Jak już niejednokrotnie mówiłam: uwielbiam wszelkiego rodzaju sernikiJ Szukam ciągle nowych przepisów na nie i sama też kombinuje „co by tu”, „jak by tu”, aby stworzyć sernik zupełnie inny od poprzedniego. Te bankietówki to miniserniczki o pomarańczowej nucie uzyskanej dzięki warstwie masy z jabłek i galaretki pomarańczowej oraz warstwie galaretki z zatopionymi owocami. Spód serniczków to czekoladowy biszkopt- moim zdaniem lepiej niż jasny komponuje się z sernikiem, bo wprowadza czekoladowy posmak- co dla mnie nie jest bez znaczeniaJ
Składniki na spód biszkoptowy:
6 jaj
szklanka cukru
¾ szklanki mąki
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Foremką wycinamy kształty odpowiednie do formy bankietowej.
Składniki na sernik:
60 dag sera białego ( zmielonego 3 razy)
3/4 szk. cukru
5 jajek
1 budyń waniliowy
110 g miękkiego masła
Masło ucieramy dokładnie z jajami i cukrem. Stopniowo dodajemy ser i budyń w proszku. Delikatnie mieszamy. Wylewamy do blachy 25 x 36 cm. wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok 35 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Foremką wycinamy kształty odpowiednie do formy bankietowej.
Składniki na masę jabłkową:
1 kg jabłek
1 łyżeczka masła
2 opakowania galaretki pomarańczowej
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku rozpuszczamy łyżeczkę masła. Dodajemy jabłka i dusimy ok. 4 minuty. Dodajemy suche galaretki. Mieszamy. Gotujemy jeszcze 2 minuty. Lekko studzimy( masa nakładana na ciasto ma być lekko ciepła, bo szybko tężeje)
Dodatkowo:
galaretka o smaku pomarańczowym
1 pomarańcza
Galaretkę rozrabiamy według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do „półstężenia”. Pomarańczę kroimy w plastry.
WYKONANIE:
biszkopcik kakaowy
3 łyżki masy pomarańczowo- jabłkowej
serniczek
owoce pokrojone w plastry
zalewamy tężejącą galaretką
Z podanych składników wykonamy również duże standardowe ciasto o tym smaku i wyglądzie (blacha 25x36 cm.)
Smacznego!
rewelacyjnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńGdzie można kupic taką foremke bankietową??
OdpowiedzUsuńJa swoją skradłam mojej cioci:) Muszę ją spytać:)
UsuńMamamumina:Właśnie, gdzie można kupić takie foremki?A serniczki są przepiękne!
OdpowiedzUsuńFajny przepis.
OdpowiedzUsuńPolecam sposób na wyrównanie powierzchni galaretki-zanurzyć łyżkę w gorącej wodzie i spodnią częścią masować lekko tężejącą galaretką po powierzchni.
Dzięki za radę:) Właśnie często tak mam, że galaretka błyskawicznie tężeje i nie jest już równiutka na każdym ciastku:) Chętnie wykorzystam Twój patent, pozdrawiam:)
UsuńMamamumina: znalazłam foremki na pan-centrum.pl ! Pozdrawiam .
OdpowiedzUsuńO faktycznie są tutaj:)
UsuńI znów cud miód ,jak zawsze pięknie i powabnie :))
OdpowiedzUsuńJestem pod wrażeniem Twoich bankietówek, widziałam je tylko w Twoim wykonaniu. Muszą smakować nieziemsko :)
OdpowiedzUsuńWow! Robią świetne wrażenie :) Pyszności!
OdpowiedzUsuńuuuuuuuuu cudeńka robisz!:))
OdpowiedzUsuńWyglądają cudownie
OdpowiedzUsuńŁał, rewelacyjne :)
OdpowiedzUsuńPiękne, eleganckie i z pewnością pyszne!
OdpowiedzUsuńCudne bankietówki :) taki serniczek z pomarańczą jest pyszniutki :)
OdpowiedzUsuń