Babka z "krówkami"




Jak Wielkanoc może obyć się bez babki?No jak? Ano nie może:) Dlatego dziś częstuję Was babką z krówkami. Sam bazowy przepis na tego typu babę jest dość znany: ciasto ucierane i kruche krówki. Natomiast ja postanowiłam sprawdzić co się stanie, gdy użyjemy tzw ciągutek. Odpowiedź jest taka , że mamy babę powleczoną kajmakową glazurą, która pięknie zastyga,a i w środku pojawiają się piękne i smaczne esy-floresy krówkowego nadzienia..Jej smak wzbogaciłam domowej roboty (mocnym) ajerkoniakiem, który dobrze nasączył ciasto i sprawił, że jest przesiąknięte akordami alkoholu:)

Składniki na babkę z "krówkami"
  • 5 jaj
  • 1/2 szklanki cukru lub  3/4 szklanki cukru pudru
  • kostka margaryny
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8-10 sztuk dużych cukierków "krówek"
  • 100 ml ajerkoniaku
Składniki na domowy ajerkoniak:
  •  ok. 60 ml spirytusu
  • 2 żółtka
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru
  • ok. 15 ml letniej wody
Żółtka ucieramy z cukrami na puszystą masę. Dolewamy po kilka kropel spirytusu i dokładnie mieszamy. Powstanie ok 85 ml ajerkoniaku, dopełniamy do 100 ml letnią wodą, przelewamy do butelki "setki" i wstrząsamy.

WYKONANIE BABKI Z KRÓWKAMI:

Margarynę ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy po 1 jaju stale ucierając.Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. 


Dosypujemy  partiami do masy jajecznej dokładnie ucierając.


 Następnie wlewamy ajerkoniak i dokładnie mieszamy.


Wylewamy do formy na babkę wysmarowanej masłem i posypanej mąką.


Krówki łamiemy na małe cząstki. 


Wysypujemy na wierzch ciasta. Lekko wciskamy w ciasto.



Pieczemy 40-45 minut w temp. 180 stopni. Po upływie czasu pieczenia wyjmujemy babkę z formy. Studzimy. Dekorujemy dowolną polewą lub lukrem.


Babkę można wykonać z krówkami kruchymi- wtedy nie utworzy się glazura na wierzchu, a cząstki cukierków pozostaną w środku baby.

Smacznego!

Wielkanocne Smaki - edycja IV
Babki i babeczki

1 komentarz:

  1. Piękna baba !
    Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie Wielkanocnym : http://wulkan-smaku.pl/konkurs-zdrowa-wielkanoc/

    OdpowiedzUsuń