KURCZAK PIECZONY NA BUTELCE Z PIWEM




Delikatne w środku, chrupiące z wierzchu - idealne mięso drobiowe.
Przepis  na niedzielny obiad zaczerpnięty z bloga  http://nikolodkuchni.blogspot.com/ z moimi modyfikacjami. Bardzo efektowne i smaczne danie,zniknęło od razu po upieczeniu:)  Dodatek piwa sprawia,że skórka kurczaka jest lekko skarmelizowana, a od wewnątrz mięso przesiąknięte jest aromatem złocistego trunku.Polecam Wam serdecznie.

Składniki podstawowe
  • kurczak (ok 1,5-2 kg.)
  • piwo 500ml (ja użyłam Tyskie klasyczne)
  • warzywa(1 kg ziemniaków, 4 duże marchewki, pół selera,pół strąka papryki,2 duże cebule)
Marynata:
  • 4 łyżki oleju 
  • pieprz (2 łyżeczki)
  • sól(2 łyżeczki)
  • papryka czerwona ostra (4 łyżeczki)
  • majeranek (3 łyżeczki)
  • tymianek( 1 łyżeczka)
  • kurkuma (0,5 łyżeczki)
  • czosnek (6 ząbków)
  1. Kurczaka umyć i osuszyć
  2. Przygotować marynatę i natrzeć nią kurczaka, owinąć w folię spożywczą. Pozostawić na noc w lodówce.
  3. Warzywa posiekać w grube plastry dodać około 2 łyżki oleju i obsypać ziołami prowansalskimi lub majerankiem.
  4. Butelkę z piwem umyć w ciepłej wodzie.Odmoczyć naklejki.
  5. Przygotować naczynie żaroodporne bądź dużą blaszkę. 
  6. Kurczaka nabić na butelkę,tak aby jej szyjka lekko wystawała poza kurczaka. Otworzyć butelkę i wstawić kurczaka do piekarnika nagrzanego do  180 stopni . Piec około 2 godziny
  7. Gdy zostanie 45 minut do końca pieczenia , wykładamy warzywa.
Aby piwo ładnie się pieniło i spływało po kurczaku należy co 30 minut wsypywać do piwa około 1 łyżeczkę soli

 

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Przepysznie wyszedł Ci ten kurczaczek! I te warzywka mniamm :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń