Tym razem zapraszam Was na ciasto o smaku cappuccino. Kiedyś robiłam już tort o tej nazwie , jednak ten wypiek jest zupełnie inny… Smakuje nieco jak tiramisu, a mocne nasączenie biszkoptów w środku kremu sprawia, że może zakręcić się w głowieJ No i oczywiście mocno czekoladowy biszkopt, który moim zdaniem idealnie pasuje do delikatnego kremu. Najlepiej smakuje mocno schłodzoneJ
Składniki na biszkopt kakaowy:
· 6 jaj
· 1 szklanka cukru
· ¾ szklanki mąki pszennej
· 3 łyżeczki kakao
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i miksujemy na bezę. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy jajecznej. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Dodajemy kakao. Mieszamy. Wylewamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.
Kroimy na dwa równe blaty.
Krem
cappuccino:
·
500
ml mleka
·
¾
szklanki cukru
·
cukier
waniliowy
·
5
żółtek
·
3
łyżki mąki pszennej
·
1
budyń śmietankowy
·
30
g kawy cappuccino o smaku śmietankowym
·
250
g masła roślinnego
Żółtka miksujemy z cukrem, mąką, budyniem sypkim i 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy.
Masło miksujemy na puch, dodajemy po sporej łyżce ostudzonego budyniu i łyżeczce kawy.
Miksujemy na gęsty krem.
Dodatki:
· pół opakowania dużych okrągłych biszkoptów
· kieliszek spirytusu lub wódki
· filiżanka kawy ( 3 łyżeczki rozpuszczalnej kawy na ok. 100 ml)
· polewa
WYKONANIE:
blat ciasta biszkoptowego
½ kremu
biszkopty
nasączenie
½ kremu
blat ciasta biszkoptowego
polewa
Ciasto należy schłodzić przed podaniem ( ok.3 godziny)
Smacznego!
Ciasto wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Bajka bajka jeszcze raz bajka :) cuda dziewczyno tworzysz :)
OdpowiedzUsuńMmm, to zdecydowanie moje smaki :)
OdpowiedzUsuńJaki wymiar blaszki
OdpowiedzUsuńHej Miśko:) 25 x 36 cm:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPyszne jest te ciasto z tego przepisu dziś robię po raz drugi pozdrawiam i dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńSuper! Pozdrawiam i smacznego:) Mariola
UsuńSuper wpis. Bardzo przydatne informacje
OdpowiedzUsuń😘😘😘
Usuń