Jak Wielkanoc może obyć się bez babki?No jak? Ano nie może:) Dlatego dziś częstuję Was babką z krówkami. Sam bazowy przepis na tego typu babę jest dość znany: ciasto ucierane i kruche krówki. Natomiast ja postanowiłam sprawdzić co się stanie, gdy użyjemy tzw ciągutek. Odpowiedź jest taka , że mamy babę powleczoną kajmakową glazurą, która pięknie zastyga,a i w środku pojawiają się piękne i smaczne esy-floresy krówkowego nadzienia..Jej smak wzbogaciłam domowej roboty (mocnym) ajerkoniakiem, który dobrze nasączył ciasto i sprawił, że jest przesiąknięte akordami alkoholu:)
Składniki na babkę z "krówkami"
- 5 jaj
- 1/2 szklanki cukru lub 3/4 szklanki cukru pudru
- kostka margaryny
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 8-10 sztuk dużych cukierków "krówek"
- 100 ml ajerkoniaku
Składniki na domowy ajerkoniak:
- ok. 60 ml spirytusu
- 2 żółtka
- cukier waniliowy
- 2 łyżki cukru
- ok. 15 ml letniej wody
Żółtka ucieramy z cukrami na puszystą masę. Dolewamy po kilka kropel spirytusu i dokładnie mieszamy. Powstanie ok 85 ml ajerkoniaku, dopełniamy do 100 ml letnią wodą, przelewamy do butelki "setki" i wstrząsamy.
WYKONANIE BABKI Z KRÓWKAMI:
Margarynę ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy po 1 jaju stale ucierając.Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Dosypujemy partiami do masy jajecznej dokładnie ucierając.
Następnie wlewamy ajerkoniak i dokładnie mieszamy.
Pieczemy 40-45 minut w temp. 180 stopni. Po upływie czasu pieczenia wyjmujemy babkę z formy. Studzimy. Dekorujemy dowolną polewą lub lukrem.
Babkę można wykonać z krówkami kruchymi- wtedy nie utworzy się glazura na wierzchu, a cząstki cukierków pozostaną w środku baby.
Smacznego!
Piękna baba !
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam do udziału w konkursie Wielkanocnym : http://wulkan-smaku.pl/konkurs-zdrowa-wielkanoc/