Hamburger domowy "Od A do Zet"




Wszystkim tym, którzy tęsknią za sezonem grillowych imprez, a co za tym idzie pysznych burgerów, dedykuję ten przepis. Do majówek jeszcze trochę czasu zostało, ale w domu też możemy przyrządzić małe co nieco:) W wielu restauracjach typu fast food można kupić hamburgery, ale tak naprawdę nie wiemy niestety co się w nich kryje.. Robiąc te pyszne kanapki w domu mamy pewność, że mięso wieprzowe jest tym właśnie mięsem, a bułeczki wypiekane przez nas nie mają zbędnych ulepszaczy smaku. Dodatek świeżych warzyw sprawi, że hamburger jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy:) 

Składniki na bułeczki do hamburgerów:

  • 450 g mąki pszennej
  • szklanka mleka
  • 15 g drożdży świeżych
  • łyżeczka cukru
  • 50 g masła
  • pół szklanki wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Drożdże kruszymy, dodajemy łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki i  8 łyżek ciepłego mleka. Odstawiamy na 5 minut do ciepła.


Mleko i wodę podgrzewamy z masłem do rozpuszczenia masła.


Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy mleko z wodą i masłem oraz oliwę,mieszamy.


Wyrabiamy ciasto( ma się nie kleić do rąk) Odstawiamy na 45 minut do ciepła( można przykryć bawełnianą ściereczką.


Formujemy kulki( wyjdzie ok. 9 sztuk)


Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 220 stopni. Odstawiamy na kratkę do ostudzenia.


Składniki na burgery wieprzowe:
  • 500 g mięsa wieprzowego (karczek)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki chilli w proszku
  • 1 jajo
  • sól 
  • pieprz
Mięso mielimy w maszynce. Cebulę i czosnek pokrojone w drobną kostkę szklimy na patelni . Dodajemy do mięsa, wbijamy jajo, doprawiamy do smaku przyprawami i wyrabiamy na zwartą masę.


Formujemy okręgi o średnicy ok. 6 cm.


Smażymy na patelni z powłoką grillującą ok. 4 minuty z każdej strony lekko dociskając je widelcem.




Dodatki:
  • sałata zielona (lub inny rodzaj)
  • 2 pomidory
  • duża cebula
  • ogórek świeży
  • majonez
  • ketchup
  • 6 plastrów sera żółtego
Pomidory,cebulę, i ogórek kroimy w plastry.


Wykonanie:

Bułkę rozcinamy na pół. Dolną część chwilę grillujemy na patelni.


Następnie smarujemy odrobiną majonezu.


Wykładamy liść sałaty,a następnie plaster pomidora i burger.



Kładziemy ser żółty i plaster cebuli


Smarujemy odrobiną majonezu i kładziemy  plastry ogórka


Polewamy majonezem i ketchupem


Przykrywamy drugą połową bułki.



Smacznego!




2 komentarze:

  1. Ale cudo ! ojj będzie za mną chodził, zresztą już od jakiegoś czasu mam ochotę na domowego hamburgera

    Serdecznie zapraszam na konkurs Wielkanocny, do wygrania świetne nagrody : http://wulkan-smaku.pl/konkurs-zdrowa-wielkanoc/

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie pyszności. :) A spróbuj sobie zrobić burgera bez jajka, wystarczy kapnąć wody i energicznie wyrobić mięso. Jeśli nie dajemy bułki, jajko zbyteczne.

    OdpowiedzUsuń