TORCIK SEROWY NA ZIMNO




Sernik to jedno z tych ciast, które postawione na stole w kilka chwil znajduje swoich amatorów:)
Dziś proponuję Wam jego szybką, torcikową wersje. Sernik bez sera. Wystarczy,że macie w domu mleko,jaja i śmietanę. To będzie nasza baza do stworzenia niebiańskiego przysmaku.



Składniki na serek:
  • 2 litry mleka pełnotłustego
  • 500 ml śmietany 18 % 
  • 5 jaj
Śmietanę miksujemy z jajami. Mleko gotujemy w dużym garnku na małym ogniu. Do gotującego mleka wlewamy masę jajeczno- śmietanową i gotujemy(mieszając od czasu do czasu) do momentu owarzenia się jej na powierzchni mleka. Powstały serek zbieramy łyżką cedzakową na sito. Studzimy.


Pozostałe  składniki:
  • 200g masła roślinnego 
  • 1,5 szkl. cukru pudru
  • cukier waniliowy 
  • 10 dag rodzynek lub innych bakalii
  • paczka biszkoptów
  • alkohol( np malibu) do nasączenia biszkoptów
  • galaretka pomarańczowa
  • owoce(pomarańcze)
Masło roślinne miksujemy z cukrem waniliowym i cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodajemy powoli owarzony serek. Pod koniec miksowania dajemy rodzynki i miksujemy  chwilę na najniższych obrotach.

Dno tortownicy wykładamy biszkoptami nasączonymi malibu i wykładamy na nie masę serową. wygładzamy delikatnie nożem. Pomarańczę kroimy w cienkie, okrągłe plastry. Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.Tężejącą zalewamy sernik z pomarańczą.
Torcik serowy należy pozostawić w lodówce około 2 godziny do schłodzenia.
Smacznego:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz