2014-04-21

Skrzydełka z curry w miodzie



Nie znam przepisu na lepsze skrzydełka z kurczaka, mam go od swojej mamy , która z kolei dostała go od koleżanki. Skrzydełka, które przyrządziłam na świąteczną zakąskę:) są orientalne, pikantne , a miód sprawia, że skórka jest złota i chrupiąca. I mimo, że mięsa na samych skrzydełkach nie jest tak dużo jak np. na udkach, to gwarantuje Wam , że najecie się do syta i będziecie powracać do tego przepisu nie raz:)

Składniki na skrzydełka z curry w miodzie :

  • 2 kg skrzydełek z kurczaka
  • 1 paczka curry
  • przyprawa typu kucharek
  • 2 ząbki czosnku( lub czosnek granulowany)
  • olej do smażenia
  • 200 ml sosu sojowego 
  • 2 łyżki miodu
Skrzydełka posypujemy przyprawą curry i kucharkiem (można doprawić je też lekko pieprzem i solą) Dokładnie mieszamy rękoma, tak, aby każde skrzydełko było obtoczone w przyprawach.


Na głęboką patelnie typu wok wlewamy ok 4 łyżki oleju. Rozgrzewamy.Wykładamy skrzydełka. Dodajemy czosnek. Smażymy ok 15 minut, obracając skrzydełka i kontrolując stopnień wysmażenia.


Następnie wlewamy sos sojowy. Przykrywamy patelnię. Dusimy ok. 25 minut. 


Po upływie czasu duszenia, dodajemy miód i dusimy jeszcze ok. 8 minut, ale już nie przykrywamy patelni.
Skrzydełka przekładamy na duży talerz, bądź do naczynia żaroodpornego. Smakują wyśmienicie zarówno na zimno jak i na gorąco.





Smacznego!
Wielkanocne Smaki - edycja IV

3 komentarze :

  1. Genialny przepis! Szukałam czegoś takiego, na pewno wypróbuję. Powiedz mi co myślisz, aby zrobić zamiast na patelni to w piekarniku? Niestety nie mam woka :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej Redhead:) Myślę że w piekarniku w naczyniu żaroodpornym da radę:) Pozdrawiam Cię serdecznie!

      Usuń
    2. Akurat dzisiaj będę próbowała Twojego przepisu! :) Już nie mogę się doczekać <3

      Usuń

Durszlak.pl