Sezon truskawkowy rozpoczęty, więc zapraszam Was na truskawkowego przekładańcaJ Przepis powstał w mojej głowie już jakiś czas temu, ale czekałam na świeże, soczyste truskawki z pola- nie ze sklepuJ Kombinowałam jak uzyskać jednolitą ich warstwę i sprawić , aby ciasto miało jeszcze jakąś inną, wyraźną nutę smakową. Dominującym jest oczywiście truskawkowy, ale delikatny krem( ze względu na kolor bardzo zbliżony do koloru biszkoptu „sprytnie” się ukrywaJ) i akcenty czekoladowe nadają przekładańcowi niebiańskiej słodyczy.. Efekt oceńcie sami- ja z czystym sumieniem mogę je polecić fanom truskawekJ
Składniki na biszkopt:
- 4 jaja
- 200 g cukru
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier. Miksujemy na sztywno, dodajemy po 1 żółtku.Miksujemy na najniższych obrotach. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy.
Wykładamy na małą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Składniki na masę truskawkową:
- 500 g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
Truskawki myjemy, szypułkujemy i miksujemy w blenderze na gładką masę.
Przekładamy do garnka i gotujemy 2-3 minuty na małym ogniu. Wsypujemy suche galaretki. Gotujemy jeszcze 5 minut. Studzimy.
Składniki na krem:
- 5 żółtek
- szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- kostka masła
Żółtka miksujemy z cukrami, mąkami i 1/2 szklanki mleka.Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem( w konsystencji krem ma postać kremu karpatkowego)
Dodatkowo:
- pół opakowania ptasiego mleczka
- kilkanaście podłużnych biszkoptów
- 2 galaretki truskawkowe rozrobione w 600 ml gorącej wody
- polewa
WYKONANIE:
blat biszkoptu jasnego
masa truskawkowa
½ kremu
biszkopty+ ptasie mleczka
tężejąca galaretka
1/2 kremu
blat biszkoptu jasnego
polewa
Ciasto kroimy na wąskie( ok 3 cm. porcje) aby ptasie mleczko było widoczne w przekroju.
Smacznego!
rewelacyjnie się prezentuje, chętnie bym zjadła:)
OdpowiedzUsuńWow musiałaś się napracować! Wygląda świetnie to ciasto :)
OdpowiedzUsuńCudowności!!!!! Aż brak mi słów. :)
OdpowiedzUsuńjak zwykle mega się napracowałaś :) robi wrażenie!
OdpowiedzUsuńMariolu ciasto wyszło idealnie! pięknie to sobie wszystko wymyśliłaś. Połączenie bajeczne! uwielbiam takie smaczki :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo efektownie. Na pewno pyszne, uwielbiam truskawki....
OdpowiedzUsuńJakie wymiary blaszki
OdpowiedzUsuńWitam:) Blaszka 22x 25 cm.
UsuńRobiłam ,bardzo smaczne .
OdpowiedzUsuńa jak zrobić mus z truskawek mrożonych?
OdpowiedzUsuńZ mrożonych polecam zrobić frużelinę truskawkową- smakuje jak mus a bez użycia galaretek tylko z żelatyną i cukrem tutaj przepis na frużelinę:
Usuńhttp://znowcosupieklam.blogspot.com/2014/11/bankietowki-kokos-z-truskawka.html