Sałatka "Gyros"



Pyszna, pikantna, bogata w smaku- tyle w skrócie można powiedzieć o tej sałatce. Znana i lubiana przez większość moich znajomych. Prosta w przygotowaniu- niebanalna w smaku:) Ja robię ją z dużą ilością ketchupu pikantnego przy dość niewielkim udziale majonezu.Najlepiej gdy jest podawana w szklanym naczyniu i wszystkie jej warstwy ładnie widać.  

Składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 3/4 paczki przyprawy gyros
  • puszka kukurydzy
  • 4 ogórki konserwowe
  • 2 małe cebule
  • ketchup 
  • majonez
  • pół główki kapusty pekińskiej
Filety kroimy na małe kawałeczki. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju i wrzucamy kurczaka. Chwilę smażymy ( 2-3 minuty) a następnie wsypujemy przyprawę gyros i dusimy ok 10 minut.
Ogórki i cebule kroimy w drobną kostkę, kukurydzę odcedzamy z zalewy. Kapustę pekińską siekamy.

WYKONANIE SAŁATKI GYROS:


  •  usmażone mięso z fileta z przyprawą

  • 3 łyżki ketchupu
  • ogórek
  • 4 łyżki majonezu

  • 3 łyżki ketchupu

    • cebula
    • kukurydza
    • 3 łyżki ketchupu 
    •  posiekana kapusta pekińska

    Smacznego!

    Wielkanocne Smaki - edycja IV

    Komentarze

    1. Bardzo smaczna i fajnie podana w tym garnuszku, tez mam taki to chyba wiem do czego sie przyda ;)

      OdpowiedzUsuń
    2. Też lubię ten garnuszek wykorzystywać do sałatek. Gyros to sałatka którą mój syn może jeść bez opamiętania.

      OdpowiedzUsuń
    3. a dlaczego kupna przyprawa pełna chemii, to już własnej blogerka nie potrafi zrobić. z kupną to każdy głupi umie taką sałatkę zrobić.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Ciągle się uczę, nie jestem zawodową kucharką- jeśli będę w stanie zrobić tak dobrą przyprawę jak ta kupna to na pewno kiedyś wrzucę przepis:) Pozdrawiam:)

        Usuń
    4. Te kupne są bez glutaminianu sodu, bez innych polepszaczy, więc spokojnie można stosować :)

      OdpowiedzUsuń
    5. Piękne wykonanie :) W smaku musi być również nieziemsko ;) Zapraszam Cię do spróbowania również mojej wersji :) http://salatkagyros.pl/

      OdpowiedzUsuń

    Prześlij komentarz