Składniki na masę serową:
· 1 kg sera białego dwukrotnie zmielonego
· 6 jaj
· 1 i ½ szklanki cukru
· kilka kropel aromatu pomarańczowego
· 125 g masła
· 2 łyżki mąki ziemniaczanej
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy z cukrem na puszystą masę.
Dodajemy olejek pomarańczowy. Następnie, ciągle miksując na najniższych obrotach, dodajemy po łyżce zmielonego sera.
Pod koniec wlewamy rozpuszczone masło i wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Białka miksujemy na sztywno z odrobiną soli. Delikatnie łączymy z masą serową.
Składniki na masę makową:
· 250 g maku dwukrotnie zmielonego
· 4 jaja
· 1 i ½ szklanki cukru
· kilka kropel olejku migdałowego
· 70 g masła
· 4 łyżki mąki pszennej
· 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olejek migdałowy. Następnie dodajemy zmielony mak, rozpuszczone masło oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Dokładnie miksujemy na najniższych obrotach.Białka miksujemy na sztywno z odrobiną soli. Delikatnie łączymy z masą makową.
Dodatki:
- 50 g wiórków kokosowych
- Polewa:
- · ¾ szklanki cukru pudru
- · 100 g masła
- · 2 łyżki kakao
- · 3 łyżki mleka
- · 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczonej w 100 ml gorącej wody
Cukier, masło, kakao i mleko podgrzewamy i chwilę gotujemy.
Dodajemy żelatyną rozpuszczoną w gorącej wodzie i dokładnie mieszamy.
Studzimy i polewamy ciasto.
WYKONANIE:
Na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy:
po 3 łyżki masy serowej
i po 3 łyżki masy makowej
itd. do wyczerpania obu mas
PIECZEMY 60 MINUT W TEMP. 190 STOPNI
Ciasto zostawiamy w zamkniętym piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
polewamy polewą
posypujemy kokosem
Smacznego!
jakiej wielkości jest foremka?
OdpowiedzUsuńfajne ciasto, ale zrobię z połowy składników, bo coś czuję, że zaraz pół blachy zjem :p
Blacha 23 x 35 cm:)
UsuńWygląda super, na pewno też tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńMi wyszedł zakalec jak nigdy w życiu
UsuńPiękne i smaczne połączenie ciast które bardzo lubię. A na dodatek super wyglądające, muszę zapamiętać :) Pozdrowionka :)
OdpowiedzUsuńŁoooo robi wrażenie :) Do tego mak z serem, pyszności :)
OdpowiedzUsuńłał ale szał :) Mariola jak widzę kokos to aż mnie coś. :)))
OdpowiedzUsuńUwielbiam sernik! Twój wygląda bardzo elegancko! Pozdrawiam :D
OdpowiedzUsuńPrezentuje się po prostu fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńpiekny!!! własnie zabieram sie do pieczenia ...tylko mam ser z wiaderka i ciekawa jestem czy wyjdzie :)pozdrawiam
OdpowiedzUsuńten mak to ma byc suchy ze sklepu prosto z torebki czy moczyymy zwykly mak i mmielimy dwukrotnie
OdpowiedzUsuńwitam:) Mak moczymy i mielimy dwukrotnie.mariola
UsuńWitam to jak z tym makiem moczyć na noc czy taki suchy z torebki ?
OdpowiedzUsuńMak moczymy kilka godzin ( zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do ostudzenia i wchłonięcia wody)i mielimy dwukrotnie.Pozdrawiam!
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńprzymierzam się aby upiec ciasto z Pani przepisu ale mam wątpliwość co do ilości cukru. 3 szklanki na ciasto wydaje się być bardzo dużo. Czy masa makowa będzie wystarczająco słodka jeśli dosłodzę ją miodem lub mniejszą ilością cukru ??
Ciasto nie jest bardzo słodkie:) Radzę pozostać przy zapisanych proporcjach cukru, pozdrawiam!
UsuńA mi wyszedł bardzo dobrze. Polecam
OdpowiedzUsuńWspaniały!!! Zrobiłam zgodnie z przepisem, ale w trochę mniejszej blaszce. Piekłam 10 minut dłużej bo wyszedł wysoki. Serek był z wiaderka z Piątnicy. Wyszedł rewelacyjny. Na świąteczny stół akurat.
OdpowiedzUsuń