Prezentuję Wam mój najnowszy wypiek. Sernik jest modyfikacją przepisu na sernik z bezową pianką. Kombinowałam, kombinowałam i wymyśliłam sobie, że ser ładnie będzie komponował się z kokosem. Tak powstał pomysł na bezę kokosową, ale żeby nie było za słodko dodałam dżemu z wiśni, który dobrze komponuje się z serem i kokosem-ładnie przełamuje warstwy.Postawiłam także na ciasto kruche-moim zdaniem jedyne słuszne pod prawdziwy sernik:) To ciasto szczególnie dla wielbicieli serowych wypieków:)
Składniki na ciasto kruche:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 180 g margaryny do pieczenia
- 4 łyżki cukru pudru
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- mały słoik dżemu wiśniowego
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto.
Formujemy w kule,owijamy folią aluminiową. Wstawiamy do lodówki na godzinę.
Następnie wałkujemy na placek o wymiarach 25x36 cm.Wykładamy do brytfanki.
Nakłuwamy widelcem i smarujemy 8 łyżeczkami dżemu wiśniowego.Odstawiamy do lodówki.
Przygotowujemy masę serową.
Masa serowa:
- 850 g sera półtłustego
- 2 jaja
- 3 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki przegotowanego zimnego mleka
- 2 budynie śmietankowe
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 ml oleju
Ser mielimy 1 raz w maszynce.
Dodajemy do niego:jaja, żółtka, budynie, mąkę, cukier, mleko i dokładnie ucieramy.
Dolewamy olej i znów ucieramy(masa jest rzadka-ale spokojnie- zetnie się w piekarniku:))
Z lodówki wyjmujemy brytfankę z ciastem kruchym z dżemem. Wylewamy do niej masę serową.
Wstawiamy do piekarnika na 40 minut w temperaturze 200 stopni.
Przechodzimy do wykonania bezy kokosowej:
Składniki na bezę kokosową:
- 4 białka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy z cukrem na sztywną bezę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. Delikatnie, lecz dokładnie mieszamy.
WYKONANIE:
1. Po upływie 40 minut pieczenia sernika wyjmujemy go z piekarnika. Wykładamy na niego delikatnie pozostałą ilość dżemu wiśniowego.
2.Następnie wykładamy bezę kokosową.
3. Wkładamy znów do piekarnika na 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Po upływie czasu pieczenia wyjmujemy sernik i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.( około 5 godzin)
Kroimy dopiero, gdy będzie całkiem chłodny.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz