ZRAZY MIELONE NADZIEWANE







Kolejny przepis z serii ciekawy pomysł na obiad. Podstawową będzie mięso wieprzowe, natomiast nadzienie z pieczarek i cebuli dopełni smaku i nada "typowym" mielonym zupełnie nowego wyrazu. Przepis prosty i dość szybki w przygotowaniu.

Składniki:

  • 1 kg mięsa wieprzowego (karczek,łopatka)
  • 30 dag pieczarek 
  • 4 średnie cebule
  • 2 czerstwe bułki 
  • 2 jaja
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
.Bułki namaczamy w wodzie i odciskamy.Mięso, dwie surowe cebule i bułki mielimy w maszynce jeden raz. Doprawiamy solą i pieprzem.Dodajemy 2 jaja. Wyrabiamy masę mięsną.      


  Dwie pozostałe cebule kroimy i podsmażamy.Pod koniec dodajemy posiekane w plastry pieczarki. Dusimy ok. dwie minuty, Studzimy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, mielimy w maszynce.

Z masy mięsnej formujemy placki, kładziemy na nie łyżkę farszu pieczarkowego. Zaciskamy w dłoniach tworząc "łódeczkę".


Smażymy na oleju ok 5 minut na małym ogniu z każdej strony( pod przykryciem)




Podajemy z ziemniakami bądź kaszą gryczaną.





Smacznego!

Komentarze