Dzisiejszy pomysł na obiad to spontaniczna decyzja. Dwa strąki papryki w lodówce wołały o przetworzenie w smaczną potrawę:) Mięso było, cebulka była- więc powstał sos. Do tego placek ziemniaczany w rozmiarze xxl i mamy słynny węgierski przysmak. Dla wielbicieli pikantnych potraw:)
Składniki na sos:
- 2 cebule
- 30 dag mięsa wieprzowego
- 2 strąki papryki
- 2 łyżki oleju do podsmażenia cebuli z mięsem
- szklanka wody do duszenia
- sól
- ziele angielskie
- liść laurowy
- pieprz
- chilli w proszku
Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy pokrojone lub zmielone mięso i smażymy ok 2 minuty.
Następnie dolewamy trochę wody i dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, ziele angielskie i liść laurowy.
Dodajemy 1 łyżkę koncentratu pomidorowego.
Dusimy do miękkości co jakiś czas dolewając trochę wody,aby sos się nie przypalił( ja odparowałam ją prawie całą więc sos wyszedł gęsty i nie było potrzeby zaprawiania mąką). Doprawiamy do smaku chilli, pieprzem i solą.
Składniki na placki ziemniaczane:
- 6 sporych ziemniaków
- 3 małe cebule
- 1 jajo
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Ziemniaki i cebule ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Połowę soku ze ścieranych ziemniaków z cebulą odlewamy. Do tego dodajemy jajo i doprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy.
Na rozgrzany olej kładziemy ok. 8 -10 łyżek masy ziemniaczanej i lekko rozsmarowujemy po patelni.
Smażymy ok 3-4 minuty i przewracamy na drugą stronę.
Przekładamy na talerz
Wykładamy kilka łyżek sosu i rozsmarowujemy po placku
Składamy na pół. Posypujemy tartym żółtym serem i polewamy ketchupem
o dawno nie jadłam takich, smacznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńMojego męża tu wpuścić a by się uślinił na takie pyszności. :)
OdpowiedzUsuń