sól
- pieprz
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, studzimy. Boczek, cebule i paprykę kroimy w kostkę. Pieczarki także kroimy w kostkę, ale grubszą. Ser ścieramy na tarce o gęstych oczkach.
Boczek smażymy na patelni( bez tłuszczu) około 8 minut. Połowę wytopionego tłuszczu odlewamy.
Połowę posiekanych cebul podsmażamy na połowie tłuszczu z boczku(max. 2 łyżki tłuszczu). Dodajemy paprykę. Dusimy ok. 3 minuty.Doprawiamy do smaku.
Resztę cebuli podsmażamy na pozostałej ilości tłuszczu spod boczku( max.2 łyżki tłuszczu) i dodajemy pieczarki. Dusimy do miękkości.Doprawiamy do smaku.
sos serowy na wierzch:
- 4 łyżki śmietany
- 2 jaja
- łyżka mąki pszennej
- sól, pieprz
- 50 g sera żółtego
WYKONANIE ZAPIEKANKI:(układamy do naczynia żaroodpornego posmarowanego lekko masłem)
1/3 kaszy jęczmiennej
1/2 boczku
ser żółty
duszona papryka z cebulą
1/3 kaszy jęczmiennej+ 1/2 boczku
duszone pieczarki z cebulą
1/3 kaszy jęczmiennej( posypujemy majerankiem suszonym bądź lubczykiem)
sos serowy+ świeży majeranek ,lubczyk
Zapiekamy 25 minut w temperaturze 200 stopni
Smacznego!
Mariola a więc jemy sobie kaszki ja też mam ale jaglaną z owocami :)
OdpowiedzUsuńElu to ja dla równowagi poproszę Twojej wersji na słodko:)
Usuń