Ciasto Kopciuszek




Sześć słodkich warstw błogości dla podniebienia.. Ciasto "Kopciuszek" miało swoją premierę w urodziny mojego Taty- myślę ,że godnie zastępowało tradycyjny tort. Muszę przyznać, że to jedno z tych wypieków, na które trzeba poświęcić kilka godzin, ale gra jest warta świeczki:)  Każda z warstw ma swój ładunek smakowy , który rozpieszcza zmysły. Całość smakuje bajecznie, a moją ulubioną warstwą jest truskawkowa. Ciasto wykonałam z  przepisu siostry Anastazji z małymi modyfikacjami:)

Składniki na ciasto Kopciuszek:
Biszkopt jasny:
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 4 jaja
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki letniej wody

Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier. Miksujemy na sztywno, dodajemy po 1 żółtku.Miksujemy na najniższych obrotach. 
Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy. Dodajemy wodę.Ponownie delikatnie mieszamy.
Wykładamy na małą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.

Biszkopt makowy:
  • 4 jaja
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki maku suchego
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier. Miksujemy na sztywno, dodajemy po 1 żółtku.Miksujemy na najniższych obrotach. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej, dosypujemy mak.Mieszamy.

Wykładamy na małą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.

Masa truskawkowa:

  • 500 ml  schłodzonej kremówki
  • 1 fix do śmietan
  • 2 galaretki truskawkowe
Galaretki rozrabiamy w 350 ml gorącej wody. Odstawiamy do ostygnięcia.
Śmietanę miksujemy na sztywno z fixem. Gdy galaretka jest chłodna( może być płynna- i tak stężeje) wlewamy do ubitej zimnej kremówki cienkim strumieniem i mieszamy.
Tę warstwę wykładamy od razu na wystudzony biszkopt jasny, gdyż masa szybko tężeje.

Krem waniliowy:

  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła
Żółtka miksujemy z cukrami, mąkami i 1/2 szklanki mleka.
Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy. 

Miksujemy z masłem.

Składniki dodatkowe:
  • pół paczki herbatników
  • polewa
  • pół tabliczki rozpuszczonej białej czekolady
  • kieliszek rumu 
WYKONANIE CIASTA KOPCIUSZEK:
  • biszkopt jasny
  • masa truskawkowa
  • biszkopt makowy
  • krem waniliowy
  • herbatniki  nasączone rumem
  • polewa + ozdobniki z rozpuszczonej białej czekolady



Smacznego!

11 komentarzy:

  1. ale smakowitości, poproszę o jeden kawałeczek do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż mnie skręca z głodu jak patrzę na takie pyszności

    OdpowiedzUsuń
  3. Imponująco prezentują się te wszystkie warstwy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojooj, wygląda ślicznie :) A przepis jest naprawdę ciekawy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam - bo to przepis siostry Anastazji - pyszniutki ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mariola moja droga, jakie Ty cudeńka tworzysz aż miło popatrzeć, a co dopiero jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super się prezentuje. Tyle smaków w jednym... mmm... musi być pycha ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak bardzo chciałabym zrobić to ciasto a nie mam miksera ani makutry;/ Nie da się czegoś wykombinować z tym kremem bez ucierania? ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurcze, chyba nie da rady bez miksera:(

      Usuń
  9. Na jakiej wielkości blaszkę najlepiej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten Kopciuszek był wykonany na blaszce 22x 26cm( czyli nieco mniejszej od standardowej), wykonywałam to ciasto także w standardowej blasze- też wychodzi wyyysokie:))Pozdrawiam

      Usuń