Ostatnio,
mimo letniej pory, przygotowałam to tradycyjne, polskie danie. Gołąbki , bo o
nich oczywiście mowa, lubi chyba każdy mięsożercaJ No a teraz kiedy mamy młodą kapustę, są
jeszcze smaczniejsze. Trzy podstawowe składniki(mięso, ryż i kapusta), a ile
radości dla podniebienia…
Składniki
na gołąbki (14 dużych sztuk):
·
główka
młodej kapusty
·
1200
g mięsa z łopatki wieprzowej
·
1700
g ryżu
·
3
średniej wielkości cebule
·
sól,
pieprz ( do smaku)
Z
kapusty delikatnie obieramy liście i wrzucamy partiami( po 3-4 sztuki) na
wrzącą wodę. Gotujemy ok. 4 minuty. Studzimy i wykrajamy nerw liściowy.
Mięso
mielimy. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu i studzimy. Cebule kroimy w
drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Studzimy.
(ważne,
by ostudzić zarówno ryż, jak i cebulę przed połączeniem z mięsem, aby go nie „zaparzyć”).
Następnie
łączymy ryż, zmielone mięso i podsmażoną cebulę. Doprawiamy do smaku solą i
pieprzem. Dokładnie wyrabiamy rękoma farsz.
Składniki
na sos pomidorowy:
·
2
kostki rosołowe wołowe
·
ziele
angielskie
·
liść
laurowy
·
sól,
pieprz ( do smaku)
·
4
łyżki koncentratu pomidorowego
·
ok
1, 5 szklanki wody
·
bazylia
( do smaku)
·
łyżka
śmietany 18%
Kostki
rosołowe rozpuszczamy w 1, 5 szklanki wody. Dodajemy ziele i liść laurowy( po 3
ziarenka i 2 liście). Gotujemy 6 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i
doprawiamy do smaku solą, pieprzem i bazylią. Zaprawiamy łyżką śmietany.
Wykonanie:
na liść kapusty
nakładamy „wałeczek” farszu
zaginamy po bokach
następnie zwijamy „spawem”
do dołu
Szeroki
garnek smarujemy masłem i podlewamy wodą. Wykładamy go liściami kapusty( aby
gołąbki się nie przypalały podczas duszenia).
Następnie
wykładamy gołąbki( maksimum dwie warstwy) i podlewamy wodą.
Dusimy
ok. 90 minut na najmniejszym ogniu.
Podajemy
polane sosem pomidorowym.
Smacznego!
mmmm smak dzieciństwa :) Twoje gołąbki wyglądają dokładnie jak te mojej Mamy, pychota!
OdpowiedzUsuńGołąbki.....mój mąż może jeść codziennie, ale nie ma tak dobrze. :)
OdpowiedzUsuńKocham gołąbki!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie!
Za każdy komentarz się odwdzięczam!
http://szejkus.blogspot.com/
świetnie Ci wyszły:)
OdpowiedzUsuńRoboty przy nich sporo, ale ile potem zajadania! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam gołąbki, tak się u Ciebie napatrzyłam, że muszę zrobić, pozdrawiam :*
OdpowiedzUsuńWłaśnie gotuję Twoje - polskie gołąbki na dalekiej obczyźnie. Będzie niespodzianka dla rodziny.
OdpowiedzUsuń