Ciasto podwójnie truskawkowe z kremem waniliowym




Sezon truskawkowy rozpoczęty, więc zapraszam Was na truskawkowego przekładańcaJ Przepis powstał w mojej głowie już jakiś czas temu, ale czekałam na świeże, soczyste truskawki z pola- nie ze sklepuJ Kombinowałam jak uzyskać jednolitą ich warstwę i sprawić , aby ciasto miało jeszcze jakąś inną, wyraźną nutę smakową. Dominującym jest oczywiście truskawkowy, ale delikatny krem( ze względu na kolor bardzo zbliżony do koloru biszkoptu „sprytnie” się ukrywaJ) i akcenty czekoladowe nadają przekładańcowi niebiańskiej słodyczy.. Efekt oceńcie sami- ja z czystym sumieniem mogę je polecić fanom  truskawekJ
Składniki na biszkopt:
  • 4 jaja
  • 200 g cukru
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier. Miksujemy na sztywno, dodajemy po 1 żółtku.Miksujemy na najniższych obrotach. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy. 
Wykładamy na małą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Kroimy na dwie części.
Składniki na masę truskawkową:
  • 500 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
Truskawki myjemy, szypułkujemy i miksujemy w blenderze na gładką masę.
Przekładamy do garnka i gotujemy 2-3 minuty na małym ogniu. Wsypujemy suche galaretki. Gotujemy jeszcze 5 minut. Studzimy.
Składniki na krem:
  • 5 żółtek
  • szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • kostka masła
Żółtka miksujemy z cukrami, mąkami i 1/2 szklanki mleka.Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem( w konsystencji krem ma postać kremu karpatkowego)
Dodatkowo:
  • pół opakowania ptasiego mleczka
  • kilkanaście podłużnych biszkoptów
  • 2 galaretki truskawkowe rozrobione w 600 ml gorącej wody
  • polewa

WYKONANIE:
blat biszkoptu jasnego
masa truskawkowa
½ kremu
biszkopty+ ptasie mleczka
 tężejąca galaretka
 1/2 kremu
blat biszkoptu jasnego
polewa
Ciasto kroimy na wąskie( ok 3 cm. porcje) aby ptasie mleczko było widoczne w przekroju.

Smacznego!

Milion smaków truskawek

11 komentarzy:

  1. rewelacyjnie się prezentuje, chętnie bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow musiałaś się napracować! Wygląda świetnie to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowności!!!!! Aż brak mi słów. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak zwykle mega się napracowałaś :) robi wrażenie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mariolu ciasto wyszło idealnie! pięknie to sobie wszystko wymyśliłaś. Połączenie bajeczne! uwielbiam takie smaczki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo efektownie. Na pewno pyszne, uwielbiam truskawki....

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie wymiary blaszki

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam ,bardzo smaczne .

    OdpowiedzUsuń
  9. a jak zrobić mus z truskawek mrożonych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z mrożonych polecam zrobić frużelinę truskawkową- smakuje jak mus a bez użycia galaretek tylko z żelatyną i cukrem tutaj przepis na frużelinę:
      http://znowcosupieklam.blogspot.com/2014/11/bankietowki-kokos-z-truskawka.html

      Usuń