Zupa z młodej kapusty



Przed przygotowaniem obiadu, zostałam niejako postawiona przed faktem dokonanymJ Mój tata , który jest fanem  młodej kapusty, zakupił ją i stwierdził, że muszę zrobić z niej zupę. Ja  jakoś szczególnie nie przepadam za zupami, ale powiem szczerze, że ta( o dziwo) bardzo mi smakowałaJ Wykonanie jest proste- potrzebujemy tak naprawdę 3,4  głównych składników i voila: mamy  wiosenny, pachnący koperkiem i wiosną obiad.

Składniki na zupę z młodej kapusty:
  • główka młodej kapusty
  • 1 cebula
  • plaster słoniny
  • 15 dag kiełbasy
  • duży pęczek świeżego kopru
  • sól
  • pieprz

Kapustę drobno siekamy( wycinamy głąb) i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy wodą zawartość i gotujemy na małym ogniu do miękkości( ok. 40 minut)
Słoninę kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni. Dodajemy posiekaną drobno cebulkę. Smażymy, aż skwarki i cebula będą rumiane. 
Dodajemy do ugotowanej kapusty.
Kiełbasę kroimy w półplastry i wysmażamy na patelni bez tłuszczu.
Gdy będzie dobrze wysmażona dodajemy do kapusty ze skwarkami i cebulą.
Dodajemy posiekany pęczek kopru . Całość gotujemy na małym ogniu jeszcze przez ok. 15 minut. 
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.Podajemy z ziemniakami lub pieczywem.

Smacznego!

Nowalijkowe Kucharzenie

4 komentarze:

  1. Młoda kapustka ma to do siebie, że szybko znika z garnka. :) A ten talerz to Ci kiedyś zwinę, tak mi się podoba. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super ta zupka! muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. oooo też wczoraj gotowałam kapustkę młodą :) zupy jeszcze nigdy nie jadłam, muszę spróbować tej Twojej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupa z kapusty? Jestem w szoku! Super pomysł, wygląda genialnie :)

    OdpowiedzUsuń