Ciasto czekoladowo-kokosowe





Mocno czekoladowy smak raju- tyle w wielkim skrócie można powiedzieć o tym cieście:) Połączenie kokosa i czekolady może przywodzić na myśl ciasto "Bounty" , ale to mylące..
Mój wypiek nie ma kokosowego kremu, za to kokosowe ciasto. Bazowe ciasto czekoladowe również różni się od tego z "Bounty". Ciekawym pomysłem wydaje mi się zastosowanie sypkiego budyniu czekoladowego do ciasta- zmaksymalizował on moc kakao. Krem natomiast to intensywnie śmietankowe mocne spoiwo całości. Ach, no i co powiecie na prażony kokos na wierzchu?:)
Moje pierwsze wrażenie: ciasto smakuje jak kokosanka (smaczne ciasteczko,które pamiętam z dzieciństwa) przekładana kremem z dużą dawką czekolady.

Składniki na ciasto czekoladowe:

  • 5 jaj
  • szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 sypkie budynie czekoladowe bez cukru
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę.  Dodajemy kakao. Miksujemy.


Do szklanki wsypujemy 2 budynie czekoladowe ( będzie to ok. 3/4 szklanki), a następnie uzupełniamy do pełna mąką pszenną. 


Przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Miksujemy na najniższych obrotach do połączenia się składników. Wykładamy na małą blaszkę.
Pieczemy 35 minut w temperaturze 175 stopni. Studzimy. 


Kroimy na dwie równe części.



Składniki na ciasto kokosowe:
  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 20 dag wiórek kokosowych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy na sztywną bezę.


Następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną i wiórki. Dokładnie mieszamy.


Wykładamy na małą blaszkę. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.  Studzimy.


Składniki na krem:
  • 2 szklanki mleka
  • 5 żółtek
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • budyń śmietankowy
  • 2/3 szklanki cukru
  • 200 g masła
Żółtka, cukier, 1 szklankę mleka, mąki i budyń miksujemy( w dość wysokim naczyniu- będzie chlapać)


Drugą szklankę mleka gotujemy i wlewamy do niej masę z żółtek, mąki cukru i budyniu. Gotujemy chwilę dokładnie przy tym mieszając, aby nie powstały grudki. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.


Masło miksujemy na puch, powoli dodając ostygniętą masę.


Krem ma mieć dość gęstą konsystencję.



Dodatkowe składniki:
  • łyżeczka masła
  • ok 80 g wiórek kokosowych.
Kokos prażymy do lekkiego zbrązowienia. Studzimy.



WYKONANIE CIASTA KOKOSOWO- CZEKOLADOWEGO:
  • blat ciasta ciemnego

  • krem

  • ciasto kokosowe

  • krem

  • ciasto ciemne

  • krem + posypujemy prażonym kokosem


Ciasto dobrze jest schłodzić kilka godzin- lepiej się kroi.




Smacznego!









Smaki dzieciństwa

24 komentarze:

  1. Mariola...jakie cudeńko aż mnie skręca na samą myśl. Jestem wielką fanką czekolady i kokosu, ciasto wygląda normalnie obłędnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bosko!
    Narobiłaś mi apetytu na warstwowe ciasto z kremem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne ciasto! Kokos, czekolada i ten krem, mmm... Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię to ciasto, jest pyszne! A Twoje wygląda tak apetycznie, że aż nabrałam na nie ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O jejku wszystko to co uwielbiam, czekolada i kokos!!!
    Na pewno się skuszę na zrobienie tej pyszności i zaprezentuje u siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Okropnie długi jest ten przepis ale wierzę, że wart zachodu :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis jest na blachę jakiej wielkości?

    OdpowiedzUsuń
  8. A JA JE UPIEKŁAM W SMAKU JEST DOBRE ALE TROCHĘ SUCHE CZY MOŻNA CZYMŚ NASĄCZYĆ PLACEK KOKOSOWY ŻEBY BYŁO WILGOTNIEJSZE

    OdpowiedzUsuń
  9. Hmm, wydaje mi się, że ciasta kokosowego nie ma potrzeby nasączać, jeśli to zrobimy- stanie się gąbczaste, a jest chrupkie z wierzchu i dość miękkie w środku. Poza tym nasączenie zmieni kolor ciasta kokosowego i powstaną nieestetyczne "lejki". Mogę Pani zaproponować na przyszły raz zrobienie podobnego w smaku TORTU http://znowcosupieklam.blogspot.com/2014/02/tort-kawa-kokos-orzech.html - wilgotny i smaczny:))))

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  11. Dużo roboty z ciastem:) krem pycha i ciasto czekoladowe ... Właśnie czekam na ciasto kokosowe myśle , że też dobre będzie :) dziękuje za przepis

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo dobre praca się opłaciła dziś zrobiłam pyszne

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy blat kokosowy wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180* czy piekarnik może być rozgrzewający się (lampka od temperatury jeszcze nie zgaśnie)? Czy używać funkcji termoobiegu?
    Dziękuje za wskazówki, pozdrawiam
    Joasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Joasiu:) Ciasto kokosowe warto włożyć do nagrzanego uprzednio piekarnika, ja nie używam termoobiegu przy pieczeniu więc nie doradzę Ci w kwestii jego użycia:( Pozdrawiam:)

      Usuń
  14. ciekawe z tym nasaczeniem tego ciasta .pracuje z wloskimi cukiernikami we wloszech podstawa jest nasaczanie ciast a zwlaszcza tortowych ... nie mowiac tu o nasaczeniu ciasta kokosowego ,ale chodzi tu o ciasto ciemne uwazam ze nalezaloby nasaczyc ...polecam poncz rumowy....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za opinię. Ja mogę tylko doradzać na podstawie swoich doświadczeń. Nie pracowałam we Włoszech:(

      Usuń
  15. Do ciasta czekoladowego 5 zoltek czy 5 calych jaj ???

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam, interesuje mnie tylko jaka to ma być mała blaszka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 25 x 26 cm

      Usuń
    2. Czy budyn ma byc mały czy duzy tzn.na 1/2 szkl. czy na 3/4 szkl.

      Usuń
    3. Witam! Mały budyń:) Mariola

      Usuń