Ten sernik to taki niby-sernik:) Prawdziwego twarogu w nim nie znajdziecie ani deka, ale smakuje jak najprawdziwszy wiedeński król ciast, poza tym jest lekki i puszysty oraz nie opada. Prawdziwa uczta dla podniebienia...
Ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 5 żółtek
- 0,5 szklanki cukru kryształu
- 250 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
Blachę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Masa serowa:
- 6 białek
- 1 szklanka cukru kryształu
- 3 śmietany 18% (3 po 400g)
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
Ciasto kruche wyjąć z lodówki i podzielić na 2 równe części. Pierwszą wyłożyć na blachę, na nią wylać masę serową.
Wziąć drugą część ciasta i zetrzeć na tarce o grubych oczkach na tę masę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 1 godzinę.
Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem( ja użyłam żółtego lukru)
Smacznego:)
Nigdy nie jadłam takiego sernika. Ciekawy przepis i na pewno smaczny ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
A mi opada :-( I nie mam pojecia jaka jest przyczyna :-(
UsuńWażne , aby dokładnie rozmiksować cukier w białkach i delikatnie połączyć ze śmietaną. Istotne jest też, żeby nie dać za dużo kruchego ciasta na wierzch,tylko tyle ile w przepisie i zetrzeć je równomiernie po całej masie bo inaczej się "zapadnie"
UsuńJest puszny i zawsze wysoki, jesli p.opada to prosze po upieczeniu wylaczyc piekarnik uchylic a ciasto zostawic w srodku do wystygniecia...mi nie opadl ani razu ,pozdrawiam i smaczego
UsuńCiekawy przepis napewno sprobuje:)
OdpowiedzUsuńPolecam:)
UsuńPyszny,polecam:)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny przepis, bardzo dobry, wysoki. Identyczny jak na zdjęciu. Polecam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakował:))
Usuńja daję na wierzch 1/3 ciasta, na spód resztę czyli 2/3 i nie powinno opaść.
OdpowiedzUsuńTak też można:) Byle by nie dać większości na wierzch, bo będzie wklęsły pod ciężarem ciasta
Usuńsuper przepis
OdpowiedzUsuńMariolka, świetny masz blog, mam w planach sporo ciast od Ciebie, serniczek będzie pierwszy :) pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńKupa
OdpowiedzUsuńa jakiej wielkości blaszka z tego wychodzi?
OdpowiedzUsuńStandardowa blacha na ciasto: 25 x 36cm:)
Usuńbardzo fajne ciasto, polecam ja od siebie dodałam na wierzch słonecznik fajnie chrupał pod zębami...
OdpowiedzUsuńO to ze słonecznikiem był przyjemnie chrupiący, mniam!
UsuńPyszny
UsuńPyszny, odkad zrobilam go pierwszy raz rodzina juz mi nie daje z nim spokoju. Chca wiecej!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę:) Pozdrawiam rodzinkę i Panią:)
Usuńjakiego masla?
OdpowiedzUsuńMoże być margaryna w kostce( np Kasia,) lub masło w kostce- takie najlepsze do kruchego:)
UsuńCiasto jest przepyszne. Do ciasta kruchego daję kakao wygląda i smakuje fenomenalnie ;)
OdpowiedzUsuńSuper! Pozdrawiam!
UsuńRewelacyjny przepis, ciasto wyszło super puszyste. Świetny masz blog, przetestowałam juz 5 Twoich przepisów i kazde ciasto było przepyszne:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aga! Jest mi bardzo miło:)
Usuńja troszkę zmodyfikowałam przepis ponieważ nie miałam cukru waniliowego dodałam aromat pomarańczowy nie wiem co z tego wyjdzie ale pachnie ładnie
OdpowiedzUsuńNa pewno będzie jeszcze smaczniejszy:)! Pozdrawiam!
Usuńa wymiary blaszki jakie mialas?
OdpowiedzUsuńKamilo, blacha 25 x 36 cm:) Mariola
Usuńdzięki :-) jutro będę piekła :-) mam jeszcze dwa pytania, ile mam dodać kakao jeśli chce zeby ciasto było kakaowe i czy do masy śmietanowejmoge dac wiórek kokosowych?
OdpowiedzUsuńOk 2 łyżki kakao i ok. 100-150 g wiórek kokosowych:)
UsuńMam pytanie-jestem za granicą naszego kraju i jakiej dodać śmietany-kwaśnej czy takiej kulinarnej ?
OdpowiedzUsuńWitam, śmietana 18 procent tłuszczu- do kupienia w każdym sklepie:) Pozdrawiam!
UsuńFenomenalny przepis;) polecam najlepszą na rynku śmietanę Zott Natur;) sprawdzi się znakomicie;)
OdpowiedzUsuńDzięki:) Ja używam różnej z każdą wychodzi- ostatnio z Włoszczowej w pomarańczowym kubku 330 ml
UsuńNie ma lepszego ciacha, szybko się robi,wolę go od sernika tradycyjnego , bo jest delikatniejsze :-)ostatnio co tydzień piekę i jeszcze mi się nie znudził. Dziękuję za przepis Pozdrawiam i Naprawdę POLECAM :-) Właśnie jest w piekarniku :-) Mniam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przypadł Ci do gustu, pozdrawiam serdecznie!
Usuńpyszny jadlam u sasiadow a dziś robie ja
OdpowiedzUsuńJa dałam jeszcze malinki i płatki migdałów dopiero ciasto starłam pychotka SUPER PRZEPIS
OdpowiedzUsuńWspaniały! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis :) Wyszło jak na zdjęciu ☺️�� REWELACJA!!!
OdpowiedzUsuń😘
UsuńCzy pięć z termoobiegiem
OdpowiedzUsuńWitaj 🙂 piekłam wtedy bez termoobiegu, pozdrawiam 😘
OdpowiedzUsuńZ czego zrobiła Pani żółty lukier?
OdpowiedzUsuńDzień dobry, wtedy chyba kupiłam ten lukier. Teraz bym zrobiła poprostu z cukru pudru, niewielkiej ilości przegotowanej wody. Ewentualnie można zabarwić barwnikiem w żelu - jest dość słaby więc odcień wyjdzie w sam raz do lukru, pozdrawiam Mariola 🤗
Usuń