Kotlety z fasoli w panierce chipsowej







Ostatnio testuję różne wersje kotletów. Były jęczmienne- pora na fasolowe. Baza oczywiście jest tytułowa, a z dodatkami można kombinować. Ja zdecydowałam się na te, w postaci cienkiej kiełbasy i papryki duszonej z cebulką, ale można przyrządzić je także w wersji wegetariańskiej i zamiast kiełbasy dodać pokrojone w kostkę jajko na twardo. Oryginalnego smaku  dodaje kotlecikom panierka z chipsów. Spróbujcie- będziecie zadowoleni:)

Składniki na kotlety z fasoli w panierce chipsowej:

  • 20 dag fasoli białej 
  • 1 duża cebula
  • mała bułka pszenna
  • pół strąka papryki czerwonej
  • łyżeczka masła
  • 10 dag kiełbasy
  • przyprawa chili w kosteczce lub sypka
  • majeranek
  • sól 
  • pieprz
  • 2 jaja
  • 2 małe paczki chipsów o smaku zielonej cebulki
  • olej do głębokiego smażenia
Fasole namaczamy na kilka godzin. Gotujemy do miękkości i odcedzamy.Bułkę namaczamy w wodzie i odciskamy.


Mielimy w maszynce


Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Szklimy na łyżeczce masła. Do cebulki dodajemy posiekaną w kostkę paprykę. Dusimy ok 5-7 minut.


Dodajemy do farszu fasolowego.
Kiełbasę kroimy w drobną kostkę.


Dodajemy do farszu.
Farsz doprawiamy do smaku solą, chili, majerankiem i pieprzem. Dodajemy jajo i wyrabiamy rękoma.


Formujemy kulki ( wyjdzie ok 6 sztuk)


Jajo roztrzepujemy.Chipsy kruszymy. 


WYKONANIE:
Kotlety maczamy w jaju, potem obtaczamy w pokruszonych chipsach.



Smażymy w dość głębokim tłuszczu do zrumienienia z obu stron.


 Odsączamy na papierowym ręczniczku. Podajemy polane ketchupem.



Smacznego!

Komentarze