Ciasto Pawi Ogon




Po raz kolejny sięgnęłam do przepisów na ciasta chyba najpopularniejszej w Polsce siostry zakonnej J Jej wypieki wymagają nieco czasu i cierpliwości, ale nigdy nie zawodzą( chyba się powtarzam:)). Tym razem przygotowałam Pawi ogon, który bardzo spodobał mi się pod względem wizualnym, a po przygotowaniu stwierdzam, że jego smakowa strona jest jeszcze lepsza J Przypomina mi trochę ciasto Pani Walewska( roladki zawierają orzechy i marmoladę, przełożenie kremem waniliowym, ciasto półkruche), ale galaretka, winogrona , biszkopty i polewa sprawiają, że jest bardziej wykwintny i nieco winny w smaku. Jeśli macie trochę czasu, lubicie spędzać czas przy pieczeniu ciast i chcecie naprawdę pyszne ciasto: polecam serdecznie!

Składniki na ciasto półkruche i roladki:
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 jajo
  • 2 żółtka
  • kostka margaryny
  • pół szklanki śmietany 18%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki zmielonych orzechów
  • słoik powideł śliwkowych
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy puder, posiekaną margarynę, jaja, żółtka oraz śmietanę. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 4 równe części. Wkładamy na godzinę do lodówki.
Jedną z nich wykładamy na standardową blachę do ciast(24x35). Pieczemy 25 minut w temp. 190 stopni. Studzimy.
Pozostałe części ciasta rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Na każdą wykładamy 1/3 powideł i 1/3 orzechów.
Zwijamy roladki( mają mieć długość blachy, w której pieczemy blat ciasta).
 Pieczemy każdą 30 minut w temp. 190 stopni. Studzimy.

Krem waniliowy:
  • 3 jaja
  • 1 l mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 cukry waniliowe( po 16 g)
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300 g masła

Jaja, mąki i pół szklanki mleka miksujemy na gładką masę. Resztę mleka gotujemy z cukrami. Zalewamy zawiesiną budyniową i gotujemy budyń. Studzimy.
Miksujemy z masłem na gęsty krem.

Dodatkowe składniki:
  • 2 galaretki rozrobione w 600 ml gorącej wody(  u mnie wiśniowe)
  • mała kiść winogron
  • paczka biszkoptów
  • polewa (tutaj przepis)

WYKONANIE: * radzę wszystko przygotowywać w brytfance, w której pieczemy ciasto- będzie łatwiej zalewać galaretką

blat ciasta+ ½ kremu
roladki+ winogrona
tężejąca galaretka
½ kremu
biszkopty
polewa

Ciasto należy schłodzić w lodówce( najlepiej ok. 5-6 godzin)



Smacznego!
Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2014

19 komentarzy:

  1. ciasto wygląda rewelacyjnie, bardzo efektowne, zapisuje przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Słyszałam już kiedyś o tym cieście, ale aż strach było myśleć jak je zrobić. Wow, jestem w wielkim szoku! Wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe ciacho! Siostra Anastazja ma wielką fantazję cukierniczą, jak dotąd nie zebrałam się, by upiec pawi ogon, ale Twój wygląda super i na pewno wart był przygotowania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niesamowicie efektowne!
    Gratuluje cierpliwosci!
    :)
    Bardzo mi milo, ze jestes w akcji mamowej na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale super ciasto :-) normalnie jestem pod wrażeniem :-) z pewnością jest pyszne :-)

    Zapraszam również do mnie i do wzięcia udziału w konkursie :-) http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Mariola Ty pracusiu, jakie Ty cuda pieczesz. Wiesz co...szukam synowej, może jesteś wolna? :))

    OdpowiedzUsuń
  7. przepięknie wygląda, napracowałaś się konkretnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne efektowne ciasto

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam książke z tymi przepisami, ale to ciasto zawsze wydawało mi sie trudne do wykonania, tym bardziej podziwiam :)
    Śliczny efekt !

    OdpowiedzUsuń
  10. Mariolu Twoje ciacha to po prostu majstersztyk :) bardzo mi się podobają!

    OdpowiedzUsuń
  11. ślicznie wygląda to ciasto! Superowe!

    OdpowiedzUsuń
  12. jutro bede robic mam nadzieje ze wyjdzie rownie smakowite jak wyglada :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy zamiast powideł może być mak z puszki.?

    OdpowiedzUsuń
  14. Piekłam już to ciasto tylko zamiast biszkoptów upiekłam ciasto biszkoptowe.
    Samo ciasto jest strzałem w dziesiątkę, goście są zachwyceni jego nie tylko wyglądem ale i smakiem.

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy nadaje się na klosz chodzi mi o to czy dobrze się kroi i się nie rozpada na kloszu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej, moim zdaniem tak. Pamiętaj jednak o minimum 12 godzinach chłodzenia, jeśli ciasto ma iść na wydawke 🙂 wtedy będzie idealnie się kroić pozdrawiam serdecznie Mariola 😘

      Usuń