Przychodzę do Was dzisiaj z pomysłem na piątkowy( nie tylko) obiad. Jak już wspominałam kilka postów temu, rybka ma teraz swoje 5 minut:) Mi w to graj, bo bardzo ją lubię i to w różnych postaciach. Postanowiłam zrobić paluszki rybne a'la Kapitana Iglo, i wiecie co? Powiem nieskromnie ,że wyszły lepsze, bo domowe:)
Składniki na paluszki rybne:
- 4 duże filety z dorsza( mrożone)
- 2 ząbki czosnku
- pół smażonej cebuli
- 3 jaja( jedno do farszu, a 2 do panierki)
- sól, pieprz, przyprawa typu kucharek (do smaku)
- pół namoczonej i odciśniętej bułki
- bułka tarta
- mąka( do obtaczania paluszków)
Filety odmrażamy, osuszamy i kroimy na małe kawałki.
Czerstwą bułkę namaczamy i odciskamy.Czosnek obieramy. Pół cebuli kroimy i podsmażamy.
Filety, 2 ząbki czosnku, cebulkę i odciśniętą bułkę mielimy w maszynce 1 raz.
Dodajemy jajo, pieprz, sól, przyprawę i wyrabiamy farsz.
Panierka:
- 2 jaja rozbijamy do miski, doprawiamy lekko solą i pieprzem, ewentualnie dosypujemy 2 łyżki mąki.
- Przygotowujemy na osobnych talerzach bułkę tartą i mąkę.
WYKONANIE:
- Z farszu formujemy prostokątne paluszki ok 2cm x 5cm
- Obtaczamy je lekko w mące.
- Potem w jaju.
- Następnie w bułce tartej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz