Ciasto z masą truskawkową i cytrynową pianką




 Natura daje truskawki, to ja z chęcią korzystamJ Kolejne ciasto, niejako na zamówienie, miało w smaku przypominać to tutaj klik. Teraz jednak zdecydowałam się na lekką piankę ze śmietanki i galaretki cytrynowej( w smaku przypomina mi cytrynową część loda „Iza”- pamiętacie je? Nie wiem, czy są jeszcze na rynku, ale zajadałam się nimi w dzieciństwieJ)Pianka godnie zastąpiła cięższy krem na bazie masła i świetnie współgrała z truskawkową masą. Żeby nie było wizualnie nijako, w środku masy pojawiły się biszkopty( które swoją drogą bardzo dobrze smakowo się wpasowałyJ Całość oblana mleczną polewą- moim zdaniem bardzo smaczny przekładaniec. Ps. Wow, to już 100. przepis na blogu- powiedzmy więc, że to taki skromny tort dla Was, za to, że ze mną jesteścieJ
Składniki na biszkopt:
  • 6 jaj
  • szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szklanka mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i cukier waniliowy. Miksujemy na sztywno, dodajemy po 1 żółtku. Miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy. Wykładamy na blachę 23x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Kroimy na dwie części.
 Masa truskawkowa:
  • ok 800 g truskawek
  • 3 galaretki truskawkowe
Truskawki myjemy, szypułkujemy i miksujemy w blenderze na gładką masę.Przekładamy do garnka i gotujemy 2-3 minuty na małym ogniu.
 Wsypujemy suche galaretki. Gotujemy jeszcze 5 minut. Dzielimy na 2 części. Jedną studzimy( ja wkładam garnek z masą do zlewu wypełnionego zimną wodą i mieszam masę ,gdy zacznie gęstnieć- wylewam na ciasto)
 i wykładamy na jeden blat biszkoptowy.
Pianka cytrynowa:
  • 500 ml śmietany 30%
  • 5 łyżek cukru pudru( lub do smaku)
  • fix do śmietan
  • 2 galaretki cytrynowe 
Galaretki rozrabiamy w 120 ml gorącej wody. Odstawiamy do ostygnięcia.
Śmietanę miksujemy na sztywno z fixem i cukrem pudrem. 
Gdy galaretka jest chłodna( może być płynna- i tak stężeje) wlewamy do ubitej zimnej kremówki cienkim strumieniem i mieszamy. Przygotowanie tej masy radzę zostawić na koniec, gdyż bardzo szybko tężeje.
Składniki dodatkowe:

CAŁE WYKONANIE:
blat  biszkoptowy
1/2 masy truskawkowej
biszkopty
 1/2 masy truskawkowej
 pianka cytrynowa
 blat biszkoptowy
 polewa
Całość warto schłodzić kilka godzin- będzie smakowało jak deser lodowy:)
Smacznego!
Milion smaków truskawek

13 komentarzy:

  1. ciasto wygląda rewelacyjnie:) pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne i pracochłonne ciasto.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo efektowne ciacho ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Gratulacje z okazji setnego wpisu :)
    Ciacho wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam, ta cytrynowa pianka brzmi mega zachęcająco :) na taką pogodę ideał :) no i do tego okrągła seteczka - gratuluję i oby tak dalej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne i kuszące ciacho, idealne na setny wpis... Też niedługo będę świętować mój. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Eh dziewczyno te Twoje słodkości mnie normalnie doprowadzają do skrętu kiszek :( ))))

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda super! Na pewno spróbuję w wersji wegańskiej :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mariolciu te Twoje przekładańce są po prostu super :)

    OdpowiedzUsuń
  10. No dobra, wszystko super.... galaretki nie chciały się rozpuścić w 120 ml wody, trwało to wieki aż mi ręka odpadała, finalnie po ostudzeniu zaczeły natychmiast tężeć jeszcze były letnie a już tężały. Po dodaniu gluta do śmietanki okazało się że jednak nie rozpuściły się idealnie i są grudki :( Następnym razem zmodyfikuję... Ogólnie bardzo dobre

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, galaretki rozpuszczamy w tak małej ilości aby masa była sztywna, piankowa. Jeśli nie chcą się rozpuścić zawsze można pomóc sobie mikserem:) A jeśli po dodaniu do śmietany zrobią się grudki, należy masę podgrzać( do ich rozpuszczenia, nie gotować) a następnie wstawić do lodówki na 3 godz. i ponownie zmiksować. Pozdrawiam!

      Usuń