Składniki na biszkopt:
- 8 jaj
- 8 łyżek cukru
- cukier waniliowy
- 8 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy, pod koniec dodajemy cukry.
Ubijamy na sztywną bezę.
Ubijamy na sztywną bezę.
Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej. Dokładnie mieszamy.
Wykładamy na małą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.
Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.
Po ostudzeniu kroimy na 3 równe części.
- 2 opakowania kaszki waniliowej (2 x 60 g. typu "Mleczny start")
- 300 ml gorącego mleka
- 200 g masła
- 4 łyżki cukru pudru (jeśli lubicie mniej słodki krem, cukier puder można pominąć)
Kaszkę zalewamy gorącym mlekiem.Mieszamy dokładnie. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Masło miksujemy z pudrem na puszystą masę. Dodajemy po łyżce ostudzonej kaszki. Miksujemy do uzyskania gęstej masy
(będzie gęsta, ale nie będzie idealnie gładka jak budyniowa)
(będzie gęsta, ale nie będzie idealnie gładka jak budyniowa)
Dodatkowe składniki:
- pół opakowania borówki amerykańskiej
- 2 galaretki truskawkowe ( rozrabiamy w 600 ml gorącej wody)
- mały słoik powideł śliwkowych
WYKONANIE CIASTA BIEDRONKA:
- blat ciasta biszkoptowego + warstwa powideł śliwkowych
- masa z kaszki waniliowej
- biszkopt + warstwa powideł śliwkowych
- masa z kaszki waniliowej
- biszkopt + warstwa powideł śliwkowych
- masa + borówki ( lekko wciskamy w masę)
- galaretka ( zalewamy,gdy galaretka zaczyna dobrze tężeć)
Schładzamy w lodówce około 2 godziny.
Smacznego!
Biedroneczki są w kropeczki i ciasto Marioli też. :) A do tego wygląda znakomicie. :))
OdpowiedzUsuń