Tort orzech-toffi ( krok po kroku-zdjęcia)

Dość dawno nie było żadnego tortu.. Dziś mam dla Was przepis na taki z prawdziwym kremem toffi i podwójną dawką orzechów włoskich. Ostatnio wpadł mi w ręce cukier muscovado i zastanawiałam się jak go wykorzystać do ciasta- przyrządziłam więc z niego masę toffi , a następnie krem. Chciałam także wykorzystać zapas orzechów, który miałam, na ich bazie powstał więc biszkopt i krem, ale to nie koniecJ Upiekłam także biszkopt waniliowy, aby tort nie był zbyt ciężki w smaku. Muszę Wam zdradzić, że moim faworytem jest masa toffi: lekko miodowa , lekko kawowa w smaku- zupełny odlot dla podniebienia. Całość smakuje bardzo podobnie do batonika snickersJ Skusicie się?
Składniki na biszkopt orzechowy:
·         4 jaja
·         4 łyżki zmielonych orzechów włoskich
·         3 łyżki bułki tartej
·         4 łyżki cukru
·         1 łyżka mąki pszennej
·         pół łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno,pod koniec dodajemy cukier i miksujemy na bezę. Dodajemy po jednym żółtku i mieszamy.
Następnie wsypujemy: mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, orzechy i bułkę tartą. Dokładnie , ale delikatnie mieszamy.
Wylewamy do tortownicy. Pieczemy 30 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Kroimy na 2 części.

Biszkopt waniliowy:
·         6 jaj
·         szklanka cukru
·         szklanka mąki
·         1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy na bezę. Dodajemy po jednym żółtku i mieszamy.
Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie , ale dokładnie mieszamy.
 
Wylewamy do tortownicy. Pieczemy 40 minut w temp. 175-180 stopni. Studzimy. Kroimy na 3 równe części.

Krem toffi:
·         2 szklanki mleka
·         300-350 g cukru muscovado
·         łyżka masła
·         200 g margaryny

Mleko gotujemy z cukrem i łyżką masła do nitki( jak polewę). Studzimy. 
2/3 miksujemy z margaryną, a 1/3 zostawiamy na polewę.
Krem orzechowy:
·         200 g orzechów włoskich zmielonych
·         ½ szklanki cukru
·         ½ szklanki mleka
·         200 g margaryny lub masła

Mleko zagotowujemy z cukrem. Dodajemy orzechy i mieszamy, aż masa lekko zgęstnieje.Studzimy. 
 Margarynę miksujemy na puch. Dodajemy po łyżce masy orzechowej.
Miksujemy na gęsty krem.
Polewa:
·         1/3 masy toffi
·         2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 100 ml gorącej wody
Masę lekko podgrzewamy, dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy i studzimy. 
dodatki:
  • kawałki suszonego kokosa i papai
  • okruszki pokruszonych biszkoptów

WYKONANIE:
blat biszkoptu waniliowego+1/3 kremu toffi
blat biszkoptu orzechowego
1/2 kremu orzechowego

blat biszkoptu waniliowego
1//3 kremu toffi
blat biszkoptu orzechowego+ 1/2 kremu orzechowego
blat biszkoptu waniliowego
boki tortu:1/3 kremu toffi+ okruszki z biszkoptów
wierzch: polewa i dekoracja z suszonych owoców
Tort warto schłodzić w lodówce ok.3 godziny- przesiąknie aromatem orzechów i toffi oraz będzie smaczniejszy:)
Smacznego!

7 komentarzy:

  1. o pyszności, ale bym zjadła kawałek takiego torciku:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja bym się skusiła - wygląda bosko! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Torcik wygląda obłędnie, jestem ciekawa smaku :-) Na jaką wielkość tortownicy są składniki? Pozdrawiam :-) Beti

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie- proszę wypróbować- smakuje trochę jak cukierki toffiefie a trochę jak monte;) Średnica mojej tortownicy to 26 cm. Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Czym zastąpić cukier muscovado?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj:) Powiem szczerze, że nie wiem. Ta masa powstała właśnie by go wykorzystać- bo taki cukier wpadł mi w ręce, więc i sama masa była moim pomysłem;p. Jeśli zależy Pani/ Panu na podobnym smaku zamiast gotować cukier muscovado z mlekiem- można zastapić tą mieszankę kajmakiem z puszki- a dalej postępujemy już wg przepisu. Myślę , że smak będzie podobny, bo z tego rodzaju cukru i mleka powstaje taka masa toffi- a'la kajmak. Proszę dać znać jak poszło:) Pozdrawiam.

      Usuń