Ostatnio testuję różne wersje kotletów. Były jęczmienne- pora na fasolowe. Baza oczywiście jest tytułowa, a z dodatkami można kombinować. Ja zdecydowałam się na te, w postaci cienkiej kiełbasy i papryki duszonej z cebulką, ale można przyrządzić je także w wersji wegetariańskiej i zamiast kiełbasy dodać pokrojone w kostkę jajko na twardo. Oryginalnego smaku dodaje kotlecikom panierka z chipsów. Spróbujcie- będziecie zadowoleni:)
Składniki na kotlety z fasoli w panierce chipsowej:
- 20 dag fasoli białej
- 1 duża cebula
- mała bułka pszenna
- pół strąka papryki czerwonej
- łyżeczka masła
- 10 dag kiełbasy
- przyprawa chili w kosteczce lub sypka
- majeranek
- sól
- pieprz
- 2 jaja
- 2 małe paczki chipsów o smaku zielonej cebulki
- olej do głębokiego smażenia
Fasole namaczamy na kilka godzin. Gotujemy do miękkości i odcedzamy.Bułkę namaczamy w wodzie i odciskamy.
Mielimy w maszynce
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Szklimy na łyżeczce masła. Do cebulki dodajemy posiekaną w kostkę paprykę. Dusimy ok 5-7 minut.
Dodajemy do farszu fasolowego.
Kiełbasę kroimy w drobną kostkę.
Dodajemy do farszu.
Farsz doprawiamy do smaku solą, chili, majerankiem i pieprzem. Dodajemy jajo i wyrabiamy rękoma.
Formujemy kulki ( wyjdzie ok 6 sztuk)
Jajo roztrzepujemy.Chipsy kruszymy.
WYKONANIE:
Kotlety maczamy w jaju, potem obtaczamy w pokruszonych chipsach.
Smażymy w dość głębokim tłuszczu do zrumienienia z obu stron.
Odsączamy na papierowym ręczniczku. Podajemy polane ketchupem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz