Po raz kolejny sięgnęłam do przepisów na ciasta chyba najpopularniejszej w Polsce siostry zakonnej J Jej wypieki wymagają nieco czasu i cierpliwości, ale nigdy nie zawodzą( chyba się powtarzam:)). Tym razem przygotowałam Pawi ogon, który bardzo spodobał mi się pod względem wizualnym, a po przygotowaniu stwierdzam, że jego smakowa strona jest jeszcze lepsza J Przypomina mi trochę ciasto Pani Walewska( roladki zawierają orzechy i marmoladę, przełożenie kremem waniliowym, ciasto półkruche), ale galaretka, winogrona , biszkopty i polewa sprawiają, że jest bardziej wykwintny i nieco winny w smaku. Jeśli macie trochę czasu, lubicie spędzać czas przy pieczeniu ciast i chcecie naprawdę pyszne ciasto: polecam serdecznie!
Składniki na ciasto półkruche i roladki:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 1 jajo
- 2 żółtka
- kostka margaryny
- pół szklanki śmietany 18%
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szklanki zmielonych orzechów
- słoik powideł śliwkowych
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy puder, posiekaną margarynę, jaja, żółtka oraz śmietanę. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 4 równe części. Wkładamy na godzinę do lodówki.
Jedną z nich wykładamy na standardową blachę do ciast(24x35). Pieczemy 25 minut w temp. 190 stopni. Studzimy.
Pozostałe części ciasta rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Na każdą wykładamy 1/3 powideł i 1/3 orzechów.
Zwijamy roladki( mają mieć długość blachy, w której pieczemy blat ciasta).
Pieczemy każdą 30 minut w temp. 190 stopni. Studzimy.
Krem waniliowy:
- 3 jaja
- 1 l mleka
- 1 szklanka cukru
- 2 cukry waniliowe( po 16 g)
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 300 g masła
Jaja, mąki i pół szklanki mleka miksujemy na gładką masę. Resztę mleka gotujemy z cukrami. Zalewamy zawiesiną budyniową i gotujemy budyń. Studzimy.
Miksujemy z masłem na gęsty krem.
Dodatkowe składniki:
- 2 galaretki rozrobione w 600 ml gorącej wody( u mnie wiśniowe)
- mała kiść winogron
- paczka biszkoptów
- polewa (tutaj przepis)
WYKONANIE: * radzę wszystko przygotowywać w brytfance, w której pieczemy ciasto- będzie łatwiej zalewać galaretką
blat ciasta+ ½ kremu
roladki+ winogrona
tężejąca galaretka
½ kremu
biszkopty
polewa
Ciasto należy schłodzić w lodówce( najlepiej ok. 5-6 godzin)
Smacznego!
ciasto wygląda rewelacyjnie, bardzo efektowne, zapisuje przepis:)
OdpowiedzUsuńSłyszałam już kiedyś o tym cieście, ale aż strach było myśleć jak je zrobić. Wow, jestem w wielkim szoku! Wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciacho! Siostra Anastazja ma wielką fantazję cukierniczą, jak dotąd nie zebrałam się, by upiec pawi ogon, ale Twój wygląda super i na pewno wart był przygotowania :)
OdpowiedzUsuńNiesamowicie efektowne!
OdpowiedzUsuńGratuluje cierpliwosci!
:)
Bardzo mi milo, ze jestes w akcji mamowej na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Ale super ciasto :-) normalnie jestem pod wrażeniem :-) z pewnością jest pyszne :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mnie i do wzięcia udziału w konkursie :-) http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Mariola Ty pracusiu, jakie Ty cuda pieczesz. Wiesz co...szukam synowej, może jesteś wolna? :))
OdpowiedzUsuń:))
Usuńprzepięknie wygląda, napracowałaś się konkretnie :)
OdpowiedzUsuńPiękne efektowne ciasto
OdpowiedzUsuńDzięki wszystkim za słowa uznania:)
OdpowiedzUsuńMam książke z tymi przepisami, ale to ciasto zawsze wydawało mi sie trudne do wykonania, tym bardziej podziwiam :)
OdpowiedzUsuńŚliczny efekt !
Mariolu Twoje ciacha to po prostu majstersztyk :) bardzo mi się podobają!
OdpowiedzUsuńślicznie wygląda to ciasto! Superowe!
OdpowiedzUsuńjutro bede robic mam nadzieje ze wyjdzie rownie smakowite jak wyglada :)
OdpowiedzUsuńCzy zamiast powideł może być mak z puszki.?
OdpowiedzUsuńPiekłam już to ciasto tylko zamiast biszkoptów upiekłam ciasto biszkoptowe.
OdpowiedzUsuńSamo ciasto jest strzałem w dziesiątkę, goście są zachwyceni jego nie tylko wyglądem ale i smakiem.
Super ❤️❤️❤️ pozdrawiam serdecznie Mariola
UsuńCzy nadaje się na klosz chodzi mi o to czy dobrze się kroi i się nie rozpada na kloszu
OdpowiedzUsuńHej, moim zdaniem tak. Pamiętaj jednak o minimum 12 godzinach chłodzenia, jeśli ciasto ma iść na wydawke 🙂 wtedy będzie idealnie się kroić pozdrawiam serdecznie Mariola 😘
Usuń