Rumiane roladki z piersi kurczaka




Kolejna wariacja na temat kotleta. Dziś podstawą jest filet z kurczaka- delikatne mięso drobiowe zawsze daje radę:) Takie kotlecikowe roladki ładnie prezentują się po rozkrojeniu, a co najważniejsze filet  jest naprawdę smaczny w połączeniu z kilkoma składnikami, które przeważnie większość z nas ma w lodówce.

Składniki na filet rolowany:

  • 2 duże filety z kurczaka
  • 4 łyżeczki musztardy
  • 2 grube plastry szynki
  • 2 grube plastry boczku
  • 2 grube plastry sera żółtego
  • 4 plastry salami
  • ogórek korniszon
  • mały pomidor
  • kilka sztuk cebulek perłowych
  • kilka liści świeżego szpinaku
  • jajo
  • bułka tarta
  • sól 
  • pieprz

Szynkę, ser, boczek, pomidor, ogórek kroimy w słupki, wykładamy na talerzu z salami, szpinakiem, cebulką ( będzie wygodniej:)) Jajo roztrzepujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.


Filety dzielimy na 4 porcje. Lekko rozklepujemy.


Każdy smarujemy łyżeczką musztardy.


Następnie układamy składniki, jak na zdjęciu poniżej:


Filet zwijamy jak roladę i lekko zaciskamy w dłoniach( jeśli się "otwiera" można sobie pomóc wykałaczkami- wystarczy spiąć,a przed panierowaniem wyjąć).



Każdy zrolowany filet obtaczamy w doprawionym jaju, a następnie w bułce tartej.


Smażymy po 3-4 minuty z obu stron, zaczynając smażenie od strony, na której jest "spaw" roladki) 


Smacznego!



Komentarze

  1. Witaj :)
    Nominowałam Twojego bloga do Liebster Blog Award :)
    Zapraszam do mnie: http://codobregodzis.blogspot.com/2014/04/liebster-blog-award-trzecia-nominacja.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja to bym je troszkę podsmażyła i do piekarnika wrzuciła 😉
    Wygląda przepyszne zrobię na pewno 😄

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz