Ciasto o kontrowersyjnej nazwie, ciekawej aparycji i niebiańskim smaku. Z powodzeniem można zrobić go w 2 godziny, Jest miłe dla oka i dla podniebienia, a dwa różne rodzaje ciasta( biszkopt makowo-kokosowy i biszkopt tradycyjny) perfekcyjnie ze sobą współgrają. Krem budyniowy typu karpatka, który jest dominujący w cieście został przełamany nutą dżemu morelowego niskosłodzonego, więc ciasto jest słodkie, ale nie za słodkie:) Deserowa polewa ładnie komponuję się z całością. Polecam wielbicielom kremów na bazie budyniu.
Biszkopt jasny:
- 5 łyżek cukru
- 5 jaj
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- ekstrakt waniliowy
- szczypta soli
Żółtka utrzeć z cukrem i olejkiem waniliowym na puszystą masę. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Utrzeć dokładnie całość. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z ciastem.
Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Biszkopt makowo- kokosowy:
- 6 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki suchego niemielonego maku
- 100 g wiórek kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka miksujemy na sztywno, pod koniec wsypujemy cukier i ubijamy do uzyskania gęstej bezy. Następnie dodajemy wiórki, mak i proszek do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 40 minut
Masa budyniowa:
- 5 żółtek
- 3 łyżki mąki pszennej
- budyń śmietankowy(sypki)
- 9 łyżek cukru
- 400 ml mleka
- margaryna( 250 g)
Pół szklanki mleka, żółtka, cukier, mąkę i sypki budyń zmiksować lub utrzeć na gładką masę.
Resztę mleka zagotować i dodać do niego utartą bazę budyniową. Ugotować budyń. Ostudzić.
Margarynę zmiksować na puch, dodawać partiami wystudzony budyń.
Polewa;
- 4 łyżki masła
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżki mleka
Wszystkie składniki gotowac na małym ogniu kilka minut do zgęstnienia. Lekko ostudzić i dekorować ciasto.
dodatki:
- dżem morelowy
- paczka okrągłych biszkoptów
- rodzynki
KOLEJNOŚĆ:
- Biszkopt jasny
- Dżem morelowy
- Biszkopt kokosowo-makowy
- Krem budyniowy
- Biszkopty
- Polewa
- Po jednej rodzynce na każdy biszkopt udekorowany polewą
Smacznego!
Ja też szykuję się do tego wypieku, ładnie Ci wyszło :)
OdpowiedzUsuńPolecam, jest naprawdę smaczne:)
Usuń