Proste i szybkie danie. Potrawa dostępna w popularnej sieci restauracji po "domowemu"- wiemy co jemy:) Kawałki delikatnego fileta drobiowego pokryte chrupiącą warstwą grubej panierki. Zamiast sezamu użyłam ziaren słonecznika: zmielonych i w całości.
Składniki na nuggetsy:
- filet z kurczaka
- 2 jaja
- 3 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki bułki tartej
- sól
- przyprawa typu delikat
- pieprz
- majeranek
- 50 g ziaren słonecznika
- olej do smażenia
Filet kroimy w grubą kostkę (ok 3 cmx 3cm).
Jaja roztrzepujemy, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy.Doprawiamy pieprzem, solą i delikatem.
Słonecznik mielimy bądź drobno siekamy i mieszamy z bułką tartą i majerankiem.
Kawałeczki fileta zanurzamy w masie jajecznej ,następnie w mieszaninie bułki ze słonecznikiem.
Wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy w głębokim tłuszczu po 2-3 minuty z obu stron.
Wyjmujemy i osączamy na papierowym ręczniczku.
Smacznego!
Pięknie wygląda cały talerz. :) Teraz już sobie na takie z tłuszczu pozwalam czasem, jednak gdy się odchudzałam tylko z piekarnika robiłam.
OdpowiedzUsuńświetny pomysł:)
OdpowiedzUsuń