Dość
dawno nie było żadnego tortu.. Dziś mam dla Was przepis na taki z prawdziwym
kremem toffi i podwójną dawką orzechów włoskich. Ostatnio wpadł mi w ręce
cukier muscovado i zastanawiałam się jak go wykorzystać do ciasta-
przyrządziłam więc z niego masę toffi , a następnie krem. Chciałam także
wykorzystać zapas orzechów, który miałam, na ich bazie powstał więc biszkopt i
krem, ale to nie koniecJ Upiekłam także biszkopt waniliowy,
aby tort nie był zbyt ciężki w smaku. Muszę Wam zdradzić, że moim faworytem
jest masa toffi: lekko miodowa , lekko kawowa w smaku- zupełny odlot dla
podniebienia. Całość smakuje bardzo podobnie do batonika snickersJ
Skusicie się?
Składniki
na biszkopt orzechowy:
·
4
jaja
·
4
łyżki zmielonych orzechów włoskich
·
3
łyżki bułki tartej
·
4
łyżki cukru
·
1
łyżka mąki pszennej
·
pół
łyżeczki proszku do pieczenia
Białka
ubijamy na sztywno,pod koniec dodajemy cukier i miksujemy na bezę. Dodajemy po
jednym żółtku i mieszamy.
Następnie wsypujemy: mąkę przesianą z proszkiem do
pieczenia, orzechy i bułkę tartą. Dokładnie , ale delikatnie mieszamy.
Wylewamy
do tortownicy. Pieczemy 30 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Kroimy na 2
części.
Biszkopt
waniliowy:
·
6
jaj
·
szklanka
cukru
·
szklanka
mąki
·
1
łyżeczka proszku do pieczenia
Białka
ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy na bezę. Dodajemy po
jednym żółtku i mieszamy.
Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do
pieczenia. Delikatnie , ale dokładnie mieszamy.
Wylewamy do tortownicy.
Pieczemy 40 minut w temp. 175-180 stopni. Studzimy. Kroimy na 3 równe części.
Krem
toffi:
·
2
szklanki mleka
·
300-350
g cukru muscovado
·
łyżka
masła
·
200
g margaryny
Mleko
gotujemy z cukrem i łyżką masła do nitki( jak polewę). Studzimy.
2/3 miksujemy z
margaryną, a 1/3 zostawiamy na polewę.
Krem
orzechowy:
·
200
g orzechów włoskich zmielonych
·
½
szklanki cukru
·
½
szklanki mleka
·
200
g margaryny lub masła
Mleko
zagotowujemy z cukrem. Dodajemy orzechy i mieszamy, aż masa lekko zgęstnieje.Studzimy.
Margarynę miksujemy na puch. Dodajemy po łyżce masy orzechowej.
Miksujemy na gęsty krem.
Polewa:
·
1/3
masy toffi
·
2
łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 100 ml gorącej wody
Masę
lekko podgrzewamy, dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy i studzimy.
dodatki:
- kawałki suszonego kokosa i papai
- okruszki pokruszonych biszkoptów
WYKONANIE:
blat biszkoptu waniliowego+1/3 kremu toffi
blat biszkoptu orzechowego
1/2 kremu orzechowego
blat biszkoptu waniliowego
1//3 kremu toffi
blat biszkoptu orzechowego+ 1/2 kremu orzechowego
blat biszkoptu waniliowego
boki tortu:1/3 kremu toffi+ okruszki z biszkoptów
wierzch: polewa i dekoracja z suszonych owoców
Tort warto schłodzić w lodówce ok.3 godziny- przesiąknie aromatem orzechów i toffi oraz będzie smaczniejszy:)
Smacznego!
o pyszności, ale bym zjadła kawałek takiego torciku:)
OdpowiedzUsuńGenialny! Moje smaki :)
OdpowiedzUsuńJa bym się skusiła - wygląda bosko! :)
OdpowiedzUsuńTorcik wygląda obłędnie, jestem ciekawa smaku :-) Na jaką wielkość tortownicy są składniki? Pozdrawiam :-) Beti
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie- proszę wypróbować- smakuje trochę jak cukierki toffiefie a trochę jak monte;) Średnica mojej tortownicy to 26 cm. Pozdrawiam!
UsuńCzym zastąpić cukier muscovado?
OdpowiedzUsuńWitaj:) Powiem szczerze, że nie wiem. Ta masa powstała właśnie by go wykorzystać- bo taki cukier wpadł mi w ręce, więc i sama masa była moim pomysłem;p. Jeśli zależy Pani/ Panu na podobnym smaku zamiast gotować cukier muscovado z mlekiem- można zastapić tą mieszankę kajmakiem z puszki- a dalej postępujemy już wg przepisu. Myślę , że smak będzie podobny, bo z tego rodzaju cukru i mleka powstaje taka masa toffi- a'la kajmak. Proszę dać znać jak poszło:) Pozdrawiam.
Usuń