Na zrobienie tego ciasta zdecydowałam się przeglądając gazetę z przepisami. Zachwycało słodkim, różowym wyglądem, a wiśnie w składzie kusiły... Nie pożałowałam tej decyzji. Mimo, że wypiek zawiera standardowy krem budyniowy , dzięki wiśniowej bezie i owocom smakuje zupełnie niepowtarzalnie. Jakby był nasączany lekkim sokiem letnich darów natury. No i ten słodki wygląd:)
Ciasto serwowane na przyjęciach na pewno zrobi na Waszych gościach wrażenie:)
Ciasto:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g cukru pudru
- 1 szklanka śmietany 18%
- kostka margaryny
- 6 żółtek
- opcjonalnie olejek waniliowy
Z podanych składników zagniatamy ciasto: mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia ,cukrem pudrem i kilkoma kroplami olejku waniliowego. Dodajemy margarynę posiekaną w kawałki i rozdrabiamy ją w mące. Następnie robimy dołek i wbijamy żółtka, dodajemy śmietanę. Zagniatamy ciasto i formujemy w kulę. Chłodzimy ok godzinę w lodówce.
Po godzinie ciasto formujemy w gruby walec i dzielimy na 6 równych części. Dwie z nich rozwałkowujemy cienko do wymiarów małej blachy do ciasta. Wstawiamy do lodówki.
Beza wiśniowa:
- 6 białek
- 6 łyżek cukru
- 3 kisiele wiśniowe( ja dałam z cukrem)
- szczypta soli
dodatek do bezy:
- ok 35 dag wydrylowanych i odsączonych wiśni z kompotu
Krem:
- 3 żółtka
- 9 łyżeczek cukru
- cukier waniliowy
- czubata łyżeczka mąki pszennej
- czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1,5 szklanki mleka
- kostka margaryny
Żółtka, cukry, mąki i pół szklanki mleka zmiksować na gładko. Pozostałe mleko zagotować i zalać masą budyniową. Wystudzić.
Margarynę utrzeć na puch. Partiami dodawać wystudzony budyń i miksować do uzyskania puszystego kremu.
WYKONANIE:
Z lodówki wyjmujemy dwa blaty ciasta. Jeden smarujemy 1/3 masy bezowej, na to wykładamy 1/3 wiśni i przykrywamy drugim blatem ciasta.
Tak samo postępujemy z kolejnymi blatami.
Smacznego!
Przepiękne!
OdpowiedzUsuńDużo z nim roboty ale na pewno warto :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne jest :)
OdpowiedzUsuńIle warstw - świetne :)
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś to ciasto i polecam - naprawdę jest efektowne!
OdpowiedzUsuńEfektowne na pewno ale czy smaczne , oto jest pytanie dla mnie nie.
UsuńHejka, szkoda, że Ci nie smakuje 😔 no cóż, powiedz chociaż co dokładnie poszło nie tak? Pozdrawiam Mariola 🤗
UsuńJest za dużo proszku i wychodzi ciasto palace
UsuńBardzo fajne, przepadam za takimi przekładańcami ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńA reszte blatów jak pieczemy bo nie rozumiem
OdpowiedzUsuńCiasto wykładamy do blachy, na to beze różową, wiśnie, ciasto i pieczemy:) W sumie do upieczenia są 3 takie blaty:)Pozdrawiam!
Usuńwłaśnie zagniotłam ciasto :) jest jednolite, mięciutkie, ale ma białe kropeczki-jakby od śmietany, czy mimo to kontynuować? nie przeszkadza to?? wsadziłam do lodówki ....
OdpowiedzUsuńNie przeszkadza nic a nic- wszystko ładnie się wypiecze:) Pamiętaj tylko aby przy przekładaniu kremem upieczonych i ostudzonych blatów , docisnąc ciasto, aby ładnie się trzymało i nie rozpadało podczas krojenia:) Pozdrawiam Cię serdecznie, Mariola
UsuńPięknie wygląda, może sprostam, raczkuje w ciastach i zawsze brakuje mi wpisu o rozmiarze blaszki? Jak mała?:P Będę chciał zrobić raczej na 40x25.
OdpowiedzUsuńWitaj, na pewno dasz radę:) Ciasto zrobiłam w blaszce 22x 25 cm, daj znać jak wyszło i czy smakowało, pozdrawiam Mariola
Usuńwygląda bardzo apetycznie -muszę spróbować i upiec takie
OdpowiedzUsuńSzkoda za margaryna a nie masło:(
OdpowiedzUsuńz powodzeniem mozna upiec 2 blaty i tez bedzie dobre i efektowne to nie jest hamburger w usa ludzie komu sie tak szeroko jak stodola usta otwieraja
OdpowiedzUsuńWitaj,
UsuńJasne , że można. Nie zapominaj jednak, że ciacho kroić można także w cienkie "ciastkowe" plastry, nie w kostki porcjowane. Głównym atutem , obok smaku jest tutaj także efektowność.
A w USA można także spotkać zupełnie zwyczajne hamburgery- zapewniam Cię:)Jeśli nie lubisz wysokich ciast przekładanych- to poczekaj na inne przepisy:) Pozdrawiam! Mariola
Witam piękne ciasto mam pytanie czy to mają być kisiele wisniowe czy budynie
OdpowiedzUsuńWitam ciasto piękne mam pytanie czy to mają być kisiele wiśniowe czy budynim wiśniowe
OdpowiedzUsuńWitaj, dziękuję:) Kisiele wiśniowe do bez wiśniowych ( ciasto to beza wiśniowa + kruche)Pozdrawiam!
UsuńCzy można kupić budyń i ugotować. Zamiast tego kremu
OdpowiedzUsuńWitaj:) Oczywiście
UsuńCzy może być coś innego zamiast wiśni? Nie lubię ciasta wiśniowego.
OdpowiedzUsuńhttps://znowcosupieklam.blogspot.com/2015/09/ciasto-morelka.html?m=1 pod tym linkiem coś podobnego ale z morelami i kisielem morelowym, w środku biszkopt czekoladowy no i pyszny krem ☺️ pozdrawiam serdecznie Mariola 😘
UsuńCzy można w większej blaszce upiec
OdpowiedzUsuńHej, oczywiście. Będzie trochę niższy ale da się 🙂 a na dużą blachę polecam wręcz identyczne ciacho. Tutaj link do przepisu http://znowcosupieklam.blogspot.com/2015/06/ciasto-wisniowiec.html pozdrawiam serdecznie Mariola 😘
UsuńTo chyba przepis z czasów głębokiej komuny jak niczego nie było, kruche na margarynie, krem z margaryną, no dramat że nie chce się czytać do końca a co dopiero robić, a wszędzie słyszy się że utwardzane margaryny takie niezdrowe, przepis jak nic do modyfikacji na XXI wiek
OdpowiedzUsuńWitaj, bo ja UWIELBIAM po prostu ciasta z babcinych zeszytów. Jeśli chciałabyś dostosować go do dzisiejszych czasów - podziel się przepisem, bez zbędnych uszczypliwości na przyszłość 😋 pozdrawiam Mariola 😘
Usuń