Delikatne w środku, chrupiące z wierzchu - idealne mięso drobiowe.
Przepis na niedzielny obiad zaczerpnięty z bloga http://nikolodkuchni.blogspot.com/ z moimi modyfikacjami. Bardzo efektowne i smaczne danie,zniknęło od razu po upieczeniu:) Dodatek piwa sprawia,że skórka kurczaka jest lekko skarmelizowana, a od wewnątrz mięso przesiąknięte jest aromatem złocistego trunku.Polecam Wam serdecznie.
Składniki podstawowe
- kurczak (ok 1,5-2 kg.)
- piwo 500ml (ja użyłam Tyskie klasyczne)
- warzywa(1 kg ziemniaków, 4 duże marchewki, pół selera,pół strąka papryki,2 duże cebule)
- 4 łyżki oleju
- pieprz (2 łyżeczki)
- sól(2 łyżeczki)
- papryka czerwona ostra (4 łyżeczki)
- majeranek (3 łyżeczki)
- tymianek( 1 łyżeczka)
- kurkuma (0,5 łyżeczki)
- czosnek (6 ząbków)
- Kurczaka umyć i osuszyć
- Przygotować marynatę i natrzeć nią kurczaka, owinąć w folię spożywczą. Pozostawić na noc w lodówce.
- Warzywa posiekać w grube plastry dodać około 2 łyżki oleju i obsypać ziołami prowansalskimi lub majerankiem.
- Butelkę z piwem umyć w ciepłej wodzie.Odmoczyć naklejki.
- Przygotować naczynie żaroodporne bądź dużą blaszkę.
- Kurczaka nabić na butelkę,tak aby jej szyjka lekko wystawała poza kurczaka. Otworzyć butelkę i wstawić kurczaka do piekarnika nagrzanego do 180 stopni . Piec około 2 godziny
- Gdy zostanie 45 minut do końca pieczenia , wykładamy warzywa.
Smacznego!
Przepysznie wyszedł Ci ten kurczaczek! I te warzywka mniamm :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Dziękuje:) I dzięki za inspiracje Nikol:)
Usuń