Ciasto Kilimandżaro






Kolejny raz sięgnęłam po książkę z przepisami siostry Anastazji, bo wyjątkowe okazje wymagają wyjątkowych ciast. Uwierzcie mi, że ten wypiek posmakuje każdemu: czekoladoholikowi, wielbicielowi kremowych ciast, jak i fanom jabłeczników. Mamy tutaj to wszystko :) Ciasto swoją nazwę zawdzięcza zapewne swej wysokości- robione na małej blaszce wygląda naprawdę okazale.
Czekoladowy biszkopt, masa waniliowa przełamana lekką kwaskową masą jabłkową... Dacie się skusić na smakową wspinaczkę (na) Kilimandżaro?

Składniki na biszkopt czekoladowy:
  • 8 jaj
  • 200 g cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. 


Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. 


Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. 


Kroimy na dwie równe części.


Składniki na krem:
  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła
Żółtka miksujemy z cukrami, mąkami i 1/2 szklanki mleka.


Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy. 


Miksujemy z masłem.



Składniki na masę jabłkową:
  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżeczka masła
  • 2,5 opakowania galaretki brzoskwiniowej
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. 


W garnku rozpuszczamy łyżeczkę masła. Dodajemy jabłka i dusimy ok. 4 minuty.


Dodajemy suche galaretki. Mieszamy. Gotujemy jeszcze 2 minuty. Lekko studzimy( masa nakładana na ciasto ma być lekko ciepła, bo szybko tężeje)


Polewa:

WYKONANIE CIASTA "KILIMANDŻARO"
  • blat ciasta czekoladowego
  • masa jabłkowa ( po wyłożeniu wstawiamy na 10 minut do lodówki do całkowitego schłodzenia, dopiero wtedy nakładamy krem)
  • krem waniliowy
  • blat ciasta czekoladowego
  • polewa czekoladowa


Ciasto chłodzimy w lodówce ok. 2-3 godziny.


Smacznego!
Wielkanocne Smaki - edycja IV

16 komentarzy:

  1. Pięknie kakaowo czekoladowo i dużo. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a wymiary jakiej blaszki Pani używała do tego ciasta ???

    OdpowiedzUsuń
  3. Kako gorzkie,ciemne dodać? Łyżeczki proszku pełne czy płaskie? C.Waniliowy małe opakowanie? Jakie jabłka kwaśne czy słodkie? Łyżki mąki płaskie czy z czubem? Czy starte jabłka odciskamy uprzednio z soku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kakao gorzkie, łyżeczki płaskie, cukier mały, jabłka obojętnie jakie- galaretka nada im smak:) Łyżki mąki z małym czubem, nie ma potrzeby odciskać jabłek

      Usuń
  4. Ciasto wygląda pysznie, warstwa jabłkowa w połączeniu z kremem waniliowym to musi być pyszne:). Czy podane wymiary formy są mierzone po spodzie czy po górnych krawędziach?! Jak przygotować formę przed pieczeniem, wykładamy papierem do pieczenia jeśli tak to całą forme wyłożyć czy tylko spód...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Forma mierzona przy spodzie, należy ją wysmarować lekko masłem i wyłożyć całą papierem do pieczenia( papier lepiej przylgnie do blachy, a ciasto wyjdzie równe)

      Usuń
  5. Ciasto nawet dobre. Zrobiłam je z małymi modyfikacjami. Galaretki pomarańczowe i pół cytrynowej, górny blat ciasta zmoczyłam niebieskim blu curacao (tylko to miałam pod ręką do nawilżenia). Ogólnie smak dobry, kolor mniej, ale to wina syropu. Pewnie zrobię je jeszcze nie raz z kolejnymi modyfikacjami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mmm z nasączeniem musiało być pyszne:)

      Usuń
  6. Ciasto pyszne.Poszłam na łatwiznę i zrobiłam krem budyniowy z paczki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Można i tak- na pewno wyszedł Pani równie smaczny. Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  7. Czy biszkopt sie nie rozleje podczas pieczenia w takiej formie ? Wczesniej robilam w 33×21 i wyszedl wysoki i nie wiem czy upiec tak samo i obkroic boki czy sprobowac w mniejszej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że nie będzie dużej różnicy w wysokości biszkoptu, a jeśli ma Pani formę mniejszą to proszę w niej spróbować- ciacho będzie wyższe i bardziej efektowne:)Pozdrawiam!

      Usuń
  8. Czy piekąc w dużej blaszce nalezy zmieniać jakos proporcje?zrobilam w malej i bylo pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekąc w dużej blaszce daję nieco więcej jabłek do masy i 1 galaretkę więcej, wtedy jest trochę bardziej efektowne no i bardziej owocowe niż tortowe,pozdrawiam Cię Asiu!

      Usuń