Chyba każdy pasjonat wypieków doskonale zna książkę autorstwa siostry Anastazji.
Owa publikacja wpadła także w moje ręce, a dla odmiany w moje oko wpadło ciasto:"Mak,ser,jabłka,orzechy".
W mojej wersji pominęłam jednak wariant orzechowy i zastąpiłam go kruchym ciastem.
Niemniej jednak ciasto siostry Anastazji było dla mnie bazą do mojego trzy-smakowego wypieku:)
Polecam serdecznie osobom, które lubią smak świąt Bożego Narodzenia przez cały rok- jak spróbujecie-zrozumiecie dlaczego:)
1. Ciasto kruche:
- 400 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 3 żółtka
- 3 kopiaste łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki dżemu porzeczkowego
2.Masa makowa:
- 300 g suchego maku
- 2 żółtka
- 2 białka
- 200 g cukru
- 50 g masła
- 2 łyżki bułki tartej
- około 15 dag bakalii (orzechy włoskie,rodzynki, śliwka suszona,morele, daktyle- wszystko drobno posiekane)
Mak sparzyć i zmielić 3 razy.
Masło utrzeć z cukrem, Dodać żółtka i dalej ucierać. Powoli dodawać mak, stale ucierając.Na koniec dodać bułkę tartą i bakalie. Następnie ubić pianę z białek i dodawać partiami do masy makowej lekko mieszając.
Wyjąć surowe ciasto z lodówki i posmarować 4 łyżkami dżemu porzeczkowego, wyłożyć na nie masę makową.
3. Masa serowa:
- 500 g sera półtłustego
- 50 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 żółtka
- 4 białka
- cukier waniliowy
- 1 budyń waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- paczka rodzynek
Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać żółtka i nadal ucierać. Powoli dodawać ser, stale ucierając. Następnie dodajemy budyń ,proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Do masy wsypać rodzynki i dokładnie wymieszać.
Ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy z masą serową.
Masę serową wykładamy na surowe ciasto z surową masą makową.
Wstawiamy do piekarnika na 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika poczekać aż całkowicie wystygnie.Wtedy przechodzimy do robienia masy jabłkowej.
4. Masa jabłkowa:
- 1 kg jabłek
- pół szklanki cukru
- 1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Smażyć z cukrem około 5 minut. Dodać sypką galaretkę. Energicznie wymieszać do rozpuszczenia galaretki.
Masę jabłkową ( masa jabłkowa ma być lekko ciepła) wyłożyć na wystudzone ciasto serowo-makowe. Przykryć upieczonym wcześniej blatem ciasta kruchego.
Odstawić ciasto do chłodu na pół godziny. W tym czasie można zrobić polewę.
5. Polewa czekoladowo- marcepanowa
- 100 g masy marcepanowej
- łyżka masła
- 1/3 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki kakao
Marcepan pokruszyć w mleko, i podgrzewając lekko rozpuścić go. Następnie dodać pozostałe składniki i gotować na małym ogniu do zgęstnienia.
Ciasto polać polewą.
To ciasto jest warte całego czasu, jaki na nie poświęcimy- gwarantuję:)
Smacznego!
Super się prezentuje, a sądząc po składnikach jest tez na pewno pyszne :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bardzo apetycznie. Myślę, że smakuje rewelacyjnie. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:) Jest naprawdę smaczne: połączenie sera, maku i jabłek sprawdza się wyśmienicie:) Pozdrawiam:)
Usuń