Ciasto "Kostka Rubika" z galaretkami




Wiosna powoli się do nas zbliża .. Więc pora na kolorowe, wiosenne ciasto. Puszysty biszkopt waniliowy z lekką,orzeźwiającą cytrynową-pianką i kolorowymi zatopionymi w niej galaretkami
Ciasto jest delikatne  jak ptasie mleczko, a czekoladowa polewa wspaniale to podobieństwo podkreśla. Moc kolorów galaretek idealnie wpisuje się w wiosenne klimaty:)Nazwałam je kostką Rubika bo jest tak kolorowe i nieco "geometryczne", że skojarzenie ze słynną kostką przyszło mi niemal natychmiast na myśl:)



Składniki na biszkopt:
  • 6 jaj
  •  szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Żółtka oddzielamy od białek.Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.


 Pod koniec ubijania wsypujemy cukry i miksujemy do uzyskania sztywnej bezy. Następnie dodajemy po jednym żółtku, miksując na najniższych obrotach.


  Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie, ale dokładnie.


Ciasto wylewamy na blaszkę 22x24 cm

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30-35 minut. Studzimy.

Po przestudzeniu kroimy wzdłuż na 2 blaty.


Składniki na masę cytrynową z galaretkami:
  • 2 i pół opakowania galaretki cytrynowej
  • 660 ml śmietany 30%
  • galaretka truskawkowa
  • galaretka agrestowa
  • galaretka pomarańczowa
Galaretki:truskawkową, agrestową i pomarańczową rozrabiamy w szklance wody( każdą osobno).
Wylewamy do 3 talerzy. Odstawiamy do stężenia. 

Kiedy będą już twarde, kroimy je w kostki.


Masa cytrynowa: ( przygotować kiedy już mamy wszystko gotowe)
Galaretki cytrynowe rozrabiamy w 500 ml gorącej wody. Studzimy. 
Śmietankę kremówkę miksujemy na sztywno.


Kiedy galaretka wystygnie i lekko zaczyna tężeć wlewamy ją powoli, strumieniem do śmietanki i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Do masy cytrynowej dodajemy pokrojone w kostkę galaretki. Dokładnie mieszamy.


Wylewamy na ostudzony blat biszkoptowy( blat radzę umieścić w brytfance w której, piekliśmy ciasto- będzie pewność,że masa nie wypłynie bokami)

Wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem i lekko dociskamy.

Szczelnie owijamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na 3 godziny.



POLEWA:

  • 120 g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki kakao( czubate)
  • 4 łyżki mleka
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny
Wszystkie składniki (oprócz żelatyny!) gotujemy ok 2 minuty. Żelatynę rozrabiamy w ok. 4 łyżkach gorącej wody. Dodajemy do polewy. Mieszamy. Całość studzimy ok 4 minuty. 

Po upływie czasu wyjmujemy ciasto z lodówki i dekorujemy polewą czekoladową. Odstawiamy do chłodu do stężenia polewy.




Smacznego!




16 komentarzy:

  1. Bardzo fajny przekładaniec ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładne, urocze wręcz uwodzicielskie ciasto. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam !!!! niebo w gębie :D dzieki

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie i kusząco wygląda i zapewne równiez smakuje..

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie teraz zrobiłam,jutro tylko górna dekoracja i gotowe...

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepyszne ciasto. Łatwe do zrobienia wyszło idealne. ��

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie robię. Z wyglądu i przepisu oczywiście, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo dokładnie wszystko opisane i pokazane, tak powinno się pisać, co za solidna osoba! Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wlasnie zrobilam pycha.Kiedys robilam podobny ale ten jest leprzy co do skladników.

    OdpowiedzUsuń