Kolejny przepis z serii ciekawy pomysł na obiad. Podstawową będzie mięso wieprzowe, natomiast nadzienie z pieczarek i cebuli dopełni smaku i nada "typowym" mielonym zupełnie nowego wyrazu. Przepis prosty i dość szybki w przygotowaniu.
Składniki:
- 1 kg mięsa wieprzowego (karczek,łopatka)
- 30 dag pieczarek
- 4 średnie cebule
- 2 czerstwe bułki
- 2 jaja
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
.Bułki namaczamy w wodzie i odciskamy.Mięso, dwie surowe cebule i bułki mielimy w maszynce jeden raz. Doprawiamy solą i pieprzem.Dodajemy 2 jaja. Wyrabiamy masę mięsną.
Dwie pozostałe cebule kroimy i podsmażamy.Pod koniec dodajemy posiekane w plastry pieczarki. Dusimy ok. dwie minuty, Studzimy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, mielimy w maszynce.
Z masy mięsnej formujemy placki, kładziemy na nie łyżkę farszu pieczarkowego. Zaciskamy w dłoniach tworząc "łódeczkę".
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz