Sernik gotowany z bakaliami





Znów przyszła pora na "coś słodkiego".. Dzisiaj pokażę Wam przepis zainspirowany sernikiem gotowanym Siostry Anastazji. Mój wypiek ma jednak zupełnie inny skład ciasta kruchego oraz dodatek bakalii, które w sernikach ubóstwiam:) Chyba już wspominałam, że serniki to jedne z moich ulubionych gatunków ciast?No a jeszcze taki warstwowiec..:)Pycha!

Składniki na ciasto kruche:
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 12 dag margaryny
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Formujemy w kule, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę.

Po wyjęciu ciasto dzielimy na 3 równe części. Rozwałkowujemy każdą z nich do wymiarów małej blaszki do pieczenia(22x24)

Każdy blat pieczemy ok. 25 minut (do zrumienienia) w temperaturze 180 stopni. Studzimy.

Składniki na masę serową:
  • 1 kg sera białego zmielonego
  • 1,5 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • 1 jajo
  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżka budyniu waniliowego
  • Dodatkowo do masy serowej:
  • paczka rodzynek
  •  skórka pomarańczowa kandyzowana


Do dużego garnka wkładamy ser, jajo,żółtka, cukier- mieszając rozpuszczamy całość.


Dodajemy masło.Rozpuszczamy.

 Potem bakalie.

 Na końcu do gotującej się masy wlewamy roztwór 4 łyżeczek mąki ziemniaczanej z 1 łyżką budyniu rozrobionymi w 1/2 szklanki mleka. Gotujemy do zgęstnienia.



WYKONANIE :
Ciepłą masą serową przekładamy wystudzone blaty ciasta kruchego.

 (radzę zrobić w blaszce , w której pieczemy blaty, gdyż ciepła masa  serowa nim zastygnie może lekko wypływać). Wyrównujemy.Przykrywamy szczelnie folią aluminiową i odstawiamy na noc w chłodne miejsce( aby ciasto ładnie zmiękło).

POLEWA:

  • 120 g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki kakao( czubate)
  • 4 łyżki mleka
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny
Wszystkie składniki (oprócz żelatyny!) gotujemy ok 2 minuty. Żelatynę rozrabiamy w ok. 4 łyżkach gorącej wody. Dodajemy do polewy. Mieszamy. Całość studzimy ok 4 minuty. Polewamy ciasto.


Odstawiamy do chłodu na 3 godziny.


Smacznego!








Serniki dla Miksera - edycja 1.14

5 komentarzy:

  1. Witam,
    zapraszam do wspólnej zabawy. Blog Twój został nominowany w zabawie Liebster Blog. Zapraszam po więcej szczegółów do siebie http://smacznyswiatewy.blogspot.com/2014/03/nominacja-do-liebster-blog-award.html
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Podobnie jak nie tak samo robi się ciasto stefanke ale to może to samo...:)(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto na Stefankę robi się z dodatkiem miodu i sody, a nadzieniem nie jest ser, a masa z kaszy manny;) O tutaj Stefanka:
      http://znowcosupieklam.blogspot.com/2015/01/ciasto-stefanka.html

      Usuń
  3. Czy może być ser z wiaderka nie homogenizowany

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej! Może być wiaderkowy ser- najlepszy jednak prawdziwy:) Pozdrawiam! M

      Usuń