2014-06-09

Ciasto Afrykańczyk



 No to Kochani dziś kolejne ciasto przekładane, tym razem jednak ciastem bazowym nie jest biszkopt, a makowe ciasto ucierane, które w smaku bardzo przypomina mi makowiec japoński. Drugie ciasto to ciasto białe( jak biszkopt, ale bez żółtek). No i dwa rodzaje mas: jabłkowa z galaretką truskawkową oraz przepyszny krem waniliowy z dużą ilością żółtek. 
Myślę, że to dość efektowne i co najważniejsze: naprawdę smaczne ciasto(najlepiej smakuje mocno schłodzoneJ).Oryginalny przepis znajdziemy oczywiście w publikacji z ciastami siostry Anastazji.

Składniki na ciasto makowe:
  • 15 dag margaryny
  • 8 jaj
  • 20 dag cukru pudru
  • 10 dag miodu
  • 1 łyżeczka kakao
  • 30 dag maku ( 2 razy zmielony)
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody

Margarynę ucieramy „pałką” z pudrem. Dodajemy po 1 żółtku, łyżce miodu, stale ucierając. Następnie dodajemy mak , a na końcu mąkę przesianą z sodą i kakao.
Białka miksujemy na sztywno. Delikatnie mieszamy z ciastem makowym.
Wykładamy do dwóch blaszek 23 x 35 cm. 
Pieczemy 30 minut w temperaturze 170-175 stopni. Studzimy.
Składniki na ciasto białe:
  • 7 białek
  • szklanka cukru
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy na bezę. Dodajemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i ocet. Wykładamy na blaszkę 23x 35cm. 
Pieczemy 25 minut w temperaturze 175 stopni.
Składniki na krem waniliowy:
  • 7 żółtek      
  • cukier waniliowy
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 500 ml mleka
  • 30 dag masła

Żółtka miksujemy z cukrami, mąkami i 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy
Masło miksujemy na puch, dodając po łyżce ostudzonej masy. Powstanie dość gęsty krem.
Składniki na masę truskawkową:
  • 1 kg jabłek
  • 4 łyżki cukru
  • 2,5 opakowania galaretki truskawkowej
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Zasypujemy 4 łyżkami cukru. Dusimy ok. 8 minut. Dodajemy suche galaretki truskawkowe. Mieszamy i gotujemy ok 2-3 minuty. Studzimy.

WYKONANIE:
blat ciasta makowego
½ kremu waniliowego
ciasto białe
masa truskawkowa
½ kremu waniliowego
ciasto makowe
Ciasto należy schłodzić przed podaniem ok. 3-4 godziny.
Smacznego!

12 komentarzy :

  1. Ale fajnie wygląda, taka imaginacja smaków i kolorów ale wart uwagi http://przepis3.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Troche pracy przy nim jest ale na pewno warto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda fenomenalnie, takie wysokie i eleganckie. I te wszystkie ciasta i masy - coś niesamowitego :) Podziwiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne ciasto:) bardzo efektownie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mariola, raz cudne, dwa nie znałam takiego wypieku, a trzy podrzuć kawałek :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow jak ono genialnie wygląda! Pracochłonne, ale bardzo apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudne! czego chcieć więcej :) chętnie bym takie zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakiego miodu najlepiej użyć? Kako ma być gorzkie? Łyżeczka sody płaska czy pełniejsza? Sypkie składniki przesiewamy? Jak przygotować formę przed pieczeniem? C.waniliowy male opakowanie? Cukier kryształ czy drobniejszy do wypieków? Jabłka słodkie czy kwaśniejsze?

    OdpowiedzUsuń
  9. zrobiłam identycznie tylko dałam wiecej jabłek bo wydało mi się mało i dałam 3 galaretki. Do masy dalam troche zelatyny bo bylo lejace chociaz robilasm identycznie.
    Robiłam go pierwszy raz i był pyszny wszystkim smakował. POLECAM

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! No i świetnie sobie poradziłaś z masą:)Pozdrawiam Cię!

      Usuń

Durszlak.pl