Sześć słodkich warstw błogości dla podniebienia.. Ciasto "Kopciuszek" miało swoją premierę w urodziny mojego Taty- myślę ,że godnie zastępowało tradycyjny tort. Muszę przyznać, że to jedno z tych wypieków, na które trzeba poświęcić kilka godzin, ale gra jest warta świeczki:) Każda z warstw ma swój ładunek smakowy , który rozpieszcza zmysły. Całość smakuje bajecznie, a moją ulubioną warstwą jest truskawkowa. Ciasto wykonałam z przepisu siostry Anastazji z małymi modyfikacjami:)
Składniki na ciasto Kopciuszek:
Biszkopt jasny:
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 4 jaja
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki letniej wody
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier. Miksujemy na sztywno, dodajemy po 1 żółtku.Miksujemy na najniższych obrotach.
Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy. Dodajemy wodę.Ponownie delikatnie mieszamy.
Wykładamy na małą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.
Biszkopt makowy:
- 4 jaja
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki maku suchego
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier. Miksujemy na sztywno, dodajemy po 1 żółtku.Miksujemy na najniższych obrotach. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej, dosypujemy mak.Mieszamy.
Wykładamy na małą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.
- 500 ml schłodzonej kremówki
- 1 fix do śmietan
- 2 galaretki truskawkowe
Galaretki rozrabiamy w 350 ml gorącej wody. Odstawiamy do ostygnięcia.
Śmietanę miksujemy na sztywno z fixem. Gdy galaretka jest chłodna( może być płynna- i tak stężeje) wlewamy do ubitej zimnej kremówki cienkim strumieniem i mieszamy.
Tę warstwę wykładamy od razu na wystudzony biszkopt jasny, gdyż masa szybko tężeje.
Krem waniliowy:
- 2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 żółtka
- cukier waniliowy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 250 g masła
Żółtka miksujemy z cukrami, mąkami i 1/2 szklanki mleka.
Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy.
Miksujemy z masłem.
Składniki dodatkowe:
- pół paczki herbatników
- polewa
- pół tabliczki rozpuszczonej białej czekolady
- kieliszek rumu
WYKONANIE CIASTA KOPCIUSZEK:
- biszkopt jasny
- masa truskawkowa
- biszkopt makowy
- krem waniliowy
- herbatniki nasączone rumem
- polewa + ozdobniki z rozpuszczonej białej czekolady
Smacznego!
ale smakowitości, poproszę o jeden kawałeczek do kawki :)
OdpowiedzUsuńAż mnie skręca z głodu jak patrzę na takie pyszności
OdpowiedzUsuńImponująco prezentują się te wszystkie warstwy :)
OdpowiedzUsuńOjooj, wygląda ślicznie :) A przepis jest naprawdę ciekawy :)
OdpowiedzUsuńRobiłam - bo to przepis siostry Anastazji - pyszniutki ;)
OdpowiedzUsuńMariola moja droga, jakie Ty cudeńka tworzysz aż miło popatrzeć, a co dopiero jeść :)
OdpowiedzUsuńSuper się prezentuje. Tyle smaków w jednym... mmm... musi być pycha ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Tak bardzo chciałabym zrobić to ciasto a nie mam miksera ani makutry;/ Nie da się czegoś wykombinować z tym kremem bez ucierania? ;p
OdpowiedzUsuńKurcze, chyba nie da rady bez miksera:(
UsuńChyba sobie poradzisz. Wystarczy ubijaczka do piany i drewniana kulka do ucierania. Kiedyś nie było mikserów a jakie wspaniałości robiły nasze Babcie.
UsuńHmm drogi anonimie... Jednak mikser duzo ułatwia tym bardziej że przy ciescie trochę schodzi ��nawet przy wspomaganiu robota
UsuńNa jakiej wielkości blaszkę najlepiej?
OdpowiedzUsuńTen Kopciuszek był wykonany na blaszce 22x 26cm( czyli nieco mniejszej od standardowej), wykonywałam to ciasto także w standardowej blasze- też wychodzi wyyysokie:))Pozdrawiam
UsuńFantastyczne...
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńCiasto prezentuje się wyśmienicie, ale jestem zdania że na polewę powinna iść najlepsza czekolada zamiast kakao. Ogólnie bardzo lubię desery z wykorzystaniem czekolady które często znajduję w przepisach https://wkuchnizwedlem.wedel.pl oczywiście z wykorzystaniem czekolady na pierwszym miejscu. W sumie to cała moja rodzina uwielbia się zajadać tego typu deserami :)
OdpowiedzUsuńSuper,muszę zrobić.
OdpowiedzUsuńZapraszam:*
UsuńTrzeba napaczowac biszkopty
OdpowiedzUsuńWitaj, nie jest to konieczne. Biszkopt ładnie trzyma warstwy kremu bez naponczowania. Pozdrawiam Mariola 😘
UsuńCiasto wygląda super 😊a smakuje jeszcze lepiej 😊 Polecam 😊
OdpowiedzUsuńSuper 👍 pozdrawiam cieplutko 🙂
UsuńWitam jeśli chcę zrobić to ciasto w standardowej dużej blażczce to jakie muszę dać proporcję składników ?
OdpowiedzUsuń