Placek po węgiersku




Dzisiejszy pomysł na obiad to spontaniczna decyzja. Dwa strąki papryki w lodówce wołały o przetworzenie w smaczną potrawę:) Mięso było, cebulka była- więc powstał sos. Do tego placek ziemniaczany w rozmiarze xxl i mamy słynny węgierski przysmak. Dla wielbicieli pikantnych potraw:)


Składniki na sos:
  • 2 cebule
  • 30 dag mięsa wieprzowego
  • 2 strąki papryki
  • 2 łyżki oleju do podsmażenia cebuli z mięsem
  • szklanka wody do duszenia 
  • sól
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz 
  • chilli w proszku
Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy pokrojone lub zmielone mięso i smażymy ok 2 minuty.



 Następnie dolewamy trochę wody i dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, ziele angielskie i liść laurowy.


Dodajemy 1 łyżkę koncentratu pomidorowego.


Dusimy  do miękkości co jakiś czas dolewając trochę wody,aby sos się nie przypalił( ja odparowałam ją prawie całą więc sos wyszedł gęsty i nie było potrzeby zaprawiania mąką). Doprawiamy do smaku chilli, pieprzem i solą.

Składniki na placki ziemniaczane:
  • 6 sporych ziemniaków
  • 3 małe cebule
  • 1 jajo
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Ziemniaki i cebule ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Połowę soku ze ścieranych ziemniaków z cebulą odlewamy. Do tego dodajemy jajo i doprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy.


Na rozgrzany olej kładziemy ok. 8 -10 łyżek masy ziemniaczanej i lekko rozsmarowujemy po patelni. 


Smażymy ok 3-4 minuty i przewracamy na drugą stronę.


Przekładamy na talerz


Wykładamy kilka łyżek sosu i rozsmarowujemy po placku


Składamy na pół. Posypujemy tartym żółtym serem i polewamy ketchupem



Smacznego!









2 komentarze:

  1. o dawno nie jadłam takich, smacznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mojego męża tu wpuścić a by się uślinił na takie pyszności. :)

    OdpowiedzUsuń