2014-03-07

Paluszki rybne- domowe








Przychodzę do Was dzisiaj z pomysłem na piątkowy( nie tylko) obiad. Jak już wspominałam kilka postów temu, rybka ma teraz swoje 5 minut:) Mi w to graj, bo bardzo ją lubię i to w różnych postaciach. Postanowiłam zrobić paluszki rybne a'la Kapitana Iglo, i wiecie co? Powiem nieskromnie ,że wyszły lepsze, bo domowe:) 

Składniki na paluszki rybne:

  • 4 duże filety z dorsza( mrożone)
  • 2 ząbki czosnku
  • pół  smażonej cebuli
  • 3 jaja( jedno do farszu, a 2 do panierki)
  • sól, pieprz, przyprawa typu kucharek (do smaku)
  • pół namoczonej i odciśniętej bułki
  • bułka tarta
  • mąka( do obtaczania paluszków)
Filety odmrażamy, osuszamy i kroimy na małe kawałki.

Czerstwą bułkę namaczamy i odciskamy.Czosnek obieramy. Pół cebuli kroimy i podsmażamy.

Filety,  2 ząbki czosnku, cebulkę i odciśniętą bułkę mielimy w maszynce 1 raz.

Dodajemy jajo, pieprz, sól, przyprawę i wyrabiamy farsz.


Panierka:
  • 2 jaja rozbijamy do miski, doprawiamy lekko solą i pieprzem, ewentualnie dosypujemy 2 łyżki mąki.
  • Przygotowujemy na osobnych talerzach bułkę tartą i mąkę.
                     


WYKONANIE:

  • Z farszu formujemy prostokątne paluszki ok 2cm x 5cm

  • Obtaczamy je lekko w mące.
  • Potem w jaju.
  • Następnie w bułce tartej.
  • Smażymy w dość głębokim tłuszczu z dwóch stron (każda po ok 4 minuty)




Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Durszlak.pl