CIASTO JAKUBA




Na zrobienie tego ciasta zdecydowałam się przeglądając gazetę z przepisami. Zachwycało słodkim, różowym wyglądem, a wiśnie w składzie kusiły... Nie pożałowałam tej decyzji. Mimo, że wypiek zawiera standardowy krem budyniowy , dzięki wiśniowej bezie i owocom smakuje zupełnie niepowtarzalnie. Jakby był nasączany lekkim sokiem letnich darów natury. No i ten słodki wygląd:)
Ciasto serwowane na przyjęciach na pewno zrobi na Waszych gościach wrażenie:)





Ciasto:


  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g cukru pudru
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • kostka margaryny
  • 6 żółtek
  • opcjonalnie olejek waniliowy
Z podanych składników zagniatamy ciasto: mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia ,cukrem pudrem i kilkoma kroplami olejku waniliowego. Dodajemy margarynę posiekaną w kawałki i rozdrabiamy ją w mące. Następnie robimy dołek i wbijamy żółtka, dodajemy śmietanę. Zagniatamy ciasto i formujemy w kulę. Chłodzimy ok godzinę w lodówce.




Po godzinie ciasto formujemy w gruby walec i dzielimy na 6 równych części. Dwie z nich rozwałkowujemy cienko do wymiarów małej blachy do ciasta. Wstawiamy do lodówki.



Beza wiśniowa:

  • 6 białek 
  • 6 łyżek cukru
  • 3 kisiele wiśniowe( ja dałam z cukrem)
  • szczypta soli
Białka miksujemy z dodatkiem soli na sztywno. Pod koniec wsypujemy cukier.Dokładnie miksujemy, po czym wsypujemy kisiele i miksujemy jeszcze ok. 2 minuty.


dodatek do bezy:  
  • ok 35 dag  wydrylowanych i odsączonych wiśni z kompotu

Krem:

  • 3 żółtka
  • 9 łyżeczek cukru
  • cukier waniliowy
  •  czubata łyżeczka mąki pszennej
  •  czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki mleka
  • kostka margaryny
Żółtka, cukry, mąki i pół szklanki mleka zmiksować na gładko. Pozostałe mleko zagotować i zalać masą budyniową. Wystudzić.
Margarynę utrzeć na puch. Partiami dodawać wystudzony budyń i miksować do uzyskania puszystego kremu.

WYKONANIE:

Z lodówki wyjmujemy dwa blaty ciasta. Jeden smarujemy 1/3 masy bezowej, na to wykładamy 1/3 wiśni i przykrywamy drugim blatem ciasta. 
 Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Studzimy.




Tak samo postępujemy z kolejnymi blatami.

Wystudzone blaty przekładamy kremem. Ciasto posypujemy cukrem pudrem.







Smacznego!






13 komentarzy:

  1. Dużo z nim roboty ale na pewno warto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam kiedyś to ciasto i polecam - naprawdę jest efektowne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne, przepadam za takimi przekładańcami ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. A reszte blatów jak pieczemy bo nie rozumiem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto wykładamy do blachy, na to beze różową, wiśnie, ciasto i pieczemy:) W sumie do upieczenia są 3 takie blaty:)Pozdrawiam!

      Usuń
  5. właśnie zagniotłam ciasto :) jest jednolite, mięciutkie, ale ma białe kropeczki-jakby od śmietany, czy mimo to kontynuować? nie przeszkadza to?? wsadziłam do lodówki ....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie przeszkadza nic a nic- wszystko ładnie się wypiecze:) Pamiętaj tylko aby przy przekładaniu kremem upieczonych i ostudzonych blatów , docisnąc ciasto, aby ładnie się trzymało i nie rozpadało podczas krojenia:) Pozdrawiam Cię serdecznie, Mariola

      Usuń
  6. Pięknie wygląda, może sprostam, raczkuje w ciastach i zawsze brakuje mi wpisu o rozmiarze blaszki? Jak mała?:P Będę chciał zrobić raczej na 40x25.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, na pewno dasz radę:) Ciasto zrobiłam w blaszce 22x 25 cm, daj znać jak wyszło i czy smakowało, pozdrawiam Mariola

      Usuń
  7. wygląda bardzo apetycznie -muszę spróbować i upiec takie

    OdpowiedzUsuń