Makosernik "Marcepan"

A przepisu na ciasto Marcepan szukałam i szukałam.. W końcu znalazłam tutaj. Miałam sporo białego sera w lodówce, a i mak się znalazł, więc siłą rzeczy i wiedziona pokusą połączenia maku i sera, musiałam je zrobić:) Nie żałuję ani trochę. Makowce robię dość rzadko, ale w połączeniu z moim ulubionym ciastem, jakim jest sernik- musiało wyjść dobre. Bardzo przypadł mi do gustu migdałowy smak maku( któremu pewnie ciasto zawdzięcza swoją nazwę). Naprawdę smaczna Zebra makosernikowa:)
Składniki na masę serową:
·         1 kg sera białego dwukrotnie zmielonego
·         6 jaj
·         1 i ½ szklanki cukru
·         kilka kropel aromatu pomarańczowego
·         125 g masła
·         2 łyżki mąki ziemniaczanej
·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy z cukrem na puszystą masę.
Dodajemy olejek pomarańczowy. Następnie, ciągle miksując na najniższych obrotach, dodajemy po łyżce zmielonego sera. 
Pod koniec wlewamy rozpuszczone masło i wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Białka miksujemy na sztywno z odrobiną soli. Delikatnie łączymy z masą serową.

Składniki na masę makową:
·         250 g maku dwukrotnie zmielonego
·         4 jaja
·         1 i ½ szklanki cukru
·         kilka kropel olejku migdałowego
·         70 g masła
·         4 łyżki mąki pszennej
·         1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olejek migdałowy. Następnie dodajemy zmielony mak, rozpuszczone masło oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. 
Dokładnie miksujemy na najniższych obrotach.Białka miksujemy na sztywno z odrobiną soli. Delikatnie łączymy z masą makową.

Dodatki:
  • 50 g wiórków kokosowych
  • Polewa:
  • ·         ¾ szklanki cukru pudru
  • ·         100 g masła
  • ·         2 łyżki kakao
  • ·         3 łyżki mleka
  • ·         1 łyżeczka żelatyny rozpuszczonej w 100 ml gorącej wody
Cukier, masło, kakao i mleko podgrzewamy i chwilę gotujemy. 
Dodajemy żelatyną rozpuszczoną w gorącej wodzie i dokładnie mieszamy. 
Studzimy i polewamy ciasto.
WYKONANIE:
Na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy:
po 3 łyżki masy serowej
i po 3 łyżki masy makowej
itd. do wyczerpania obu mas
PIECZEMY 60 MINUT W TEMP. 190 STOPNI
Ciasto zostawiamy w zamkniętym piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
polewamy polewą
posypujemy kokosem
 
Smacznego!
Przysmaki dla taty 4
Przysmaki dla taty 4

18 komentarzy:

  1. jakiej wielkości jest foremka?
    fajne ciasto, ale zrobię z połowy składników, bo coś czuję, że zaraz pół blachy zjem :p

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super, na pewno też tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi wyszedł zakalec jak nigdy w życiu

      Usuń
  3. Piękne i smaczne połączenie ciast które bardzo lubię. A na dodatek super wyglądające, muszę zapamiętać :) Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Łoooo robi wrażenie :) Do tego mak z serem, pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  5. łał ale szał :) Mariola jak widzę kokos to aż mnie coś. :)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam sernik! Twój wygląda bardzo elegancko! Pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Prezentuje się po prostu fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. piekny!!! własnie zabieram sie do pieczenia ...tylko mam ser z wiaderka i ciekawa jestem czy wyjdzie :)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. ten mak to ma byc suchy ze sklepu prosto z torebki czy moczyymy zwykly mak i mmielimy dwukrotnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. witam:) Mak moczymy i mielimy dwukrotnie.mariola

      Usuń
  10. Witam to jak z tym makiem moczyć na noc czy taki suchy z torebki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mak moczymy kilka godzin ( zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do ostudzenia i wchłonięcia wody)i mielimy dwukrotnie.Pozdrawiam!

      Usuń
  11. Witam,
    przymierzam się aby upiec ciasto z Pani przepisu ale mam wątpliwość co do ilości cukru. 3 szklanki na ciasto wydaje się być bardzo dużo. Czy masa makowa będzie wystarczająco słodka jeśli dosłodzę ją miodem lub mniejszą ilością cukru ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto nie jest bardzo słodkie:) Radzę pozostać przy zapisanych proporcjach cukru, pozdrawiam!

      Usuń
  12. A mi wyszedł bardzo dobrze. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniały!!! Zrobiłam zgodnie z przepisem, ale w trochę mniejszej blaszce. Piekłam 10 minut dłużej bo wyszedł wysoki. Serek był z wiaderka z Piątnicy. Wyszedł rewelacyjny. Na świąteczny stół akurat.

    OdpowiedzUsuń