Kolorowe ciasto "Rajskie mleczko"

Letnią porą czas na nieco lżejsze, mniej kremowe ciasta( no dobra, chociaż teoretycznieJ). W tym wypieku zamiast tradycyjnego kremu maślanego, jedną z głównych ról gra pianka ze śmietanki. Akompaniują jej masy jabłkowe o smaku truskawkowym i agrestowym, waniliowy biszkopt, warstwa chrupiących herbatników i samotny wafelJ Ciasto w sam raz na lato, do popołudniowej mrożonej kawy…
Składniki na biszkopt :
·         6 jaj
·         szklanka cukru
·         szklanka mąki pszennej
·         1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier. Miksujemy na sztywno, dodajemy po 1 żółtku. Miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy. Wykładamy na blachę 23x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Kroimy na dwie części.
Masa jabłkowa truskawkowa:
·         450 g jabłek
·         2 łyżki cukru
·         galaretka truskawkowa
Masa jabłkowa agrestowa:
·         450 g jabłek
·         2 łyżki cukru
·         galaretka agrestowa
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Zasypujemy 4 łyżkami cukru. Dusimy ok. 8 minut. Dzielimy na dwie części. Do jednej wsypujemy suchą galaretkę truskawkową, do drugiej agrestową. Mieszamy i lekko studzimy.
Pianka :
·         500 ml śmietanki 30%
·         4 łyżki cukru pudru
·         2 galaretki cytrynowe rozrobione w 180 ml gorącej wody
Kremówkę miksujemy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy tężejącą galaretkę cytrynową. Mieszamy( ta masa bardzo szybko tężeje, więc radzę przygotować ją na końcu).
Dodatki:
·         pół paczki herbatników
·        1 prostokątny wafel( w razie potrzeby ciasto należy obkroić do wymiarów wafla, lub odwrotnie)
WYKONANIE:
blat biszkoptowy
masa jabłkowa truskawkowa
wafel
masa jabłkowa agrestowa
herbatniki
pianka
blat biszkoptowy ( mocno dociskamy)

Schładzamy w lodówce ok. 3 godziny.
Smacznego!
Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni
Lato w pełni!

Komentarze

  1. Ile warstw! Mi się nigdy nie chce... A wygląda to fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda świetne pewnie jest pyszne choc pracochłonne.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. to mleczko musi być serio rajskie!! poproszę kawałek <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Mariola u Ciebie jak zawsze cudowne wypieki. Ja obmyślam 3bit takie po swojemu. Zobaczę w weekend co z tego wyjdzie. Jak wyjdzie to się pochwalę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie taki samotny ten wafel, bo przecież w otoczeniu atrakcyjnych warstw jabłkowych ;) Cudowny składaniec. Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto wygląda pysznie i te cudowne warstwy ... mniam !:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto bardzo dobre piekłam parę razy.Polecam

    OdpowiedzUsuń
  8. A mozna dac zamiast wafla 2 razy herbatniki?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz