Poza tym, czyż połączenie tuńczyka z ryżem wystarczająco nie rozbudza już smakowej wyobraźni?
Składniki na sałatkę z tuńczykiem:
- 2 saszetki białego ryżu ( lub 200 g)
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- puszka kukurydzy
- puszka fasoli czerwonej
- pół strąka czerwonej papryki
- 3 jaja ugotowane na twardo
- ok. 9 łyżek majonezu
- sól
- pieprz
Ryż wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną wodę i gotujemy ok. 13 minut. Odcedzamy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.Chłodny ryż przekładamy do sporej miski i "rozluźniamy" lekko drewnianą łyżką( aby nie miał zbitych bryłek).
Kukurydzę i fasolę odcedzamy z zalewy. Dodajemy do ryżu.
Paprykę siekamy w drobną kostkę. Dodajemy do sałatki.
Tuńczyka odcedzamy z oleju. Wykładamy na talerz i rozgniatamy widelcem na małe kawałeczki.
Dodajemy do sałatki.
Jaja siekamy w drobną kostkę. Dodajemy do całości i posypujemy szczyptą pieprzu.
Dokładnie mieszamy.
Następnie dodajemy majonez. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Znów mieszamy.
Wierzch sałatki dekorujemy zieleniną.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz