Ciasto Kopciuszek




Sześć słodkich warstw błogości dla podniebienia.. Ciasto "Kopciuszek" miało swoją premierę w urodziny mojego Taty- myślę ,że godnie zastępowało tradycyjny tort. Muszę przyznać, że to jedno z tych wypieków, na które trzeba poświęcić kilka godzin, ale gra jest warta świeczki:)  Każda z warstw ma swój ładunek smakowy , który rozpieszcza zmysły. Całość smakuje bajecznie, a moją ulubioną warstwą jest truskawkowa. Ciasto wykonałam z  przepisu siostry Anastazji z małymi modyfikacjami:)

Składniki na ciasto Kopciuszek:
Biszkopt jasny:
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 4 jaja
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki letniej wody

Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier. Miksujemy na sztywno, dodajemy po 1 żółtku.Miksujemy na najniższych obrotach. 
Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy. Dodajemy wodę.Ponownie delikatnie mieszamy.
Wykładamy na małą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.

Biszkopt makowy:
  • 4 jaja
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki maku suchego
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier. Miksujemy na sztywno, dodajemy po 1 żółtku.Miksujemy na najniższych obrotach. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej, dosypujemy mak.Mieszamy.

Wykładamy na małą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.

Masa truskawkowa:

  • 500 ml  schłodzonej kremówki
  • 1 fix do śmietan
  • 2 galaretki truskawkowe
Galaretki rozrabiamy w 350 ml gorącej wody. Odstawiamy do ostygnięcia.
Śmietanę miksujemy na sztywno z fixem. Gdy galaretka jest chłodna( może być płynna- i tak stężeje) wlewamy do ubitej zimnej kremówki cienkim strumieniem i mieszamy.
Tę warstwę wykładamy od razu na wystudzony biszkopt jasny, gdyż masa szybko tężeje.

Krem waniliowy:

  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła
Żółtka miksujemy z cukrami, mąkami i 1/2 szklanki mleka.
Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy. 

Miksujemy z masłem.

Składniki dodatkowe:
  • pół paczki herbatników
  • polewa
  • pół tabliczki rozpuszczonej białej czekolady
  • kieliszek rumu 
WYKONANIE CIASTA KOPCIUSZEK:
  • biszkopt jasny
  • masa truskawkowa
  • biszkopt makowy
  • krem waniliowy
  • herbatniki  nasączone rumem
  • polewa + ozdobniki z rozpuszczonej białej czekolady



Smacznego!

23 komentarze:

  1. ale smakowitości, poproszę o jeden kawałeczek do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż mnie skręca z głodu jak patrzę na takie pyszności

    OdpowiedzUsuń
  3. Imponująco prezentują się te wszystkie warstwy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojooj, wygląda ślicznie :) A przepis jest naprawdę ciekawy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam - bo to przepis siostry Anastazji - pyszniutki ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mariola moja droga, jakie Ty cudeńka tworzysz aż miło popatrzeć, a co dopiero jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super się prezentuje. Tyle smaków w jednym... mmm... musi być pycha ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak bardzo chciałabym zrobić to ciasto a nie mam miksera ani makutry;/ Nie da się czegoś wykombinować z tym kremem bez ucierania? ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurcze, chyba nie da rady bez miksera:(

      Usuń
    2. Chyba sobie poradzisz. Wystarczy ubijaczka do piany i drewniana kulka do ucierania. Kiedyś nie było mikserów a jakie wspaniałości robiły nasze Babcie.

      Usuń
    3. Hmm drogi anonimie... Jednak mikser duzo ułatwia tym bardziej że przy ciescie trochę schodzi ��nawet przy wspomaganiu robota

      Usuń
  9. Na jakiej wielkości blaszkę najlepiej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten Kopciuszek był wykonany na blaszce 22x 26cm( czyli nieco mniejszej od standardowej), wykonywałam to ciasto także w standardowej blasze- też wychodzi wyyysokie:))Pozdrawiam

      Usuń
  10. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto prezentuje się wyśmienicie, ale jestem zdania że na polewę powinna iść najlepsza czekolada zamiast kakao. Ogólnie bardzo lubię desery z wykorzystaniem czekolady które często znajduję w przepisach https://wkuchnizwedlem.wedel.pl oczywiście z wykorzystaniem czekolady na pierwszym miejscu. W sumie to cała moja rodzina uwielbia się zajadać tego typu deserami :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Trzeba napaczowac biszkopty

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, nie jest to konieczne. Biszkopt ładnie trzyma warstwy kremu bez naponczowania. Pozdrawiam Mariola 😘

      Usuń
  13. Ciasto wygląda super 😊a smakuje jeszcze lepiej 😊 Polecam 😊

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam jeśli chcę zrobić to ciasto w standardowej dużej blażczce to jakie muszę dać proporcję składników ?

    OdpowiedzUsuń