Ciasto czekoladowo-kokosowe





Mocno czekoladowy smak raju- tyle w wielkim skrócie można powiedzieć o tym cieście:) Połączenie kokosa i czekolady może przywodzić na myśl ciasto "Bounty" , ale to mylące..
Mój wypiek nie ma kokosowego kremu, za to kokosowe ciasto. Bazowe ciasto czekoladowe również różni się od tego z "Bounty". Ciekawym pomysłem wydaje mi się zastosowanie sypkiego budyniu czekoladowego do ciasta- zmaksymalizował on moc kakao. Krem natomiast to intensywnie śmietankowe mocne spoiwo całości. Ach, no i co powiecie na prażony kokos na wierzchu?:)
Moje pierwsze wrażenie: ciasto smakuje jak kokosanka (smaczne ciasteczko,które pamiętam z dzieciństwa) przekładana kremem z dużą dawką czekolady.

Składniki na ciasto czekoladowe:

  • 5 jaj
  • szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 sypkie budynie czekoladowe bez cukru
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę.  Dodajemy kakao. Miksujemy.


Do szklanki wsypujemy 2 budynie czekoladowe ( będzie to ok. 3/4 szklanki), a następnie uzupełniamy do pełna mąką pszenną. 


Przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Miksujemy na najniższych obrotach do połączenia się składników. Wykładamy na małą blaszkę.
Pieczemy 35 minut w temperaturze 175 stopni. Studzimy. 


Kroimy na dwie równe części.



Składniki na ciasto kokosowe:
  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 20 dag wiórek kokosowych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy na sztywną bezę.


Następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną i wiórki. Dokładnie mieszamy.


Wykładamy na małą blaszkę. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.  Studzimy.


Składniki na krem:
  • 2 szklanki mleka
  • 5 żółtek
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • budyń śmietankowy
  • 2/3 szklanki cukru
  • 200 g masła
Żółtka, cukier, 1 szklankę mleka, mąki i budyń miksujemy( w dość wysokim naczyniu- będzie chlapać)


Drugą szklankę mleka gotujemy i wlewamy do niej masę z żółtek, mąki cukru i budyniu. Gotujemy chwilę dokładnie przy tym mieszając, aby nie powstały grudki. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.


Masło miksujemy na puch, powoli dodając ostygniętą masę.


Krem ma mieć dość gęstą konsystencję.



Dodatkowe składniki:
  • łyżeczka masła
  • ok 80 g wiórek kokosowych.
Kokos prażymy do lekkiego zbrązowienia. Studzimy.



WYKONANIE CIASTA KOKOSOWO- CZEKOLADOWEGO:
  • blat ciasta ciemnego

  • krem

  • ciasto kokosowe

  • krem

  • ciasto ciemne

  • krem + posypujemy prażonym kokosem


Ciasto dobrze jest schłodzić kilka godzin- lepiej się kroi.




Smacznego!









Smaki dzieciństwa

28 komentarzy:

  1. Mariola...jakie cudeńko aż mnie skręca na samą myśl. Jestem wielką fanką czekolady i kokosu, ciasto wygląda normalnie obłędnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bosko!
    Narobiłaś mi apetytu na warstwowe ciasto z kremem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne ciasto! Kokos, czekolada i ten krem, mmm... Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię to ciasto, jest pyszne! A Twoje wygląda tak apetycznie, że aż nabrałam na nie ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O jejku wszystko to co uwielbiam, czekolada i kokos!!!
    Na pewno się skuszę na zrobienie tej pyszności i zaprezentuje u siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Okropnie długi jest ten przepis ale wierzę, że wart zachodu :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis jest na blachę jakiej wielkości?

    OdpowiedzUsuń
  8. A JA JE UPIEKŁAM W SMAKU JEST DOBRE ALE TROCHĘ SUCHE CZY MOŻNA CZYMŚ NASĄCZYĆ PLACEK KOKOSOWY ŻEBY BYŁO WILGOTNIEJSZE

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, znam kuchnie tureckie i tam nasacza sie ciasto po prostu mlekiem. Trzeba nakluc ciasto po upeczeniu wykalaczka i zalac mlekiem. Zwyklym mlekiem nawet do 1/2 litra na blache ciasta. Jest to waprobowana metoda.

      Usuń
    2. Ooo, o tym nie słyszałam 😉 wypróbuję do biszkopta, ale na 1/2 litra to chyba się nie odważę ☺️ pozdrawiam serdecznie Mariola 😘

      Usuń
  9. Hmm, wydaje mi się, że ciasta kokosowego nie ma potrzeby nasączać, jeśli to zrobimy- stanie się gąbczaste, a jest chrupkie z wierzchu i dość miękkie w środku. Poza tym nasączenie zmieni kolor ciasta kokosowego i powstaną nieestetyczne "lejki". Mogę Pani zaproponować na przyszły raz zrobienie podobnego w smaku TORTU http://znowcosupieklam.blogspot.com/2014/02/tort-kawa-kokos-orzech.html - wilgotny i smaczny:))))

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  11. Dużo roboty z ciastem:) krem pycha i ciasto czekoladowe ... Właśnie czekam na ciasto kokosowe myśle , że też dobre będzie :) dziękuje za przepis

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo dobre praca się opłaciła dziś zrobiłam pyszne

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy blat kokosowy wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180* czy piekarnik może być rozgrzewający się (lampka od temperatury jeszcze nie zgaśnie)? Czy używać funkcji termoobiegu?
    Dziękuje za wskazówki, pozdrawiam
    Joasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Joasiu:) Ciasto kokosowe warto włożyć do nagrzanego uprzednio piekarnika, ja nie używam termoobiegu przy pieczeniu więc nie doradzę Ci w kwestii jego użycia:( Pozdrawiam:)

      Usuń
  14. ciekawe z tym nasaczeniem tego ciasta .pracuje z wloskimi cukiernikami we wloszech podstawa jest nasaczanie ciast a zwlaszcza tortowych ... nie mowiac tu o nasaczeniu ciasta kokosowego ,ale chodzi tu o ciasto ciemne uwazam ze nalezaloby nasaczyc ...polecam poncz rumowy....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za opinię. Ja mogę tylko doradzać na podstawie swoich doświadczeń. Nie pracowałam we Włoszech:(

      Usuń
  15. Do ciasta czekoladowego 5 zoltek czy 5 calych jaj ???

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam, interesuje mnie tylko jaka to ma być mała blaszka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 25 x 26 cm

      Usuń
    2. Czy budyn ma byc mały czy duzy tzn.na 1/2 szkl. czy na 3/4 szkl.

      Usuń
    3. Witam! Mały budyń:) Mariola

      Usuń
  17. wygląda ładnie na pewno jeszcze lepiej smakuje będę go robiła na święta

    OdpowiedzUsuń