Sernik z wiśniami pod kokosową pierzynką








Prezentuję Wam mój najnowszy wypiek. Sernik jest modyfikacją przepisu na sernik z bezową pianką. Kombinowałam, kombinowałam i wymyśliłam sobie, że ser ładnie będzie komponował się z kokosem. Tak powstał pomysł na bezę kokosową, ale żeby nie było za słodko dodałam dżemu z wiśni, który dobrze komponuje się z serem i kokosem-ładnie przełamuje warstwy.Postawiłam także na ciasto kruche-moim zdaniem jedyne słuszne pod prawdziwy sernik:) To ciasto  szczególnie dla wielbicieli serowych wypieków:)

Składniki na ciasto kruche:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 180 g margaryny do pieczenia
  • 4 łyżki cukru pudru 
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
  •  mały słoik dżemu wiśniowego
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto.



Formujemy w kule,owijamy folią aluminiową. Wstawiamy do lodówki na godzinę.


Następnie wałkujemy na placek o wymiarach 25x36 cm.Wykładamy do brytfanki.



Nakłuwamy widelcem i smarujemy 8 łyżeczkami dżemu wiśniowego.Odstawiamy do lodówki. 


Przygotowujemy masę serową.

Masa serowa:
  • 850 g sera półtłustego
  • 2 jaja
  • 3 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki  przegotowanego zimnego mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 ml oleju
Ser mielimy 1 raz w maszynce.
Dodajemy do niego:jaja, żółtka, budynie, mąkę, cukier, mleko i dokładnie ucieramy.


 Dolewamy olej i znów ucieramy(masa jest rzadka-ale spokojnie- zetnie się w piekarniku:))



Z lodówki wyjmujemy brytfankę z ciastem kruchym z dżemem. Wylewamy do niej masę serową. 
Wstawiamy do piekarnika na  40 minut w temperaturze 200 stopni.



Przechodzimy do wykonania bezy kokosowej:

Składniki na bezę kokosową:
  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy z cukrem na sztywną bezę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. Delikatnie, lecz dokładnie mieszamy.



WYKONANIE:
 1. Po upływie 40 minut pieczenia sernika wyjmujemy go z piekarnika. Wykładamy na niego delikatnie pozostałą ilość dżemu wiśniowego. 


2.Następnie wykładamy bezę kokosową.



3. Wkładamy znów do piekarnika na 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Po upływie czasu pieczenia wyjmujemy sernik i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.( około 5 godzin)


Kroimy dopiero, gdy będzie całkiem chłodny.







Smacznego!







Serniki dla Miksera - edycja 1.14

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz