Ciasto z kremem cappucino

Tym razem zapraszam Was na ciasto o smaku cappuccino. Kiedyś robiłam już tort o tej nazwie , jednak ten wypiek  jest zupełnie inny… Smakuje nieco jak tiramisu, a mocne nasączenie biszkoptów w środku kremu sprawia, że może zakręcić się w głowieJ No i oczywiście mocno czekoladowy biszkopt, który moim zdaniem idealnie pasuje do delikatnego kremu. Najlepiej smakuje mocno schłodzoneJ
Składniki na biszkopt kakaowy:
·         6 jaj
·         1 szklanka cukru
·         ¾ szklanki mąki pszennej
·         3 łyżeczki kakao
·         1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i miksujemy na bezę. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy jajecznej. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Dodajemy kakao. Mieszamy. Wylewamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.
Kroimy na dwa równe blaty.
 Krem cappuccino:
·         500 ml mleka
·         ¾ szklanki cukru
·         cukier waniliowy
·         5 żółtek
·         3 łyżki mąki pszennej
·         1 budyń śmietankowy
·         30 g kawy cappuccino o smaku śmietankowym
·         250 g masła roślinnego
Żółtka miksujemy z cukrem, mąką, budyniem sypkim i 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy.
Masło miksujemy na puch, dodajemy po sporej łyżce ostudzonego budyniu i łyżeczce kawy. 
Miksujemy na gęsty krem.
 Dodatki:
·         pół opakowania dużych okrągłych biszkoptów
·         kieliszek spirytusu lub wódki
·         filiżanka kawy ( 3 łyżeczki rozpuszczalnej kawy na ok. 100 ml)
·         polewa

 WYKONANIE:
blat ciasta biszkoptowego
½ kremu
biszkopty
nasączenie
½ kremu
blat ciasta biszkoptowego
polewa
Ciasto należy schłodzić przed podaniem ( ok.3 godziny)

Smacznego!
Kawa ...I co dalej?

9 komentarzy: