2014-03-04

Udka z kurczaka w miodzie i musztardzie




 Mówią, że w prostocie siła, a jeśli odnieść to do dzisiejszego dania, to będzie to siła smaku kilku składników zawartych w marynacie miodowo-musztardowej, która swoim słodko-pikantnym smakiem podkreśla delikatność mięsa drobiowego i nadaje mu rumianego wyglądu. Skórka jest chrupka i przypieczona:)

Składniki na udka w marynacie miodowo- musztardowej:
  • 3- 4 duże udka z kurczaka
Marynata:
  • 100 ml miodu
  • 4 łyżki musztardy francuskiej 
  • 3 łyżki musztardy klasycznej
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz (do smaku)
Składniki na marynatę mieszamy. Zanurzamy w niej udka i dokładnie nią nacieramy.

 Przykrywamy szczelnie folią aluminiową. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny.

Po upływie tego czasu udka wkładamy do naczynia żaroodpornego.


Pieczemy około 55 minut w temperaturze 200 stopni(pod przykryciem)

Następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze około 25-30 minut w temperaturze 190 stopni, od czasu do czasu ( co 10 minut) polewając udka marynatą z naczynia, w którym pieką się udka.

Po upływie czasu sprawdzamy stan upieczenia ( nakłuwając udka widelcem).

Moja propozycja podania to udko, frytki i wiosenna sałatka.
Smacznego!







7 komentarzy :

  1. Ale super wygląda to mięsko juź mam pomysł na szybki obiadek. Mam pytanie czy po włożeniu udek do naczynia moge zlać również tą marynatę do naczynia? Musztarda zwykła ma być ostra czy łagodna? Jeśli chcę zrobić większą porcję udek to składniki marynaty podwoić? No i mam pytanie odnośnie smaku tych udek po upieczeniu mają bardzo wyczuwalny posmak miodu?

    OdpowiedzUsuń
  2. Mogę prosić o odpowiedź...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj, przepraszam za taki poślizg z tą odp, nie zauwazyłam komentarza..
      Oczywiście, marynatę można zlać do naczynia- podczas pieczenia mięso nabierze więcj smaku, musztarda może być ostra, ale ja dałam trochę francuskiej i trochę zwykłej. Przy podwojonej porcji udek, podwajamy ilość marynaty, no i odnośnie posmaku miodu- jest wyczuwalny lekko słodki posmak, ale miód ma bardziej wpływ na chrupkość i zrumienienie skórki:) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Czyli dać francuską musztardę i musztardę łagodną? A ten miod jaki ma być na iodach się nie znam niestety...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musztarda francuska i klasyczna( ja dałam kielecką). Miód może być spadziowy(bardziej orzechowy w smaku) lub po prostu wielokwiatowy:)

      Usuń
  4. Ale czy tą musztardę Kielecka daję Pani łagodną czy ostrą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://www.niam.pl/pl/ots/4220-musztarda_kielecka_delikatesowa
      o taką:)

      Usuń

Durszlak.pl