Myślę, że to dość efektowne i co najważniejsze: naprawdę smaczne ciasto(najlepiej smakuje mocno schłodzoneJ).Oryginalny przepis znajdziemy oczywiście w publikacji z ciastami siostry Anastazji.
Składniki
na ciasto makowe:
- 15 dag margaryny
- 8 jaj
- 20 dag cukru pudru
- 10 dag miodu
- 1 łyżeczka kakao
- 30 dag maku ( 2 razy zmielony)
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
Margarynę
ucieramy „pałką” z pudrem. Dodajemy po 1 żółtku, łyżce miodu, stale ucierając.
Następnie dodajemy mak , a na końcu mąkę przesianą z sodą i kakao.
Białka
miksujemy na sztywno. Delikatnie mieszamy z ciastem makowym.
Wykładamy
do dwóch blaszek 23 x 35 cm.
Pieczemy 30 minut w temperaturze 170-175 stopni.
Studzimy.
Składniki
na ciasto białe:
- 7 białek
- szklanka cukru
- ½ szklanki mąki pszennej
- 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka
ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy na bezę. Dodajemy
mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i ocet. Wykładamy na blaszkę 23x 35cm.
Pieczemy 25 minut w temperaturze 175 stopni.
Składniki
na krem waniliowy:
- 7 żółtek
- cukier waniliowy
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 500 ml mleka
- 30 dag masła
Żółtka
miksujemy z cukrami, mąkami i 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy i wlewamy
masę budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy
Masło
miksujemy na puch, dodając po łyżce ostudzonej masy. Powstanie dość gęsty krem.
Składniki
na masę truskawkową:
- 1 kg jabłek
- 4 łyżki cukru
- 2,5 opakowania galaretki truskawkowej
WYKONANIE:
blat ciasta makowego
½ kremu waniliowego
ciasto białe
masa truskawkowa
½ kremu waniliowego
ciasto makowe
Ciasto należy schłodzić przed podaniem ok. 3-4 godziny.
Smacznego!
wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńAle fajnie wygląda, taka imaginacja smaków i kolorów ale wart uwagi http://przepis3.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńTroche pracy przy nim jest ale na pewno warto :)
OdpowiedzUsuńWygląda fenomenalnie, takie wysokie i eleganckie. I te wszystkie ciasta i masy - coś niesamowitego :) Podziwiam :)
OdpowiedzUsuńświetne ciasto:) bardzo efektownie wygląda:)
OdpowiedzUsuńMariola, raz cudne, dwa nie znałam takiego wypieku, a trzy podrzuć kawałek :))
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho!
OdpowiedzUsuńWow jak ono genialnie wygląda! Pracochłonne, ale bardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńCudne! czego chcieć więcej :) chętnie bym takie zjadła :)
OdpowiedzUsuńJakiego miodu najlepiej użyć? Kako ma być gorzkie? Łyżeczka sody płaska czy pełniejsza? Sypkie składniki przesiewamy? Jak przygotować formę przed pieczeniem? C.waniliowy male opakowanie? Cukier kryształ czy drobniejszy do wypieków? Jabłka słodkie czy kwaśniejsze?
OdpowiedzUsuńzrobiłam identycznie tylko dałam wiecej jabłek bo wydało mi się mało i dałam 3 galaretki. Do masy dalam troche zelatyny bo bylo lejace chociaz robilasm identycznie.
OdpowiedzUsuńRobiłam go pierwszy raz i był pyszny wszystkim smakował. POLECAM
Super! No i świetnie sobie poradziłaś z masą:)Pozdrawiam Cię!
UsuńCzy można prosić przepis na polewę , gdy robię jest albo za miękka , lub twarda i iężko się kroi , gdy robię z czekolady według przepisów. Dziękuję . Wygląda rewelacyjnie .
OdpowiedzUsuńHej, proszę :POLEWA:
Usuń120 g masła lub margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki kakao( czubate)
4 łyżki mleka
1 czubata łyżeczka żelatyny
Wszystkie składniki (oprócz żelatyny!) gotujemy ok 2 minuty. Żelatynę rozrabiamy w ok. 4 łyżkach gorącej wody. Dodajemy do polewy. Mieszamy. Całość studzimy ok 4 minuty. Polewamy ciasto.
To jeszcze raz ja🙂 druga wersja polewy to : 3 łyżki gorącej wody i 3 łyżki cukru pudru mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dodahemy 120 g masła i znów rozpuszczamy. Potem przez sitko przesiewamy 3 kopiaste łyżki kakao i roztrzepujemy widelcem aż polewą będzie gładka. To wersja która jest bardziej deserową, gorzka czekolada. Gdyby była za gęsta można dodać troszkę mleka i podgrzać, pozdrawiam ciepło Mariola 🤗
Usuń